用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴半年明年考G2, 快嗎?
go

學琴半年明年考G2, 快嗎? [複製鏈接]

囝囝學琴半年, 老師話囝囝睇譜快, 建議明年考G2!
但我見本"John Thompson's First Grade Book" 仲有大半本都未學, 這樣會不會急咗d呢?  咁樣算不算正常?
   0    0    0    0

多謝各位的意見!

kam825,

我個囝囝6歲多d!

係咪彈緊john thomson's MODERN COURSE first grade?
係呢本呀!  老師將音符上面o既數目字全部塗咗!  

另外, 已完成"A Dozen a day" 的 Mini Book 同埋Preparatory Book, "Everybody" 的 Elementary,
"Step by Step" 的 Step 1, 仲有一本簡易版兒歌金曲!

有時同囝囝練琴, 佢會睇下老師未教過的歌仔, 或者是學校的歌書, 然後自己式彈下, 唔明下次問老師!  所以老師都好錫佢!

仲有老師都建議我俾小朋友參加呢緊的音樂節G1, 話這樣可以TRAIN 下佢的膽量, 攞D上台經驗喎!

原帖由 kam825 於 08-10-1 03:43 發表
係咪彈緊john thomson's MODERN COURSE first grade?
仲有冇彈緊 or 彈過其他書?
你仔仔幾多歲?

如果係彈緊john thomson's modern course first grade, 咁o的手指位(音符上面o既數目字)有無塗左佢??
如果無塗到, 咁 ...

may,

照你所言, 我囝囝的老師咪......

集合大家的comments, 我諗考G2就要想清楚了, 但會俾囝囝參加音樂節, 因為只需要彈一隻歌仔

原帖由 ~may~ 於 08-10-2 11:47 發表

我呀哥個仔學左1個月就話同佢報3級 (6歲),但我同佢講,miss唔話報考試點收你3級錢呀,其實個個miss對住d家長講d説話都係一樣,我個女都學緊琴,miss成日話我個女超快,但原來佢對個個都係咁講. ...

我都諗住唔咁快考住, 等囝囝彈多d歌仔, 開開心心咁學落去!
費事令佢覺得學琴有壓力, 是件苦差

原帖由 ~may~ 於 08-10-3 11:35 發表

你不如過多1,2年考3或4級啦,我個女當初miss叫佢考2級(5歲),但我冇考,跟住到左7歲報4級,考時8歲取得126分,今年考樂理(9歲)下個星期六考喇. ...
‹ 上一主題|下一主題