用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48區揀邊間好啊?
go

48區揀邊間好啊? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-7-19 01:53 發表
我建議你可以試下PM給Morridad
他對48比較清楚一些

Ziyi 你太抬舉了, 其實我係唔知的, 只係舊年問左好多人攞料, 但千算萬算, 還是算漏了人口增長的速度超出我想象. 好彩小兒最後都叩到間心儀的學校.

你挎區都知, 你對你本區一定很了解的了.

原帖由 維尼熊pooh 於 10-7-19 00:07 發表
可唔可以比D意見我啊, 好煩啊? 今年要填表啦! 囝囝上堂可以坐定定,但不是太主動,慢熱(我覺得適合傳統),認字較弱,有壓力時,不知所措(我覺得適合活動),

真係唔知點揀 ...

首先, 你要求是什麼?

1. 成積 ?
2. 就近入學 ?

看你寫的, 你首要是要找一間合適的小學, 那就近入學應該要考慮. 你住在那裏? (嗱, 不要答我48區)

"慢熱"不一定適合傳統的, 可能活動更適合呢. 活動教學可能可令他變得較主動, "熱"得快番D. 小三前看是否能改好一點. 很多學校到小三或小四時都會轉番傳統教學, 因要準備呈分試. 到時D考試名次唔知會唔會大執位. 反而, 傳統教學下如果小孩只是坐定定而唔投入, 問題更大.

活動教學真的沒壓力嗎? 活動教學容許認字弱嗎? 我覺得是沒關係的.

不太主動, 慢熱 : 我覺得應先考慮小班.

不太主動, 慢熱, 不能要對壓力 : 你要填好D份表, 可能要保守D. 因如果派得好差而要叩門時這三項也是很重要的.

雖然說一年下來小孩變化會很大, 但始終是和其同學仔比較的. 你的小孩變好了, 人家的變得更加好.......我個仔都是慢熱和不主動的, 叩門時都面對好多問題, 但還好, 他處理壓力的能力比我想像的高.

原帖由 WINNIE168168 於 10-8-9 12:44 發表
Hello! 各位媽咪你地好!

我想請問 Madrad 2005 年整體的出生率是否下降了 (因為那年有沙事暴發), 這樣對於小一選校入第一自願的機會是否相對大了?    謝謝!! ...

SARS 是2003.

2004 出生率是 49796, 2005 出生率是 57098. 相差7000多人. 但父母均為非本地的也相差了5000多人. 即是說, 起碼多了2000多人.
‹ 上一主題|下一主題