用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48區揀邊間好啊?
go

48區揀邊間好啊? [複製鏈接]

可唔可以比D意見我啊, 好煩啊? 今年要填表啦! 囝囝上堂可以坐定定,但不是太主動,慢熱(我覺得適合傳統),認字較弱,有壓力時,不知所措(我覺得適合活動),

真係唔知點揀
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我建議你可以試下PM給Morridad
他對48比較清楚一些

原帖由 維尼熊pooh 於 10-7-19 00:07 發表
可唔可以比D意見我啊, 好煩啊? 今年要填表啦! 囝囝上堂可以坐定定,但不是太主動,慢熱(我覺得適合傳統),認字較弱,有壓力時,不知所措(我覺得適合活動),

真係唔知點揀 ...

原帖由 維尼熊pooh 於 10-7-19 00:07 發表

真係唔知點揀 ...

你將你心儀個幾間寫低, 問一問幼稚園既班主任喇, 班主任會比到意見你既.

問咗, 佢講咗=無講

原帖由 enson.ma 於 10-7-19 22:32 發表

你將你心儀個幾間寫低, 問一問幼稚園既班主任喇, 班主任會比到意見你既.

醒目開學勳章

首先,你要想一下
1. 你有幾多分
2. 你希望小朋友入什麼類型的小學, 傳統,半傳統半活動,活動

1,2是要睇你心中的重要性

因為,你想的,可能唔夠分在第一輪入,要靠大抽獎,那你要博命
相反,你可以以你有多少分,考慮選什麼學校

傳統的:
2間LSK

半傳統半活動的
基顯(聽聞的,錯了請指正),官小(秀明道)

另外還有一些熱門如藍循,基法(油塘)

如果你只得15分,而想LSK,那你要看運氣啦

原帖由 維尼熊pooh 於 10-7-20 13:37 發表
問咗, 佢講咗=無講

唔好揀啲功課多的學校,小朋友同家長都會有壓力。
可選油塘基顯,油塘基法,觀塘官小,天主教聖愛德華......等等,這是我自己初步了解,因為我都開始緊為囡囡揀小學啦!

真係唔知點揀 ...

原帖由 ziyi 於 10-7-19 01:53 發表
我建議你可以試下PM給Morridad
他對48比較清楚一些

Ziyi 你太抬舉了, 其實我係唔知的, 只係舊年問左好多人攞料, 但千算萬算, 還是算漏了人口增長的速度超出我想象. 好彩小兒最後都叩到間心儀的學校.

你挎區都知, 你對你本區一定很了解的了.

真係唔知點揀 ...

首先, 你要求是什麼?

1. 成積 ?
2. 就近入學 ?

看你寫的, 你首要是要找一間合適的小學, 那就近入學應該要考慮. 你住在那裏? (嗱, 不要答我48區)

"慢熱"不一定適合傳統的, 可能活動更適合呢. 活動教學可能可令他變得較主動, "熱"得快番D. 小三前看是否能改好一點. 很多學校到小三或小四時都會轉番傳統教學, 因要準備呈分試. 到時D考試名次唔知會唔會大執位. 反而, 傳統教學下如果小孩只是坐定定而唔投入, 問題更大.

活動教學真的沒壓力嗎? 活動教學容許認字弱嗎? 我覺得是沒關係的.

不太主動, 慢熱 : 我覺得應先考慮小班.

不太主動, 慢熱, 不能要對壓力 : 你要填好D份表, 可能要保守D. 因如果派得好差而要叩門時這三項也是很重要的.

雖然說一年下來小孩變化會很大, 但始終是和其同學仔比較的. 你的小孩變好了, 人家的變得更加好.......我個仔都是慢熱和不主動的, 叩門時都面對好多問題, 但還好, 他處理壓力的能力比我想像的高.

多謝各位意見, 尤其morridad, 你分析好仔細, 有時自己去想,咁有好似唔好, 咁又唔好, 都唔知點做, 其實我住油塘, 所以都會揀番油塘,藍田的學校.  

原帖由 MorriDad 於 10-7-21 00:32 發表

首先, 你要求是什麼?

1. 成積 ?
2. 就近入學 ?

看你寫的, 你首要是要找一間合適的小學, 那就近入學應該要考慮. 你住在那裏? (嗱, 不要答我48區)

"慢熱"不一定適合傳統的, 可能活動更適合呢. 活動教學可能可令他 ...

醒目開學勳章

回覆 1# 維尼熊pooh 的文章

可以同大家分享下, 我小朋友係 今年 剛剛參加完小學統 一派位, 以我的經驗 :

如果你唔放藍循係 第一 , 但入唔到其他心儀的小學, 藍循係叩門時都唔會比機會你 interview ..... 而 2 間 LSK, 聖愛德華 係所有 人都見 , 基法 係筆試後再選 人 interview.

有時除左 要 選擇合適的教學方法之外, 家長真係連呢 d 都要幫小朋友計 堆 ... 因為好難控制小朋友面試的表現 .......希望 各位家長努力....

我想問 Madrad 2005 年整體的出生率是否下降了 (因為那年有沙事暴發), 這樣對於小一選校入第一自願的機會是否相對大了?    謝謝!!

爆SARS好似應該係2003年播!

其實我都會係選聖愛德華天主教, 油塘基顯同油塘基法, 因為我仔仔現在讀緊兼收組...我都唔知點同佢選學校..你地比啲意見我...
原帖由 mckitty 於 10-7-20 13:52 發表
唔好揀啲功課多的學校,小朋友同家長都會有壓力。
可選油塘基顯,油塘基法,觀塘官小,天主教聖愛德華......等等,這是我自己初步了解,因為我都開始緊為囡囡揀小學啦!

...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

如果可比揀46網的話,可考慮呂明才,係活動教學,我見好多兼收學生揀,15分自行都有機會入到。
原帖由 fallenstar023 於 10-8-18 22:44 發表
其實我都會係選聖愛德華天主教, 油塘基顯同油塘基法, 因為我仔仔現在讀緊兼收組...我都唔知點同佢選學校..你地比啲意見我...

原帖由 WINNIE168168 於 10-8-9 12:44 發表
Hello! 各位媽咪你地好!

我想請問 Madrad 2005 年整體的出生率是否下降了 (因為那年有沙事暴發), 這樣對於小一選校入第一自願的機會是否相對大了?    謝謝!! ...

SARS 是2003.

2004 出生率是 49796, 2005 出生率是 57098. 相差7000多人. 但父母均為非本地的也相差了5000多人. 即是說, 起碼多了2000多人.

醒目開學勳章

回覆 7# MorriDad 的文章

簽名被屏蔽

原帖由 MorriDad 於 10-7-21 00:32 發表

首先, 你要求是什麼?

1. 成積 ?
2. 就近入學 ?

"慢熱"不一定適合傳統的, 可能活動更適合呢. 活動教學可能可令他 ...

您好,
我住油塘, 都幫亞女諗緊學校, 心目中有3間
1) 油塘基顯
2) 藍田循小
3) 德田LSK (表姐今年剛讀 P1)

我女是大女, 算醒目讀書都OK, 都鐘意做功課, 有1細妹同1細佬, 如果就近屋企就是1), 心水是2), 慳書簿費是 3)
請問有何意見俾我呢?  選邊間好呢!

原帖由 Peonylai 於 10-9-6 10:33 發表

您好,
我住油塘, 都幫亞女諗緊學校, 心目中有3間
1) 油塘基顯
2) 藍田循小
3) 德田LSK (表姐今年剛讀 P1)

我女是大女, 算醒目讀書都OK, 都鐘意做功課, 有1細妹同1細佬, 如果就近屋企就是1), 心水是2), 慳書簿費是 ...

如果我係你一定選 (1).
因為藍循同基顯, 口碑差不多.
你有3個小朋友, 所慳返的車費和時間真是很多.

謝謝您給的意見, 其實我家往基顯都不太近, 有機會要乘校車!  請問有無其他意見呢?

原帖由 HIN2003 於 10-9-6 10:43 發表

如果我係你一定選 (1).
因為藍循同基顯, 口碑差不多.
你有3個小朋友, 所慳返的車費和時間真是很多.

原帖由 Peonylai 於 10-9-6 10:59 發表
謝謝您給的意見, 其實我家往基顯都不太近, 有機會要乘校車!  請問有無其他意見呢?

如反正都要搭校車, 近遠的因素影響不大.
基顯/藍田屬同類型.而LSK真的比較"谷", 你有3個是否有精力作戰!!
‹ 上一主題|下一主題