用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

醒目開學勳章

吓....36磅真係好輕,有冇做運動,消耗佐D體力,胃口可能會好些。

原帖由 creamymami2007 於 09-9-17 13:56 發表
我都希望班主任唔會以為我大牛好曳, 我每日放工, 就係惡夢開始, 手冊時常寫錯要做頁數, d字好似8號風球, 功課勁多錯, 叫佢改, 佢會好唔開心, 佢放學仍然冇胃口食晚飯, 佢得36磅, 108cm高, 醫生時常叫佢增肥, 前天我 ...

醒目開學勳章

唔好 啦,最緊好阿仔精神無事。

原帖由 jk923 於 09-9-17 20:48 發表
今日阿仔發燒(100.xF),請左病假,聽日都唔返得,佢好精神架,不過就鼻水,痰、咳都有,醫生話係普通感冒,咁就請左2日病假....

醒目開學勳章

原帖由 fan_cs 於 09-9-24 00:33 發表
我都有問囝囝, 但佢話無人幫小朋友拿書包, 佢都試過跌瘀左腳, 叫我擦藥膏, 仲應承以後小心行路.

但係個書包實在唔輕, 大人拿都吃力, 何況佢地咁細個, 加上諾諾仲要拿班長籃, 真替他辛苦. 

佢地係男仔, 可能不太敢要求別人幫, 我叫囝囝問下呢個服務, 佢都唔彩我, 一味話無呀, 物都要自己做嫁. (係屋企就物都叫我做)

HI

我仔仔都係叫諾諾呀,係學校一樣唔敢開口請求別人幫忙,同樣係屋企就物都叫人 ,問學校D野又唔講,佢仲多一樣係極唔專心,好擔心。

醒目開學勳章

我好明白你的心情,因為早前班主任都有打比我,同樣告知我仔仔唔專心,漏寫手冊,經常發白日夢,問我他讀幼稚園的情況,那天的心情極度低落,完全沒有心情工作。
但我覺得仔仔剛上小學,正面對所有均唔熟識的人和事,他其實所承受緊的壓力亦不輕,唔可以再比壓力他,佢比教聽我講,所以我請爸爸當唔知,而我只是短短的跟他說了幾句,希望他明白固中問題,當他有些少改善,我就讚吓佢,默書成績都唔差,佢話自已唔專心但其實有聽老師講書喎。

早前我上第一堂併音班時,有一個家長問我小朋友名字,我一說出她已知就是經常唔寫手冊果個,我竟然完全沒有唔開心,正如何sir說,如果小朋友真的被評為有某些問題,千萬別太介懷,因為及早惜別,可及早幫助小朋友,所以我已有心理準備,努力!加油!

原帖由 creamymami2007 於 09-10-28 10:57 發表
吓!!!評估係無範圍溫習, 我大牛實肥佬啦 佢平時上堂巳經坐唔定, 每科老師都有致電給我問我大牛讀幼稚園都係未坐唔定, 但事實上佢讀幼稚園都有坐定定, 不過佢哋係活動教學法, 坐一陣, 又要分組討論, 所以很難 ...

醒目開學勳章

我仔仔1B班,我見佢寫全部喎。

原帖由 2kidsma 於 09-11-27 17:53 發表
ID 班,. 想問下星期英文 phonics 默咩呀?  我個仔都無寫.

醒目開學勳章

唔經唔覺就上完6堂拼音班,亦好慶幸可完成(因要請假),仔仔問我點解咁快上完,大家都有一點點失落。

你們有沒有報名去旅行?唔知幾時會知抽唔抽到呢?

醒目開學勳章

唔該晒,我仲傻更更係到等添

原帖由 tramtram 於 09-12-3 11:07 發表
有呀.... 學校網頁,  家長資源 > 家教會....有名單, 應該人人有份.

醒目開學勳章

到時見。

呀你小朋友係邊班架。

原帖由 chingyeehk 於 09-12-3 13:24 發表

喂呀 !我又係呀 !我老東問左我好多次,幾時知....我都話,知到會有通告ga啦 !!! 到時見.

醒目開學勳章

你唔講我都唔識上,昨天是第一次入去

原帖由 tramtram 於 09-12-3 17:41 發表
都係有熱心家長通知我咋.

醒目開學勳章

你囡囡好叻好乖報料比你,

小朋友們加油...加油...加油

原帖由 tramtram 於 09-12-3 17:49 發表
各位

囡囡報料老師為了下個禮拜觀課, 同佢地加緊練習新歌唱比我地聽....為小朋友加油.

醒目開學勳章

多謝分享。

原帖由 creamymami2007 於 09-12-7 09:51 發表
有同事比咗張日曆咭比我, 原來有好多親子講座, 想同大家一起分享, 地點: 全完堂幼稚園, 荃灣大屋街2至4號, Tel: 2492 0010, 我之前都聽過余健國, 佢講嘢冇冷場, 你哋可以考慮吓:
12/12/2009 (六) - 1000 am - 1145 a ...

醒目開學勳章

唔使

原帖由 tramtram 於 09-12-7 17:55 發表
1D家長

請問 FRI 使唔使英默?
THANKS

醒目開學勳章

tramtram

please check pm. thanks.

醒目開學勳章

hi

我試過,有次老師通知我地話小朋未還書,但本書跟本唔係我地借,實在沒有可能還,但圖書館老師好堅持話電腦顯示係我仔仔借了,所以一定有,而仔仔亦好堅定自已沒有借過,唔肯賠錢了事。最終,原來是另一個同學仔借了,而他又遲還,至此才水落石出。我估可能在借書時scan圖書証出錯,你要等一等啦。

原帖由 pearlpytai 於 10-6-3 21:26 發表
請問各位家長有沒有接過學校圖書館通知小朋友確定已還書, 但回覆尚未還, 不准他借書.

醒目開學勳章

hi

會唔會在溫習的過程中自已太緊張而不知不覺給了大牛一些壓力?

我自己都好驚,仔仔幼稚園時極少寫字,所以升小後大家都要好努力去學習和適應,到現在我仔仔仍然覺得係我太緊張,佢唔明學習的重要。

有時都要投其所好,唔好因為要溫習而扣減佢平時睇開既卡通片;溫了一段時間又比佢休息10-15分鐘 (做佢喜歡的事如睇一陣漫畫或同佢捉下棋);我仔仔喜歡玩遊戲,我地會加些遊戲於溫習中,好似溫 How many 時,我地會找好多文具出來,我問下又比佢又問下咁,有問有答;如果爸爸在家,就會玩下搶答,比賽默書等。

盡了力就可以了,不要太緊張,小朋友會感受到,會跟你一起唔開心。大家一起加油呀!

原帖由 creamymami2007 於 10-6-7 14:12 發表
我巳同學校老師傾過, 佢話小朋友有反叛期, 我巳經有2個星期失眠, 我問大牛囝, 佢話好唔開心上到小學有咁多測驗, 考試及默書, 佢話好掛住幼稚園老師, 我同佢傾話佢大過仔會有不同目標, 我們可以考完試可以去探幼稚園 ...

醒目開學勳章

原帖由 YeungSiuB 於 10-7-15 12:28 發表
填到手軟, 荷包乾塘!
‹ 上一主題|下一主題