用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童的媽媽,你們會否覺得有壓力?
go

資優兒童的媽媽,你們會否覺得有壓力? [複製鏈接]

原文章由 Lifetime 於 07-9-19 14:22 硐表
好想問下各位當日係點解決定帶仔仔/囡囡做test?

我有個這個苦惱問題, 身邊有兩位友人分別同我講仔仔可能係資優兒(一切都係暑假前發生, 所以同近日這個資優熱無關, 而且兩位友人都係資深社工, 對資優這個題目有一定 ...

點解你朋友會話你個小朋友係gifted呀?? 我意思係你個小朋友係咪有咩地方比其他小朋友特別唔同, 其實我都好想知多d關於gifted child的問題, 因為我大女仲好細2歲幾, 我唔知可以點樣test到佢, 又擔心係自己過敏, 你知啦個個小朋友係父母心中都係特別, 我怕係自己以為個女係gifted, 而事實根本就唔係, 所以不斷問其他人gifted child有咩性格, 同個女比較似唔似...etc, 好怕自己高估咗個女, 又怕唔check如果真係gifted又會教得唔好, 唔知點算好

原文章由 gitmee 於 07-9-20 16:36 硐表
我在2005年帶囝囝做 test,當時他8歲半。我和先生也經過幾番掙扎,因為我先生認為孩子資優與否,我們都一樣愛他,都一樣盡力教導他。至於我呢,坦白說,有點是好奇心驅使,因為當時一個朋友,他的孩子 iq160,為此他對資優教育做了很多 ...

請問資優會有咩特質呀?

‹ 上一主題|下一主題