用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長會----老師咁樣講是真的嗎
go

家長會----老師咁樣講是真的嗎 [複製鏈接]

老師話同一組別也有分頭, 中, 尾, 隋機編號是把細號碼分給同band內頭之學生, 大號碼是分給同band內
軟尾之學生,故band  頭之同學可以較進取, 但band尾之同學因號碼比較大, 就不宜太進取,
但我一向的理解是總知是同band就不分頭, 中, 尾.
我小朋友屬於band 1 中的, 現第一志願想選一間心儀的老牌英中, 但老師話在排名比我小朋友較早的同學已有
七位選了那間學校,所以我小朋友再選這學校已沒有位., 要我們選一些次等一點的才有位.是真的嗎.

2    0    0    0

lovebbb 發表於 12-4-25 17:49
未打完就send左。

學校有資料邊間中學約有幾多學位提供比該校,老師就要考慮學生既成績派邊間比較穩陣,成 ...

學校真的知嗎,但已問過先生,佢話唔知.
問佢我小朋友是否屬band1中,不是邊緣人, 佢一時話肯定係band1中,見到我第六志願先選band2學校時又話可能係邊緣,
一時又話係band2頭, 我問點解佢地咁唔肯定, 唔係跟過往記錄及上前年pre-s1結果再估計既咩又有話學校有d過往數據分析左, 但問佢時佢又話唔知, 如果第二.三志願已選band2學校,咁呈分試讀得咁辛苦做物,
如果已介別為band1, 又要咁早選band2學校, 到最後又要辛苦個小朋友去叩門, 唔知點解唔可以坦白d.
問佢跟據我個女個名次, 以往是屬於band1 中/band1 尾定band2 佢又話唔知, 年年都唔同, 比佢激死,

kwongck  我信老師也很無奈,真係唔知!  發表於 12-4-25 21:56
‹ 上一主題|下一主題