用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

唔係馬,咁有無叫個校長食蕉呀~
咩叫做有教無類呀,你問下佢ar....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-3 18:06 發表

查實幫我地班小朋友揀學校都係好睇間學校願唔願意去教去幫我地呢類小朋友囉.佢地有資源有心去幫去支援我地班仔,實情已經好夠,至緊要D老師同校長願意同家長去溝通去合作,咁就真係PERFECT,否則D老師下下一見到家長走 ...

好想問下果位小朋友選校既時候有無選"特殊需要"果欄呀?如果有真係可以去告果間學校架

原帖由 sharon26788 於 09-9-3 22:35 發表
但個校長日日一見到個媽就再三強調佢間學校係唔歡迎亦唔願意教我地呢類小朋友

咁佢地點解要收呢類小朋友,浪費資源不特止,仲浪費左家長和小朋友既時間 ...

全部都係你自己揀既

第一輪你自己選一間第一想入既學校,自行入紙,全部係計分既,即係列如:你係咪教友....有無父母係度讀...同區...適齡..之類,收唔收視乎學校

第二輪都係你自己選,好似你細時選學校咁,第一志願...第二志願....然後你獲發一個no.要黎大抽獎

你入呢度了解多d啦
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

原帖由 我係女仔 於 09-9-4 02:08 發表
咩唔咪自己揀既咩?

佢地講緊係小學呀~
幼稚園梗係自己考啦~不過而家好多都無咩野考,最緊要睇小朋友會唔會攪破壞同有攻擊性,果d通常都唔收

原帖由 我係女仔 於 09-9-4 17:56 發表

下, 咩揀學校都有呢d既咩? 咁似小一揀學位既, 我個仔而家17個月大

咁有無成日見家長俾壓力你呢?? 真係好難受架

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-5 00:11 發表

我仔咪中哂囉...佢間學校仲無放棄佢,我已經執番身彩.

我個仔以前俾表弟"拗"一啖都唔識反抗,而家好左好多啦,識發圍....haha  

原帖由 我係女仔 於 09-9-5 02:03 發表
我個仔成日都會攪破壞, 掉野落地, 但佢唔識推人同撞人
我試過蚊佢耳仔, 打佢一野, 佢都無反應, 都唔知咩事

你地既小朋友係咪有file,入第一輪填埋有特殊需要架??咁學校第一輪收定大抽獎先入到呢?? 我而家煩緊仔仔選小一既野,因為佢global delay,而家都成日要人幫呢幫路,但係佢唔會打人亦唔會發脾氣

今日去開放日,有家長問佢地會唔會收呢類小朋友,而家d學校有d唔係好想俾其他家長知,一有呢類問題就草草答完就算,佢話:"政府派到黎我地無理由唔收",咁即係第一輪佢唔會收係咪?? 佢間每班得十幾人咋~ 不過我覺得呢間學校好好,但對佢地無咩支援呢類小朋友而有少少扣分

我睇完你寫既野真係好感慨,因為我仔仔都係delay

講野都唔係遲得太多,而家6歲都識駁咀,但係因為佢4歲尾先開始寫字,而家6歲都無寫緊簡單既中文字

記性好好,但係唔專心,用耳多過用眼,砌圖時除外
佢而家可以砌到70幾塊既砌圖,玩耐左一拎起就知係邊度,我都唔知...所以佢地其實真係有某方面係強的

我都係最初好緊張佢,教極佢都唔識,自己好灰心,點解生個仔咁樣,寫未都唔識,又坐唔定....

出年升小一啦~大大下老師都話佢上堂坐得定,佢有時都番黎"八"d野俾我聽,話邊個唔識做咩之類....haha...

不過佢仍然係delay同寫字弱,所以我都好擔心上小一會唔會應付到,所以選學校要好小心

你小朋友讀咩學校咁包容既???

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 14:05 發表

大家都係邊學邊做人媽媽,各人都很努力,只係我地所解決既問題各有不同啫~我都遇過唔少比我勤力百倍既好媽媽,佢地既付出真係更激發我要求自己要更努力。都是一種推動力黎架~!

慢慢黎啦,唔好心急,有時都要等小朋友成長到某 ...

間學校係邊區架??

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 20:00 發表

我仔讀嗰間學校其實係出名好肯收我地呢類小朋友囉!依家就唔知,不過可能間學校實在太多唔同問題既小朋友,可能老師都接受咗.

同埋我覺得真係要自己好主動同學校老師溝通囉.我都係上年我仔小三至開始完全被學校老師 ...

話你知,如果小朋友真係遲,你就俾佢repeat k2啦~ 因為升上k3都無意思, k3重要學埋P1既野,佢會好吃力

我仔仔k1果時讀所謂既出名幼稚園,又係攪事果隻,佢有一次開心得滯衝埋果老師到老師都跌親,跟住就成日見我家長,目的你都知咩事,我果時自動要求repeat k1,佢學校唔俾,上到k2都係遊下遊下,因為果間學校既老師無呢方面既經驗,唔識引導同教佢,所以白白浪費左兩年,咩字都唔識寫

最終同佢轉校,去一間全日幼稚園讀k2,一入去就開始識寫字,同日日都好開心好想番學,唔同之前果間日日落校車都掉書包落地,唔開心,攪到佢信心好差,成日講:"我咩都做唔到架啦"...

而家改善左好多,因為佢上左3年早期訓練同番全日,多左好多野講,有時重唔停口添

如果你唔接受老師叫你repeat,第日你一定後悔,越上高班,見到人地做到自己又唔得,好影響佢唔想再向前既心態,咁一路大條路重難行,重會引發好多情緒問題添

原帖由 rosewong 於 09-9-22 09:34 發表
Hi!  仔仔媽咪,

...咁學校方面多數俾既係D咩既負面評語?
就昨天的電話內容大致為:專注力不足,欠缺學習動機;可能由於腦部影響,引致大小肌發展欠佳,令執筆無力及行動較”論進”,未能回答老師提問,說話句子較短,社交能力欠佳以 ...

我仔仔今年9月入小學啦,我估我遲早都會好似你咁,不過我一唔夠瞓而佢又唔專心做功課或者特登寫到出哂界,我都會發火,試過將佢本簿"飛"落地叫佢唔好做,haha...做完先知自己唔對,唔可以做d咁激既野,因為佢地收"壞"野好快

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-11 01:51 發表

無計啦~~~我地噴哂火咁教個仔,佢地係學障係收唔到野(唔入腦)就係收唔到...好似我今晚咁之嘛...個仔聽日要中文默書,佢今年開學到依家次次默書都係幾分甚至食蛋,反而Quiz嗰D佢又成日滿分,咁我今晚咪仆心仆命去教個仔 ...
‹ 上一主題|下一主題