用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 高小討論區(P.4-P.6)
go

高小討論區(P.4-P.6) [複製鏈接]

高小討論區(P.4-P.6)

各位四年級家長:
由於我地的各級家長人數太多,未能集中討論各級事務,所以我開多一個四年級事務的討論區,如只關於四年級的功課上的事可在這裡討論,如一般事便可仍用"英華小學家長"的討論區,謝謝!

Re: P4家長須知

Good ar!

各位:
請問知唔知邊到可以買到中文科的普通話CD?
問學校可唔可以一齊訂購,好嗎?

我都有d擔心阿仔嘅普通話。
早二日前有功課 "預(一)讀(一)", 我以為預習第一課(有功課簿)&在家用普通話預習讀第一課, 點知~原來是讀寫樂(一)!
阿仔話唔知老師講咩喎, 不過 我驚佢係唔專心先至唔明白。

8Gu

或者您去學生手冊P.15裹有<家課代號表>, 就算聽唔明都可以 counter-check.  另外, 您仔仔班班長普通話 ichiban 又好 nice, 有唔明問問他。

chun100

chun100,

其實收到手冊時 都有睇過下<家課代號表>,  不過今次係大意d, 唔遺意有本新習作...
我仔d大朦嘢十成係我遺傳。

8gu

8Gu,

係囉!有野唔清楚call同學仔問下。亞仔話下星期開始,欠功課要響自由行時間/留校補做。

chun100,

4A邊位班長咁醒& nice呀? 我仔估到但唔sure。

JP,

唔該哂! 我仔好少講學校嘅事情我聽 :cry: , 請多多報料或pm我喇。

8Gu

唉! 大部分喲男仔都比較粗心大意啦, 阿仔上學年巳經唔見2件外套, 現在做prefect 又週圍搵條蔕, 有時真係比佢激死!!!

你仔仔有冇學過普通話?  沒有就比喲時間佢適應, 又要學詞彙、課文和讀音其實唔容易呢!

chun100

JP

我想你仔仔估對, 是 i-learning demo 普通話的小朋友。 他中英文都講得好好!

8gu

阿仔話做5次手冊裹小創意功課, 可以免1次留堂, 先去取這個buffer 先啦!

chun100   

chun100:
哎唉!手冊裹小創意功課,是否上個星期開始做?
我諗我個仔又忘記了做了! :evil:

mayc

其實我都唔sure幾時交第一份, 問阿仔手冊裹小創意功課那週是開始或是ending, 他說是ending week.又話要自己交去GS room, 交5次就有一次免留堂金牌   但同車4A班同學仔都冇做呀。 我想為上, 按照 schedule 照交可也!

8gu

您仔仔有冇交呀??

chun100
mayc 寫道:
chun100:
哎唉!手冊裹小創意功課,是否上個星期開始做?
我諗我個仔又忘記了做了! :evil:

mayc, chun100

有關創意功課,阿囝一方面無時間,另一方面是無頭緒上星期視覺藝術的功課都未做,好彩下星期三才交!他反而寫了信申請做English Captain。

csk, mayc

don't worry, 剛剛聽<訴心事家庭> 校長說創意功課只是arouse 同學不同科目的思考唔計分, 每次交作品就有個火車頭貼紙
:

chun100

我無擔心呀!是阿囝做功課,他唔交我亦唔會強迫。反而平日功課要做足,我唔想佢要留堂做,搭唔到校車,因為要特登去接他放學的

各位:
我想问下學校係唔係無跆拳道班呢? 因為我唔見今日派的sat活动通告內有寫, 但我又好似以前見过有, 唔知係唔係我記錯呢?

Hi, anyone know that where can I get some useful english material for my son from internet.

Sheltonchan

What else would u like to get?  There is another forum talking about  有無免費網上小學課外習作下載 and BK's parents have posted many free websites for studying....

chun100

chun100,
我仔無交創意小功課呀, 佢話老師無提及點做 同幾時交...   

csk,
視覺藝術功課, 阿仔話留番上堂先做喎。
佢帶過返屋企, 但我都唔係好了解點做 , 你知道點做嗎?

8Gu

我也不清楚視覺藝術的功課,阿囝說做好下星期帶回校,唔知是不是
‹ 上一主題|下一主題