用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由於係呈分試,特別多媽咪問考成點???
go

由於係呈分試,特別多媽咪問考成點??? [複製鏈接]

YmOra 發表於 15-6-16 10:14
其實,我十分不明白知道人哋成績嚟做咩喎???!!!又不能提升自己孩子的成績.
再且,孩子盡了力就算吧!無謂比壓 ...
你真係有所不知。因為呈分唔係單止個分, 如果一班20+人既小班, 家長努力D, 問到叻同學既成績, 咁佢哋就大概知道自己小朋友既位置。所謂知己知彼, 百戰百勝。
如果學校乜都無俾家長, 只得個grade, 大家都係A, 咁點知自己小朋友個A同其他小朋友個A有咩分別。所以, 好既學校其實真係應該俾埋每科既名次, 咁家長先可以心裡有數, 選校估band都可以準D。學校唔做, 咁咪只有家長做囉。

YmOra 發表於 15-6-17 09:32
我都認為學校透明度唔高會累死家長,要家長們靠估去作選校準備,其實小五後的暑假好好用,可以準備下年度自行 ...
因為學校其實都唔知道個確實名次, 佢哋只知道個校內名次, 至於自行時要用既全港名次同大抽奬時既真實banding, 佢哋唔係有100%把握, 所以咪索性唔講囉。

就算個呈分名次, 聽講都好複雜, 係要每科計唔知乜(有一班數學好既熱心爸爸之前解過, 不過好似講緊外星話咁, 完全catch唔到), 好似話有D科大家高分, 差距唔大, 差一兩分都好重要, 但如果某科高低分差距大, 反為差多幾分都無咁傷咁話。所以, 學校唔知有無做到咁仔細, 咪索性唔透明囉, 唔透明又唔犯法, 真係難為了家長。
‹ 上一主題|下一主題