用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網有7位朋友,有6都派得第4-8志願~
go

91網有7位朋友,有6都派得第4-8志願~ [複製鏈接]

回覆 1# tiffany_wong23 的文章

Tiffany,

我囝囝同你囝囝同一校車, 佢派到第一志願, 培基

可能我們的小朋友有機會同班

原帖由 estherxx 於 09-6-6 23:33 發表

HI! KEEP IN TOUCH LA! 我囡囡又係入了培基呀..

請不要太擔心, 因為當初選校時, 我問過好多人, 亦上過好多學校的網址, 亦到過部份學校看過環境, 我發現91網合上眼選一間,也不太差, 91網的學校真的不錯. 你不妨嘗試叩門, 就算不成功, 起碼已為小朋友盡了力, 問心無愧.
囝囝派了培基就好似中了六合彩, 我而家正為他作入學準備, 因為他是細仔, 好多野都慢過人, 要用英文學數, 真是非常擔心他

努力, 加油, 希望在明天!

原帖由 MyTurn 於 09-6-7 09:21 發表
各位, 我囝囝仲慘, 培基第一, 但派第十胡素貞下午, 無backup, 請指教可以點呢?雖然胡下2009 學年轉全日制, 但佢個website無太多資料, e.g. school bus, 所以好徬徨, 加上唔知下午校D reputation, 依家真係熱鍋上的螞 ...

我之前問過一d家長, 他們把胡素貞放在第一位, 但不知是胡下定胡上, 既然別人可放在第一位, 差極都有個譜, 如果叩門不成功, 不要氣餒, 好好裝備小朋友, 如果小朋友成績好的話, 小二, 小三可在心儀的學校插班, 又或者, 你小朋友讀落之後, 發現胡下都不錯, 自己到時不想轉校, anyway隨遇而安. 不要不開心, 由其是不要在小朋友面前表現失落, 因為不是小朋友的錯.

原帖由 MyTurn 於 09-6-7 14:21 發表
多謝鼓勵!我都會去叩培基門嘅! 但想機會十分低, 因為需經兩次assessment - 1st one they said it's an "exam", then interview if pass exam...........so.......唯有希望胡下不太差吧!:(

...

下, 選第2及第3, 胡下及胡上都不入, 那小朋友的隨機編號一定好後.

唔係wor, 無理由, 有d人放第七位, 都入到胡下, 我覺得一係你攪錯, 一係你朋友, 不是91網, 在本區填了誇區, 即=棄權.

以上是我估的, 希望不要介意.

原帖由 son1223hk 於 09-6-8 15:16 發表
我囡囡第一揀培基,但派咗第三沙循,我都會照去培基叩門,駁吓都好吖,始終都係喜歡培基多D!
我囡囡個同學ge家長,佢個大囡係讀胡下,成績唔差,佢話D老師好好架,個女勁鍾意返學,所以一早按排咗細女今年入讀,而另一家長第一 ...

不錯的學校, 不過聽聞好多功課做, 同埋d野好深, 要有心理準備.

原帖由 ilmom 於 09-6-8 15:18 發表
第三志願
蕭漢森, 這校如何?
‹ 上一主題|下一主題