用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 1C HW Reminder
go

1C HW Reminder [複製鏈接]

想請教1C家長. 今天英文 Phonics Sheet(4). 有三個太空人找begins with A 圖案,但有三個圖案都不是A字頭,怎麼辦?
請指點.謝

Longlongmom 媽
多謝你指教.

berryivyee

之前就有油,但近排都冇再油.

打針真有小朋友喊.我個仔便是其一.佢話仲見有D暈添.

回覆 # 的文章

berryivyyee

我都好想知道什麼時候帶什麼書?
"I'm glad I'm me poems about you."
這本書好似都冇有帶過返學.是不是在家自修?

回覆 # 的文章

berryivyee

早晨. 你講 I'm glad .... 我都認同,好不易.  
另外,仲有Write one咪仲重. 我都不知幾時帶好.

各位1C家長
你好
明天是不是不用交中文功課? 只是交數學功課便可.
仲有果仔話D食物用個袋袋住就得. 我都唔係好明.
大家可否幫忙解答.

多謝回應.nokmom
我個仔問你是不是20號之家長.
明天我會穿運動服.

原帖由 nokmom 於 08-11-10 21:51 發表
係呀, 明天不用交中文功課.

我仔只係講要帶小食, 無講用什麼袋住...

另外明天是穿校服或運動服呢?

回覆 # 的文章

客氣啦!
我係21號媽咪. 噚晚你吔有冇去文化中心睇表演?
原來DJ 黃志淙都係校友.他做司儀.
ending 個氣氛最好不停在吶喊YingWa Cry.

原帖由 Longlongmom 於 09-2-5 17:31 發表
因內聯網家課冊已再無upload,請問今天(5/2)有什麼功課?請幫忙列出?若可以的話, 希望有媽咪可幫忙每日update 一下, billion thanks.

因為我未能回家看手册,只能在電話問亞仔. 略知如下:
中文: 採蜜本
數學: 讀寫册P.20, 家課册 1-5題.
英文: Comp worksheet P.1,
         Worksheet 2.
請參考可能有點不準確,請見諒.

[quote]原帖由 Longlongmom 於 09-2-6 15:44 發表

Longlongma
對唔住. 剛才個仔打籃球時弄傷你的仔仔.
真是十二萬分之對唔住.請諒.
露比.

Longlongmom
我吔連功課都沒有帶.仔話星期一先交.

原帖由 Longlongmom 於 09-3-5 10:08 發表
Good morning Berryivyee,

係呀,無用學堂,所有數學的書薄都不用帶,書包輕D,今日有圖書堂可以借書喎.

berryivyee

係咩! 我個仔都冇同我講話要調位.
可能佢哋二個係好朋友所以想座埋一齊.
但你個仔好乖.日日早上都係校車內同我bye bye.

今個星期好似少咗功課做
中文有2樣.
英文只係改正默書.
好輕鬆.

原帖由 berryivyee 於 09-3-6 07:40 發表
露比:
昨天我仔驚欠,話寧願帶多日先啦!
我仔話你仔同佢講:下次調位一齊坐!  

berryivyee

多謝哂!
球隊今日是聯歡.只不過到附近的茶餐廳吃茶餐
小朋友應該開心.

對呀. 中文做詞字及作句(作句第一版就係 4個不同字作4句,每句要不少於10個字的句子, 第二版就係 2個字,但每句不可少於15個字的句子. )

原帖由 berryivyee 於 09-3-7 15:24 發表
露比:
咁我仔好比面您bor 佢多數頭耷耷唔多敢叫人地ge mami,好失禮!
仔話你仔的球隊有party,一定好開心啦!
佢地昨日調左位啦!你仔終於還是拖著老同學調位!我仔就同kinder.的同學坐,原來佢地都有稚園情意結!  
...

twsf
寫工P.7-8即是"快樂寫作練習" 橙色個本. 慢慢找吧!

原帖由 twsf 於 09-3-7 21:53 發表
哎喲,可否講多少少中文功課,在那里作詞,我仔乜都唔知呀,非常感謝.他只寫詞p.10, 係咁多咋.另外寫工p.7-8,我找不到寫工在那里,真要打他pat pat, 請幫忙, tks. ...
‹ 上一主題|下一主題