用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴半年明年考G2, 快嗎?
go

學琴半年明年考G2, 快嗎? [複製鏈接]

囝囝學琴半年, 老師話囝囝睇譜快, 建議明年考G2!
但我見本"John Thompson's First Grade Book" 仲有大半本都未學, 這樣會不會急咗d呢?  咁樣算不算正常?
   0    0    0    0

At this stage, I think the tutor knows the best about your son's capability in playing piano.  If it is recommended by the tutor, why not take the exam next year.  That will also help the tutor to plan for the class progress.

But one thing you need to make clear with your tutor.  If your son will be taking the G2 next year, what will be the class/practice schedule.  If taking this exam means your son needs to take additional class + more more practice of which may affect your son's usual schedule...... then you need to decide go or not go.  Some tutors (and parents also) are very exam-oriented and all the piano learning focus solely on exam....... no other things.

My kid has been learning piano for 1.5 years and we haven't mentioned about the exam until recently.

如果連john thompson's first grade 都未彈完,而且仲有一大半未學過的話, 考二級真係太快喇!!! 學完成本first grade先去考就差唔多! 而且考試唔係只係彈幾首歌就算,仲要其他sight-reading同aural, 如果個底打得唔好,係好難考得高分(如果只求合格就另作別論)!

係咪彈緊john thomson's MODERN COURSE first grade?
仲有冇彈緊 or 彈過其他書?
你仔仔幾多歲?

如果係彈緊john thomson's modern course first grade, 咁o的手指位(音符上面o既數目字)有無塗左佢??
如果無塗到, 咁囝囝有可能唔係睇譜快, 係睇數目字快......

而家學左半年, 出年考2級, 其實都已經係學左1年半考2級了...

多謝各位的意見!

kam825,

我個囝囝6歲多d!

係咪彈緊john thomson's MODERN COURSE first grade?
係呢本呀!  老師將音符上面o既數目字全部塗咗!  

另外, 已完成"A Dozen a day" 的 Mini Book 同埋Preparatory Book, "Everybody" 的 Elementary,
"Step by Step" 的 Step 1, 仲有一本簡易版兒歌金曲!

有時同囝囝練琴, 佢會睇下老師未教過的歌仔, 或者是學校的歌書, 然後自己式彈下, 唔明下次問老師!  所以老師都好錫佢!

仲有老師都建議我俾小朋友參加呢緊的音樂節G1, 話這樣可以TRAIN 下佢的膽量, 攞D上台經驗喎!

原帖由 kam825 於 08-10-1 03:43 發表
仲有冇彈緊 or 彈過其他書?
你仔仔幾多歲?

如果係彈緊john thomson's modern course first grade, 咁o的手指位(音符上面o既數目字)有無塗左佢??
如果無塗到, 咁 ...

簽名被屏蔽

may,

照你所言, 我囝囝的老師咪......

集合大家的comments, 我諗考G2就要想清楚了, 但會俾囝囝參加音樂節, 因為只需要彈一隻歌仔

原帖由 ~may~ 於 08-10-2 11:47 發表

我呀哥個仔學左1個月就話同佢報3級 (6歲),但我同佢講,miss唔話報考試點收你3級錢呀,其實個個miss對住d家長講d説話都係一樣,我個女都學緊琴,miss成日話我個女超快,但原來佢對個個都係咁講. ...

醒目開學勳章 王國長老

你咁想都好的, 如果太exam-oriented, 小朋友音樂感會唔夠好的(因為只操果幾隻), 而且小朋友好易無晒興趣了........
join下音樂節, 操一隻就容易d
原帖由 Rabbitlolo 於 08-10-3 09:33 AM 發表
may,

照你所言, 我囝囝的老師咪......

集合大家的comments, 我諗考G2就要想清楚了, 但會俾囝囝參加音樂節, 因為只需要彈一隻歌仔

原帖由 ~may~ 於 08-10-2 11:47 發表

我呀哥個仔學左1個月就話同佢報3級 (6歲),但我同佢講,miss唔話報考試點收你3級錢呀,其實個個miss對住d家長講d説話都係一樣,我個女都學緊琴,miss成日話我個女超快,但原來佢對個個都係咁講. ...

其實吾係一定要考試, 先話要收你幾多級$ 既............

我個女, 最近都跳左級(收貴左學費), 但老師無叫我女去考試, 我亦無要求, 因為我無諗過呢兩年比阿女去考試, 佢學琴我只係為左佢興趣, 而吾係一張'沙士'

簽名被屏蔽

我都諗住唔咁快考住, 等囝囝彈多d歌仔, 開開心心咁學落去!
費事令佢覺得學琴有壓力, 是件苦差

原帖由 ~may~ 於 08-10-3 11:35 發表

你不如過多1,2年考3或4級啦,我個女當初miss叫佢考2級(5歲),但我冇考,跟住到左7歲報4級,考時8歲取得126分,今年考樂理(9歲)下個星期六考喇. ...

回覆 # 的文章

May,

我想知你囡囡是在琴行學或是miss 上門教的呢? 我覺得在琴行學的進度比較快, 是嗎?
因我囡原先在琴行學一年,後來找Miss上門教, 但進度變慢了.

簽名被屏蔽

原帖由 ~may~ 於 08-10-3 11:35 發表

你不如過多1,2年考3或4級啦,我個女當初miss叫佢考2級(5歲),但我冇考,跟住到左7歲報4級,考時8歲取得126分,今年考樂理(9歲)下個星期六考喇. ...

hi,我囝都是今年7歲報4級,我完全唔識!
可否把你的寶貴經驗告訴給我?

簽名被屏蔽

原帖由 ~may~ 於 08-10-7 15:28 發表

平常心,應該ok,我都冇乜理,其實就算考出來唔合都
唔會比人睇,8級就話姐

我miss 和你說的一樣!

真係太快喇.....唔話報考試點收你錢呀,my friends
個女都學緊琴,miss成日話o.k....
但miss同某何家長講一樣說話

仲有一樣野要留意,考琴唔係剩係彈果三首歌,仲要考sight-reading & Aural,如果夾硬但成績唔合格/好低分既話,咪仲打擊佢學習興趣!?

三思.........
‹ 上一主題|下一主題