用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 1C HW Reminder
go

1C HW Reminder [複製鏈接]

Hi, 1C mamis,

我地都互相提下1C仔有咩功課啦, esp. weekends & holidays 呀!

今早見其他班話做Penmanship, 仲以為阿仔漏做tim.
   0    0    0    0
感謝神賜我們寶貝兒子!

報到!
其實每班D工課應該都有D分別!

估唔開學唔夠一個月,都幾Busy.阿仔又要做工課,默書,仲要練埋套英文話劇(都成十幾句對白,仲要扮女人-Mrs.Lam )

另家長會回條-你地想改善D乜?

TSUNTINGMA:
hi, 終於有人回應啦!我以為1C 唔洗互相通水tim
其實,家長要幫孩子練熟d對白嗎?定係當堂上活動,我地唔洗跟架!阿仔話College有哥哥來同佢地練習,唔知今天有冇再來呢?
有咩改善?暫時未想到!

反而,想讚下:功課暫時唔多唔少,深淺適中,幾好!阿仔大致可自己完成,亦有心機做!
我放工只須check下佢做齊未、是否整齊等!當然,要比佢問番唔識做/唔肯定點做的地方,如數學文字題,仲試過做漏tim.

你囝囝情況點呀?
今週的公民功課好似深左d,仲未想到點做!

感謝神賜我們寶貝兒子!

請問是否暫時不用帶"Magic Book"同"Write One"回校,是否等老師叫先帶?唔知阿仔有冇記錯呢?
感謝神賜我們寶貝兒子!

我囝囝(1D)話只須帶froggy. 其他不用帶wor.
(不知真確否),但他好肯定, 我也由他決定, 咁帶左幾天又好似ok wor.

原帖由 berryivyee 於 08-10-5 20:46 發表
請問是否暫時不用帶"Magic Book"同"Write One"回校,是否等老師叫先帶?唔知阿仔有冇記錯呢?

momo:
唔該晒!我囝囝都說只須帶Froggy 同 I'm Glad, 其他等老師叫先帶,上星期有幾日都冇帶Magic , Write One!昨晚我問佢老師叫你帶返未,問多2句,佢又動搖話不如帶晒啦!  所以今天個書包特重,不過,我提佢再聽下老師點講。
今晚你去YW嗎?今晚見!
原帖由 momo 於 08-10-5 21:00 發表
我囝囝(1D班)話只須帶froggy. 其他不用帶wor.
(不知真確否),但他好肯定, 我也由他決定, 咁帶左幾天又好似ok wor.
感謝神賜我們寶貝兒子!

berryivyee ,
yes. 老地方見.

原帖由 berryivyee 於 08-10-6 07:48 發表
momo:
唔該晒!我囝囝都說只須帶Froggy 同 I'm Glad, 其他等老師叫先帶,上星期有幾日都冇帶Magic , Write One!昨晚我問佢老師叫你帶返未,問多2句,佢又動搖話不如帶晒啦!  所以今天個書包特重,不過,我提佢再聽下老師點 ...

應該唔駛帶住!
唔知係唔係同老師反影過佢地個書包太重呢!

原帖由 berryivyee 於 08-10-5 20:46 發表

TSUNTINGMA :
家長晚會上,見英文老師的時間太短促,未能詳細了解小朋友的學習情況,可惜!

忘了多謝您回應我tim, 其實我應該信阿仔的話。
原帖由 TSUNTINGMA 於 08-10-6 12:18 發表
應該唔駛帶住!
唔知係唔係同老師反影過佢地個書包太重呢!

感謝神賜我們寶貝兒子!

其實到現時為止,都覺得佢地D arrangement 都仲未係咁好!希望將來會好D!

原帖由 berryivyee 於 08-10-8 13:19 發表
家長晚會上,見英文老師的時間太短促,未能詳細了解小朋友的學習情況,可惜!

Hi, all,
阿仔話中文字有甲或以上,下次可以寫少2個,大家努力lar.

昨晚我因上course夜左返,咁橋阿仔功課多左d, 好彩佢做妥晒,只等我回來開機做"每日一篇",修改埋幾個寫得唔靚的中文字,check埋執書包,就拿拿聲上床, 傾幾句,講完故事,好快訓著lu!

原來做小學生的mami,節奏可以咁快!
原帖由 TSUNTINGMA 於 08-10-8 13:49 發表
其實到現時為止,都覺得佢地D arrangement 都仲未係咁好!希望將來會好D!
感謝神賜我們寶貝兒子!

berryivyee,

你仔自己做完等你check已經好叻啦.  我仔還是要我提, 可能佢幼稚園始終比較輕鬆...

昨日又真係比較多功課, 加上今日又默書, 又數QC...又溜冰(佢僅有的平時活動)...結果佢訓左先醒起無做每日一篇

原帖由 berryivyee 於 08-10-9 07:59 發表
Hi, all,

昨晚我因上course夜左返,咁橋阿仔功課多左d, 好彩佢做妥晒,只等我回來開機做"每日一篇",修改埋幾個寫得唔靚的中文字,check埋執書包,就拿拿聲上床, ...

咁都要我地D仔合作至得!
我都好慶幸阿仔好多野都自動自覺,好似D幾日又中默又英默又QC,佢仲緊張過我地!

原帖由 berryivyee 於 08-10-9 07:59 發表
Hi, all,

昨晚我因上course夜左返,咁橋阿仔功課多左d, 好彩佢做妥晒,只等我回來開機做"每日一篇",修改埋幾個寫得唔靚的中文字,check埋執書包,就拿拿聲上床, ...

TSUNTINGMA:
阿仔能自動自覺即係佢已適應小學模式啦!

請問有冇人知份英文book report有幾成是孩子自己做?阿仔話lei句跟老師,有d自己lum(諗),話下次就要自己做lar!好開心佢有lum, 錯grammar都好過唔試寫
原帖由 TSUNTINGMA 於 08-10-9 11:06 發表
咁都要我地D仔合作至得!
我都好慶幸阿仔好多野都自動自覺,好似D幾日又中默又英默又QC,佢仲緊張過我地!

感謝神賜我們寶貝兒子!

Hi IC mami,

May I have your idea on

中文16/10()大聽寫(課業7.8), is it =大默??

Besides, not sure if the English dictation is bi-weekly, therefore, no dictation coming Wednesday?

Longlongmom:

16/10中文是大默
如我冇記錯.....英文好似是隔星期先至要dictation

原帖由 Longlongmom 於 08-10-10 17:06 發表
Hi IC mami,

May I have your idea on

中文16/10(四)大聽寫(課業7.8), is it =大默??

Besides, not sure if the English dictation is bi-weekly, therefore, no dictation coming Wednesday?

...

Dear TakaraTomy,

Thank you, indeed, thanks for your help as our representative of IC to the book club.

想請教1C家長. 今天英文 Phonics Sheet(4). 有三個太空人找begins with A 圖案,但有三個圖案都不是A字頭,怎麼辦?
請指點.謝

露比,

Sorry to reply you late, the last item is alligator, just draw a line with this one.  The other two are ant and apple.

Longlongmom 媽
多謝你指教.
‹ 上一主題|下一主題