用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

我個女都係超慢熱,係學校係一個淑女,係屋企係一隻史迪仔(我家姐形容),佢返左3個月pn, 先好少少,起碼有一個小朋友好鍾意,其他星期一至五成日見都仲只肯叫名,連手都唔握,我每次湊佢返學放學都要求佢打招呼,但佢唔係好願意,而家每日下午都去公園,見到有進步,由以前見到3個小朋友係到就叫走,其間一直都鼓勵佢一齊玩、睇到其他小朋友玩我就好誇張笑住又拍手咁,表現到好開心,令佢知道咁做係開心,到而家可以停留差不多半個鐘先叫走,但佢唔係返屋企,而係去睇花、草、雀仔、螞蟻........或陪我坐係到。真係要比時間佢慢慢感受乜野叫玩、點玩。
至於interview, 我習慣係屋企問問題,係不停問、不停玩,一般心情好都會答,所以係in時一係唔答、一係就答嗮,到目前in 左兩間,同一曰嘅,第一間有答,第二間冇答,仲十問十唔應。

我係以玩嘅形式進行架,佢專登答錯唔緊要,我仲同佢一齊笑,我叫佢問我架,我咪間中答錯,但起碼佢知乜野係正確答案。
我用呢招佢好受呀,同佢讀card佢都好開心架,不過真係好累

我個女係0907 BB, 所以我冇幫佢報啲勁名校,到in 時冇表現咪仲失望,第一間reject, 可以盼冇野,第二間reject,我會唔開心,到第三間都冇著落時,我唔相信我仲可以當冇事,唔多唔少會怪佢,限住再重點訓練.......對我對佢都唔會係一件好事。

回復 23# chelsea_jbb 的帖子

唔係話送左佢返學就算架,自己都有責任幫自己仔女面對,返學得幾個鐘,又有其他小朋友,點教得咁多?自問我自己只對阿女一個,都要每天不停咁灌輸幾個月先有成效。

回覆 27# iantsang 的文章

係呀,我係問,不過有問其他問題呢,亦有改變問嘅方式,唔會一味問同一問題架,每次5-8條題目,用左3分鐘都冇,佢就走左去啦,我唔會只針對interview嘅問題,我亦用唔同嘅書、card、dvd、玩具,所以我係用玩嘅、開心嘅、正面嘅方式進行,而家佢仲自問自答,又叫工人姐姐問、又對住公仔問,有時仲專登答錯,卡卡笑等我有乜反應,我咪聽住、睇住再加以更正。目前係陌生人面前只有唔答,唔會答錯,佢怕冇面。

Hi iantsang,
唔記得講聲唔該Tim, 多謝提點。
已經有心儀嘅幼稚園收左,所以未來2年可以鬆口氣,可以專心發堀佢嘅興趣,考小一時再做功課,睇下阿女有乜改變,再決戰。
‹ 上一主題|下一主題