用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中五後Foundation
發新帖回覆
go

[英國] 中五後Foundation [複製鏈接]

請問有冇小朋友完成中五後到英國修讀foundation ,小朋友太大壓力唔想考DSE而且又冇信心會考得好,已經知道自己興趣將來修讀的學科
但又怕foundation 冇完成中學課程,將來回港搵工冇DSE成績
有冇同路人可分享
   1    0    0    0

twhkleung 發表於 24-3-13 03:57
要主意.1. foundation唔得間間u都收當係degree requirements, 特別係名大
2. 通常間過自己会去的大學开办 ...

係呀
就係擔心將來搵政府工
所以十五十六
我自己就想讀完中六保守d,考唔到U先報foundation

poonseelai 發表於 24-3-13 09:03
僱主點睇foundation 上degree就要睇間公司, 最重要當然係大學成績靚仔, 準備定如果人地問為何選foundation ...

無錯,問起上嚟冇理由直接答冇信心所以途避DSE

CJCJ 發表於 24-3-27 17:38
回覆 szesze589 的帖子

中五後想去英國留學, 對DSE 無把握唔想考, 三條路開始可選, 一係YR 11 IGCSE, 一係 ...

多謝回覆
請問foundation 要求高嗎
阿女成績麻麻,怕foundation 攪唔掂到時兩頭唔到岸
另外想請教囝囝是one to many / one to one?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊