用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

我仔今年似乎又再次碰上惡魔班主任...暫時還未有機會同這位新班主任溝通傾談,但經今日一役後,我已'甘敗下風'...無言...
   1    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-3 14:00 發表
我仔今年似乎又再次碰上惡魔班主任...暫時還未有機會同這位新班主任溝通傾談,但經今日一役後,我已'甘敗下風'...無言... ...

小朋友讀邊間呀

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-3 14:00 發表
我仔今年似乎又再次碰上惡魔班主任...暫時還未有機會同這位新班主任溝通傾談,但經今日一役後,我已'甘敗下風'...無言... ...

我睇到你TOPIC. 我個仔出年讀小學咯, 都有D擔心佢唔知適唔適應到, 呢排就煩緊同佢選小學D.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 我係女仔 於 09-9-3 14:02 發表

小朋友讀邊間呀

讀邊間就唔方便講喇,咁講真間間學校都有好老師同唔太好既老師既...

原帖由 kikiboy 於 09-9-3 15:56 發表

我睇到你“呻”個TOPIC. 我個仔出年讀小學咯, 都有D擔心佢唔知適唔適應到, 呢排就煩緊同佢選小學D嘢.

查實揀咩學校都好,至緊要你囝囝無打人發脾氣呢d野,相信都會平安渡過...查實d學校最怕係俾人投訴啫.偏偏我仔就係成日俾人投訴嗰位黎...

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-3 16:00 發表

查實揀咩學校都好,至緊要你囝囝無打人發脾氣呢d野,相信都會平安渡過...查實d學校最怕係俾人投訴啫.偏偏我仔就係成日俾人投訴嗰位黎...

就唔係太擔心打人發脾嘅, 不過我同幼稚園老師都擔心佢會比人蝦咋, 言語方面都仲係幾論盡.

原帖由 kikiboy 於 09-9-3 17:23 發表

就唔係太擔心打人發脾嘅, 不過我同幼稚園老師都擔心佢會比人蝦咋, 言語方面都仲係幾論盡.  

查實幫我地班小朋友揀學校都係好睇間學校願唔願意去教去幫我地呢類小朋友囉.佢地有資源有心去幫去支援我地班仔,實情已經好夠,至緊要D老師同校長願意同家長去溝通去合作,咁就真係PERFECT,否則D老師下下一見到家長走埋黎就閃唔肯傾半句,就算間學校出名定係名校都係無用,就好似我朋友咁,佢仔間學校都唔差架(名聲),但個校長日日一見到個媽就再三強調佢間學校係唔歡迎亦唔願意教我地呢類小朋友,嗰句野真係好傷人囉.

醒目開學勳章

但個校長日日一見到個媽就再三強調佢間學校係唔歡迎亦唔願意教我地呢類小朋友

咁佢地點解要收呢類小朋友,浪費資源不特止,仲浪費左家長和小朋友既時間

原帖由 sharon26788 於 09-9-3 22:35 發表
但個校長日日一見到個媽就再三強調佢間學校係唔歡迎亦唔願意教我地呢類小朋友

咁佢地點解要收呢類小朋友,浪費資源不特止,仲浪費左家長和小朋友既時間 ...

佢派位派入去架...所以都好無計...

咩唔咪自己揀既咩?

原帖由 我係女仔 於 09-9-4 02:08 發表
咩唔咪自己揀既咩?

你小朋友係咪仲細呢? 可能你未了解小學收生情況, 私立/直資自己考, 官校/津校攬珠派位.

唔係馬,咁有無叫個校長食蕉呀~
咩叫做有教無類呀,你問下佢ar....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-3 18:06 發表

查實幫我地班小朋友揀學校都係好睇間學校願唔願意去教去幫我地呢類小朋友囉.佢地有資源有心去幫去支援我地班仔,實情已經好夠,至緊要D老師同校長願意同家長去溝通去合作,咁就真係PERFECT,否則D老師下下一見到家長走 ...

好想問下果位小朋友選校既時候有無選"特殊需要"果欄呀?如果有真係可以去告果間學校架

原帖由 sharon26788 於 09-9-3 22:35 發表

咁佢地點解要收呢類小朋友,浪費資源不特止,仲浪費左家長和小朋友既時間 ...

全部都係你自己揀既

第一輪你自己選一間第一想入既學校,自行入紙,全部係計分既,即係列如:你係咪教友....有無父母係度讀...同區...適齡..之類,收唔收視乎學校

第二輪都係你自己選,好似你細時選學校咁,第一志願...第二志願....然後你獲發一個no.要黎大抽獎

你入呢度了解多d啦
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

原帖由 我係女仔 於 09-9-4 02:08 發表
咩唔咪自己揀既咩?

原帖由 MARSTEN 於 09-9-4 12:49 發表
好想問下果位小朋友選校既時候有無選"特殊需要"果欄呀?如果有真係可以去告果間學校架

呢層我又無問到呀...等我有機會問問我朋友先.

今日終於有機會同我仔個新班主任傾偈喇~!佢同我講解番佢既教育理念,佢講到明佢會對我仔嚴格同有要求,同埋都解釋又講咗好多野令我明白,所以我都安心咗好多,我亦叫我仔要相信老師,今年要做番D成績出黎囉.

同埋之後都同另一位老師傾偈,佢都話我仔今年個班主任係個好老師,雖則真係出名嚴格,但佢係好肯好主動同家長溝通&合作架.聽埋呢位老師既評語,我都安心咗好多~~~希望今年順順利利,我同個仔都生生性性努力加油啦!!!

原帖由 MARSTEN 於 09-9-4 12:55 發表
全部都係你自己揀既

第一輪你自己選一間第一想入既學校,自行入紙,全部係計分既,即係列如:你係咪教友....有無父母係度讀...同區...適齡..之類,收唔收視乎學校

第二輪都係你自己選,好似你細時選學校咁,第一志願...第 ...

下, 咩揀學校都有呢d既咩? 咁似小一揀學位既, 我個仔而家17個月大

佢地講緊係小學呀~
幼稚園梗係自己考啦~不過而家好多都無咩野考,最緊要睇小朋友會唔會攪破壞同有攻擊性,果d通常都唔收

原帖由 我係女仔 於 09-9-4 17:56 發表

下, 咩揀學校都有呢d既咩? 咁似小一揀學位既, 我個仔而家17個月大

原帖由 MARSTEN 於 09-9-4 20:01 發表
佢地講緊係小學呀~
幼稚園梗係自己考啦~不過而家好多都無咩野考,最緊要睇小朋友會唔會攪破壞同有攻擊性,果d通常都唔收

我仔咪中哂囉...佢間學校仲無放棄佢,我已經執番身彩.

我個仔成日都會攪破壞, 掉野落地, 但佢唔識推人同撞人
我試過蚊佢耳仔, 打佢一野, 佢都無反應, 都唔知咩事
‹ 上一主題|下一主題