用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底咩狀況才要讀特殊小學呢?
樓主: psv
go

到底咩狀況才要讀特殊小學呢? [複製鏈接]

需要入讀特殊學校的首要條件係評估出黎佢的智商為70以下,唔會因為佢坐唔得,四圍行而要求你入讀的。另評估結果亦都唔會堅持要你的小朋友入讀特殊學校,最終選擇權係父母身上。
入讀特殊學校唔會比人縛住係張椅度的,就算發脾氣到有攻擊性行為,大多數老師都會想辦法令佢情緒回復平靜,真的無效就唯有報警轉送精神科;但呢D係萬中無一的事例。
小朋友有ADHD的問題,等大個一點,可以靠藥物去控制,只有搵到一間有愛心的小學,同樣可以係主流有所成就!

回復 annaanna 的帖子

明白你的憂慮,不過如果評估結果只係話佢智力正常(70以上)係唔會安排到入特殊學校的!如果食左藥都控制唔到,可能係藥物方面的問題,同你個精神科醫生傾下,睇下可唔可以轉藥。
另外,群育學校好似係比一D犯左嚴重過錯的小朋友讀的。如果你想試下特殊學校﹝短暫﹞你可以同學校的駐校心理學家傾下,叫佢Refer你去附近的特殊學校讀最多三個月,睇下有無辦法執到佢D行為問題!﹝因為有好多特殊學校都有幫主流學校做輔導工作的。﹞
你有諗過請影子老師跟下,如果有相熟的影子老師,而你小朋友同樣好似怕爸爸的,都可以一試,影子老師可以慢慢抽離可能會好一點!

縛安全帶?其實有無了解個事情?會唔會係個小朋友唔識坐,容易跌,所以要有安全帶去作保護?嚴重智障學校可能會有最多呢D情況出現。我個小朋友小時S位,依家特殊學校小學,咁多年我未見過有小朋友要縛係張椅到上堂。呢D係真心話,有時唔好比特殊兩個字嚇怕,"特殊"學校不可怕,"特殊"的小朋友更加不可怕!
‹ 上一主題|下一主題