用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 高小討論區(P.4-P.6)
樓主: mayc
go

高小討論區(P.4-P.6) [複製鏈接]

Re: 選擇英華書院

csk,

妳真是一位盡責而有遠慮既好媽媽!我就"既來之則安之",真是相形見拙!

書院當然有計劃迎接「三三四」的來臨,亦正在探討如何進行通識教育,但詳情未知。

書院F.1有2班普通話班,跟P6有距離。

據聞書院亦有很多課外活動,學生不會死讀書。

todayyes,

你post 條link D字超細,我睇唔到內容呀!點先睇到呀?

我有聽聞書院籃球校隊有一名國內既"過江龍"...
F1今年收左一名小提琴高手!

todayyes,

Thank you! I got it.

del.

Re: 校運會

mayc,

係呀!可以輕輕鬆鬆迎接聖誕!  

細仔參加100米 & 接力。但佢上星期五係"九西足球賽"被對方球員推跌,手腳都受傷,piano都彈唔到要skip lesson,唔知會否影響星期三陸運會表現?
:-|

todayyes,

Thanks!

妳仔又係足球校隊?!

細仔話對方踢得好粗魯/好茅,經常蓄意犯規傷人喎!輸1球十二碼好唔憤氣!

mayc,

今日校運會4A班接力輸比4B班一個馬鼻   

Re: 高小討論區

mayc,

盤菜我地唔食喇!但

chun100 寫道:
Dear all

secyw / JP / csk

This is the explanation from EMB and trust that it can clarify your query.

Secyw, you are right, 若申請非參加中學學位分配辦法的直資中學 e.g. SPCC, DBS etc, 仍可以申請中一自行派位, 但始終要先放棄直升「一條龍」的中學, 才有中一自行分配學位申請表及小六學生證去申請其他中一學校。

EMB 說 - 非參加中學學位分配辦法的直資中學的確可以等到出取錄名單時才通知他們 (約3月或4月), 但他們去年度19間非參加中學全部2月份巳將所收到申請書一併交回 EMB 索取報名學生的 rank order。  另一方面,  EMB 核對學生資料, 會取消學生巳擁有的龍校。  (ps. EMB 再三強調, 直升「一條龍」制度巳給與這些學生一些好處, 如果不選擇龍校, 就應該豁出去, 跟其他學生一模一樣。  

我都覺得幾有理由, 講真男仔來說今年非參加中學主要都是那2間, 競爭一定很大, 最怕是最後一無所有   

{「一條龍」小學已經將選擇直升「一條龍」學校的名單呈交給本局。在十一月底小學將從教育統籌局領取及派發中一自行分配學位申請表及小六學生證給選擇不直升「一條龍」學校的學生,以便該些學生在接受中一自行分配學位期間(日期為二○○六年十二月二十八日至二○○七年一月二十九日)向參加中學學位分配辦法的學校提交申請。

若果一名已選擇直升「一條龍」學校的學生現希望申請參加中學學位分配辦法的中學(包括直資中學)的中一自行分配學位,他/她必須通知就讀的小學,放棄直升「一條龍」學校的權利,並透過小學向本局領取中一自行分配學位申請表,申請其他中學(包括直資中學)。

一名已選擇直升「一條龍」學校的學生若申請非參加中學學位分配辦法的直資中學,當該中學呈交申請名單給本局時,無論取錄與否,即代表該生已自動放棄直升「一條龍」學校的權利。}

chun100,

Thanks again for your useful information!

學校已通知P6家長:今年所有P6學生都已揀左直升書院。

mayc & all>>

"如何教導年輕人珍惜生命"---妳可有良方?

我只記起霍金說過---只要有生命,便有希望!

我同我仔講:書院個師兄就咁跳樓自殺死左,咪永遠冇機打囉!

mayc,

妳所講既"教仔讚美藝術",知易而行難(對我來說)!

妳試行有成果請再分享!

mayc,

A班功課唔算多!中默一早背定,前一晚叫佢自己預默。GS test, Peter話冇得溫!   

妳地幾時做學童body check呀?我地28/3。

csk,

27/3上午兩兄弟同場賽Sonatina, join唔到妳地去廸士尼!Enjoy yourselves!!!

97年出世的小朋友送Annual Pass?係真唔係真呀?等送左至算喇!

我諗住28/3 body check後同佢地行歷史博物館&科學館。

sneezy,

妳call青苗琴行問下咪知lor

sneezy仔參加初級弦樂團,加油呀!

mayc 寫道:
請問小六於下星期考的中一編班試,同教統局辦的全港中一學生將於7月中(派位後)考的那一次有什麼不同,7月是否又會考多一次?

mayc,
小六於本星期六考既編班試係for 暑期YWC個bridging course,唔同教統局辦的全港中一學生將於7月中(派位後)中一編班試。係呀,7月又會考多一次!
我覺得星期六考既編班試都有D無無謂謂,用P6校內試去編bridging course班咪得lor!

mayc 寫道:
Dear all:
你們有否買"飛"看11/5小學周年音樂會?
我會去睇,matthew會於弦樂團表演出 !

Hi,mayc!

我地都會去。J& 會表演piano solo, James仲會同初級合唱團伴奏。

KLLP 寫道:
mayc,

Thank you for your explanation!

由於已學了年多, 老師於是建議參加皇家音樂考試, 仲要一考就係Grade 3, 點知在誤打誤撞下, 我幫呀仔報左8月考, 而老師expect 係11月先考, 所以當老師知道我地8月考之後, 次次都同我地講, 佢好擔心 聽佢講得多, 我都開始好擔心

不過, 我有時都諗, 這始終都係一個經驗, 如果唔得, 咪出年4月再來過law  

KLLP,
妳囝囝K3考gr.3 violin好叻呀!   
加油吧!   
‹ 上一主題|下一主題