用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長會----老師咁樣講是真的嗎
go

家長會----老師咁樣講是真的嗎 [複製鏈接]

老師話同一組別也有分頭, 中, 尾, 隋機編號是把細號碼分給同band內頭之學生, 大號碼是分給同band內
軟尾之學生,故band  頭之同學可以較進取, 但band尾之同學因號碼比較大, 就不宜太進取,
但我一向的理解是總知是同band就不分頭, 中, 尾.
我小朋友屬於band 1 中的, 現第一志願想選一間心儀的老牌英中, 但老師話在排名比我小朋友較早的同學已有
七位選了那間學校,所以我小朋友再選這學校已沒有位., 要我們選一些次等一點的才有位.是真的嗎.

2    0    0    0

教統署給家長的CD,banding不分頭, 中, 尾.

現時的學校好像做生意,老師的做法叫做"分散投資"
想在小學网show 本校頭3志願高達100%
真讓人

woodst  CD冇話分頭中尾, 老師都係打工, 配合學校, 提升首三志願命中率  發表於 12-4-27 14:22
MariaTsui  agree  發表於 12-4-26 10:52

唔信, 有d b1 頭派得好差, 但b1尾就好好, 點解釋呢?  

Within same banding, 隨機number係無人知的 (edb知唔知, 我就唔sure la).

Never heard of that!

回覆:Yanamami 的帖子

Now, we heard about this ridiculous info.:;pppp:

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

'志'願優化升中統一派位計劃

cheung0314 發表於 12-4-25 02:56
老師話同一組別也有分頭, 中, 尾, 隋機編號是把細號碼分給同band內頭之學生, 大號碼是分給同band內
軟尾之學生,故band  頭之同學可以較進取, 但band尾之同學因號碼比較大, 就不宜太進取,
但我一向的理解是總知是同band就不分頭, 中, 尾.
我小朋友屬於band 1 中的, 現第一志願想選一間心儀的老牌英中, 但老師話在排名比我小朋友較早的同學已有七位選了那間學校,所以我小朋友再選這學校已沒有位., 要我們選一些次等一點的才有位.是真的嗎.

隨機編號是電腦在執行統一派位程序前為學生產生的編號,用以決定同一派位組別學生獲分配學位的次序,如果某一所中學的學位求過於供,同一派位組別內隨機編號較小的學生會先獲分配學位。隨機編號與學生編號或學生的任何個人資料無關。整個派位過程中,每名學生只獲分配一個隨機編號。

教育局學位分配組

二○一二年四月

教育局學位分配組

地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓

電話:2832 7700, 2832 7740

辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

回覆:家長會----老師咁樣講是真的嗎

有時我真係對某些老師好失望

Carmen2004121  所以老師比我既是意見 , 最后都是信自己 , 當然我晤會貪心 , 選合程度學校來填 .  發表於 12-4-25 10:02
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我個仔既班主任話無分頭中尾, 各BANDING 各自只會有一個GROUP...

Carmen2004121  是冇分 , 但要確定自己晤係邊緣人 . 因玩法相差很大 .  發表於 12-4-25 10:04
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

其實是否真的有學校,全級都Band 1?

日常  我諗應該有,但應該是一些好top嘅私校或直資,因為小一是要考入到去.  發表於 12-4-25 15:54
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

醒目開學勳章

老師亂UP一通!!!

Carmen2004121  好係經紀交數.........有多小 % 頭三志願 , 有多小 % 頭志願 .  發表於 12-4-25 10:05

如果真係咁, 點解放榜, B1有人失望和去叩門

我仔老師都係貢講,我話隨機編號關成績咩事,老師即刻轉軑話唔想所有人聚埋選一間中學,仲話你都好清楚點分配學位喎!(多得討論區資訊同熱心家長分享),但係點排就按小朋友能力仔細想清楚博定穩健。我自己沙田第一志願係B1中到第七B2頭(比我入到B1頭都怕應付唔來)

cheung0314 發表於 12-4-25 02:56
軟尾之 ...

可能是善意的慌言

首先可能怕小朋友真的抽到, 升中後成為大塘小魚, 成績浮沈在中下游, 失去自信心及動力
另外怕競爭大, 抽中機會不高, 因骨牌效應, 會派很後的志願, 而band 1 中 想叩門傳統名英中, 成功機會極低
相對 band 1 頭尖子, 鼓勵進取, 即使抽不到, 還有能力扣門

ABC-DAD  如果有好嘅聯系中學,對D尖子,學校會力推佢地去區名英中、頂級直資;咁D聯位就唔使自己人打自己人。  發表於 12-4-26 01:27
karen2323  我女都是Band1中,我都贊成阿女叩門能力不高,所以選校十分保守。  發表於 12-4-25 11:17
Carmen2004121  以上講法正確 , 所以我只會選同Band 或升1級學校 , eg : 2A 選1C , 可能老師怕部份家長太進取 , 2A或1C學生選晒1A學校 .  發表於 12-4-25 10:14

回覆:20091 的帖子

Agree! 之前爲選校問題和阿仔個班主任傾過。發覺學校的立場和家長的大相逕庭。我爲我兒着想,他為學校著想。所以阿仔間學校每年升中首三志願的比率幾乎百分之分!

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

你們知道一個電腦系統由設計至完成,經過多少人的手嗎?在背後做小動作是必死無疑的。隨機號碼是沒意思的就相信吧,何必硬要想些陰謀論出來。孩子的banding學校很清楚,也基本上準確,band 1生到最後去了non-band 1學校,Game Theory的數學模型也能解釋,殘酷但現實。

回復 JustAParent 的帖子

I believe the Game Theory and upto random number we can't control our destiny.
Thanks for sharing.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

只分3個banding, 沒有頭中尾的, 你小朋友老師咁講會唔會有點不負責任??? 點解而家d學校會咁架!!!

有時老師都唔好信晒,有個例子係,老師告訴個家長,佢個仔係邊緣人,偏向band 2,要選band 2學校,個家長唔信,因為睇排名及以往學校入band 1比率的記錄,佢個小朋友好大可能band 1 尾,所以照選一間心儀的band 1 尾的中學,最後成功左

立場唔同、目標唔同
‹ 上一主題|下一主題