用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

delete..........
   0    0    0    0

我大仔個case有d似, 所以初初in5間, 得一間收, 所以我俾佢讀一間creative的學校, 改善左佢d個問題先~
之後搵機會轉校, 結果成功左喇~~!

好肯定咁話你知"係", 我女係大b, 但超慢熱, 幾本上考乜都唔收.

回復 1# chelsea_jbb 的帖子

我囡囡都係好慢熱係三歳之前,但就有幸上年入左大家都認為好傳統既KG,雖然佢interview時唔係好願回答問題而需要慢慢引導。
而佢慢熱既情況既情況,係今年K1呢幾個月有好明顯既改善。我唔知係因為呢間KG改變左佢定係因為佢大個左。
當然當中我亦盡量帶佢出外接觸多D唔同既人,唔理大人定小朋友。而我地大人要多D聆聽佢地說話,等佢有信心於人前表達自己。
但要記住唔好強迫佢地,如果佢地唔想出聲,就由佢慢慢warm up先,有時真係因為性格問題,唔迫得!

我個女都係超慢熱,幾本上interview時老師問乜都唔係好答或答得好細聲,老師又無咁多時間同你warm up, 真係好蝕底

我個女都係超慢熱,係學校係一個淑女,係屋企係一隻史迪仔(我家姐形容),佢返左3個月pn, 先好少少,起碼有一個小朋友好鍾意,其他星期一至五成日見都仲只肯叫名,連手都唔握,我每次湊佢返學放學都要求佢打招呼,但佢唔係好願意,而家每日下午都去公園,見到有進步,由以前見到3個小朋友係到就叫走,其間一直都鼓勵佢一齊玩、睇到其他小朋友玩我就好誇張笑住又拍手咁,表現到好開心,令佢知道咁做係開心,到而家可以停留差不多半個鐘先叫走,但佢唔係返屋企,而係去睇花、草、雀仔、螞蟻........或陪我坐係到。真係要比時間佢慢慢感受乜野叫玩、點玩。
至於interview, 我習慣係屋企問問題,係不停問、不停玩,一般心情好都會答,所以係in時一係唔答、一係就答嗮,到目前in 左兩間,同一曰嘅,第一間有答,第二間冇答,仲十問十唔應。

我個仔都係大b, 好怕羞又慢熱, 去年IN6間傳統名校, 5間reject , 一間waiting.

我個仲要係中b, in 傳統名校 2 waiting 1 reject.

我個女都係心情好先答,我都成日係屋企問問題,但佢答多幾條就無耐性答,好似日日問你叫咩名幾歲,佢心諗你成日問里d問題煩唔煩, 於是就燥咗唔答

原帖由 vnghk0001 於 11-11-30 09:41 發表
我個女都係超慢熱,係學校係一個淑女,係屋企係一隻史迪仔(我家姐形容),佢返左3個月pn, 先好少少,起碼有一個小朋友好鍾意,其他星期一至五成日見都仲只肯叫名,連手都唔握,我每次湊佢返學放學都要求佢打招呼,但佢唔係好願意,而家每 ...

我個又係咁, 上年就話細仔, 所以唔識答問題, 收reject letter時幾唔開心. 到今年係大仔, 佢係識答所有問題, 可惜勁細聲. 原來怕羞又係c症來架, 暫時kv & sc都係waiting. 所以唔收reject letter, 我己經好開心啦!

原帖由 yanlee06 於 11-11-30 09:46 發表
我個仔都係大b, 好怕羞又慢熱, 去年IN6間傳統名校, 5間reject , 一間waiting.

我個囡都係, 大囡, 但起碼要一個鐘先WARM UP.
去INTERVIEW 好蝕底. 根本唔會有足夠時間俾佢
其實佢識晒所有野既...可惜
我覺得愈大愈嚴重...所以我唔覺得INTERVIEW 大仔/女會著數, 根本睇小朋友性格.
REJECT 左既話...咪只可以話同尼間幼稚園無緣...睇化晒

我係以玩嘅形式進行架,佢專登答錯唔緊要,我仲同佢一齊笑,我叫佢問我架,我咪間中答錯,但起碼佢知乜野係正確答案。
我用呢招佢好受呀,同佢讀card佢都好開心架,不過真係好累

其實大B係會優先考慮,不過考得唔好,都唔會收,我個女都係同你哋一樣,係屋企就開籠雀,出到去就唔講嘢,要引導佢才講少少,好細聲.好驚,又怕羞.我都同老公講,,如果亞女in果時好似係屋企禁,就唔駛憂.現在收到兩間waiting,希望餘下有offer.我都無乜失望,
佢in得唔係太好,我會比reject.

我個0905女又係超慢熱, 只會同熟人傾計&玩, 遇著熱情D的陌生人仲死, 會喊.  Interview 佢的老師咪就係陌生人, 所以十問九唔應. Now, KV reject, SC waiting. 睇怕都無望.

我以家好怕開信箱...
好怕又係REJECT...

gwlam 你女女係咪grandma揍放学架?我琴日接放學,走時我個仔不停咁追住佢個女同學仔去到街口,係咁喊佢個名(不過小朋友發音,聽唔清楚)唔知係咪你個女呢?

原帖由 gwlam 於 11-11-30 10:13 發表
我個女都係心情好先答,我都成日係屋企問問題,但佢答多幾條就無耐性答,好似日日問你叫咩名幾歲,佢心諗你成日問里d問題煩唔煩, 於是就燥咗唔答

...

大部份kg prefer
快熱大B> 快熱 細B> 慢熱大B> 慢 熱細B

如果讀緊N班會額外加分

我個女係0907 BB, 所以我冇幫佢報啲勁名校,到in 時冇表現咪仲失望,第一間reject, 可以盼冇野,第二間reject,我會唔開心,到第三間都冇著落時,我唔相信我仲可以當冇事,唔多唔少會怪佢,限住再重點訓練.......對我對佢都唔會係一件好事。

正正講中我既心聲!

原帖由 vnghk0001 於 11-11-30 10:47 發表
我個女係0907 BB, 所以我冇幫佢報啲勁名校,到in 時冇表現咪仲失望,第一間reject, 可以盼冇野,第二間reject,我會唔開心,到第三間都冇著落時,我唔相信我仲可以當冇事,唔多唔少會怪佢,限住再重點訓練.......對我對佢都唔會係一 ...

我藤仔又係超慢熱,個街多少少人又話驚。幾次interview都要warmup好耐洗晒佢腦先同佢入學校,先肯講少少野,但結果都係waiting... 但出奇地去york interview既時候佢好似脫胎換骨咁,全程獨立又有自信,有時真係唔知佢地想點... 或者佢真係好鐘意間學校,唯有諗係佢地自己揀學校唔係我地家長/學校做決定啦!
‹ 上一主題|下一主題