用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網有7位朋友,有6都派得第4-8志願~
go

91網有7位朋友,有6都派得第4-8志願~ [複製鏈接]

得1位都係派第3志願咋~

好擔心下年到我表弟派小學時,
仲爭得淒涼!

我仔間幼稚園除左首輪已入外,
暫時都仲未有人同阿仔一間小學!
阿仔最friend幾個同學都派唔到!

梁鉅繆      3位
沙田主風   1位
胡下         1位
張煊昌      1位
馬循         1位

2    0    0    0
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

回覆 1# tiffany_wong23 的文章

Tiffany,

我囝囝同你囝囝同一校車, 佢派到第一志願, 培基

醒目開學勳章

hi,我都派到第一志願,好好彩...( 沙田主風),但幾位好朋友都唔好彩派到4~6志願,一個揀朱正賢派沙祟,一個揀沙呂派慈航

原帖由 arnoldmami 於 09-6-6 22:43 發表
Tiffany,

我囝囝同你囝囝同一校車, 佢派到第一志願, 培基

恭喜你~派培基!
我鍾意培基多過聖心~
不過奶奶一向鍾意聖心,
我首輪已經中左,想飛都飛唔到,冇計~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

各位, 我囝囝仲慘, 培基第一, 但派第十胡素貞下午, 無backup, 請指教可以點呢?雖然胡下2009 學年轉全日制, 但佢個website無太多資料, e.g. school bus, 所以好徬徨, 加上唔知下午校D reputation, 依家真係熱鍋上的螞蟻, 有人可以指教吓嗎? 如果這次decided錯咗, 三年後輪到囡囡時就好煩,因為要go through the same painful process again!

原帖由 tiffany_wong23 於 09-6-6 18:49 發表
得1位都係派第3志願咋~

好擔心下年到我表弟派小學時,
仲爭得淒涼!

我仔間幼稚園除左首輪已入外,
暫時都仲未有人同阿仔一間小學!
阿仔最friend幾個同學都派唔到!

梁鉅繆      3位
沙田主風   1位
胡下         1位
張 ...

可能我們的小朋友有機會同班

原帖由 estherxx 於 09-6-6 23:33 發表

HI! KEEP IN TOUCH LA! 我囡囡又係入了培基呀..

原帖由 estherxx 於 09-6-6 23:33 發表

HI! KEEP IN TOUCH LA! 我囡囡又係入了培基呀..

hi,

我仔仔都係派培基呀!
你們作兒女的,要在主裏聽從父母,這是理所當然的。要孝敬父母,使你得福,在世長壽。

請不要太擔心, 因為當初選校時, 我問過好多人, 亦上過好多學校的網址, 亦到過部份學校看過環境, 我發現91網合上眼選一間,也不太差, 91網的學校真的不錯. 你不妨嘗試叩門, 就算不成功, 起碼已為小朋友盡了力, 問心無愧.
囝囝派了培基就好似中了六合彩, 我而家正為他作入學準備, 因為他是細仔, 好多野都慢過人, 要用英文學數, 真是非常擔心他

努力, 加油, 希望在明天!

原帖由 MyTurn 於 09-6-7 09:21 發表
各位, 我囝囝仲慘, 培基第一, 但派第十胡素貞下午, 無backup, 請指教可以點呢?雖然胡下2009 學年轉全日制, 但佢個website無太多資料, e.g. school bus, 所以好徬徨, 加上唔知下午校D reputation, 依家真係熱鍋上的螞 ...

多謝鼓勵!我都會去叩培基門嘅! 但想機會十分低, 因為需經兩次assessment - 1st one they said it's an "exam", then interview if pass exam...........so.......唯有希望胡下不太差吧!:(

原帖由 arnoldmami 於 09-6-7 11:11 發表
請不要太擔心, 因為當初選校時, 我問過好多人, 亦上過好多學校的網址, 亦到過部份學校看過環境, 我發現91網合上眼選一間,也不太差, 91網的學校真的不錯. 你不妨嘗試叩門, 就算不成功, 起碼已為小朋友盡了力, 問心無 ...

我之前問過一d家長, 他們把胡素貞放在第一位, 但不知是胡下定胡上, 既然別人可放在第一位, 差極都有個譜, 如果叩門不成功, 不要氣餒, 好好裝備小朋友, 如果小朋友成績好的話, 小二, 小三可在心儀的學校插班, 又或者, 你小朋友讀落之後, 發現胡下都不錯, 自己到時不想轉校, anyway隨遇而安. 不要不開心, 由其是不要在小朋友面前表現失落, 因為不是小朋友的錯.

原帖由 MyTurn 於 09-6-7 14:21 發表
多謝鼓勵!我都會去叩培基門嘅! 但想機會十分低, 因為需經兩次assessment - 1st one they said it's an "exam", then interview if pass exam...........so.......唯有希望胡下不太差吧!:(

...

今早剛打去問過, 原來要下學期先轉全日制, that means, 囝囝要返幾個月下午班, then adjust his pattern again! Poor kid.......

原帖由 arnoldmami 於 09-6-7 16:34 發表
我之前問過一d家長, 他們把胡素貞放在第一位, 但不知是胡下定胡上, 既然別人可放在第一位, 差極都有個譜, 如果叩門不成功, 不要氣餒, 好好裝備小朋友, 如果小朋友成績好的話, 小二, 小三可在心儀的學校插班, 又或者, ...

我仔仔都好好彩, 得到第一自願 -- 一呂

但都希望派得不好的, 可以叩到門喇 !

我囡囡第一揀培基,但派咗第三沙循,我都會照去培基叩門,駁吓都好吖,始終都係喜歡培基多D!
我囡囡個同學ge家長,佢個大囡係讀胡下,成績唔差,佢話D老師好好架,個女勁鍾意返學,所以一早按排咗細女今年入讀,而另一家長第一揀沙呂,第二/三分別揀胡上及胡下,但全部落空,佢勁失望!!

第三志願
蕭漢森, 這校如何?

Would like to know what is your lucky draw# that can have the 1st to 3rd choice.  I heard from someone that if it is better if your lucky darw# is the front number.

原帖由 arnoldmami 於 09-6-7 11:11 發表
請不要太擔心, 因為當初選校時, 我問過好多人, 亦上過好多學校的網址, 亦到過部份學校看過環境, 我發現91網合上眼選一間,也不太差, 91網的學校真的不錯. 你不妨嘗試叩門, 就算不成功, 起碼已為小朋友盡了力, 問心無 ...

agree!其實91網的學校真的唔差, 相比其他校網的小學都叫有好多選擇, 其實我有好多朋友响沙田區都讀唔同嘅小學, 其實大家响課本上用嘅書好多間學校都係一樣, 所以我覺得大家所學的東西不會有太大差異, 最重要課外知識上, 大家放的時間多唔多呢? 例如小朋友讀課外書或睇報紙多唔多 , 我覺得呢d先重要

回覆 3# ilmom 的文章

蕭漢森我聽過都唔錯的, 課程都不淺, 鳥語花香, 自成一角, 我都選左係第2自願

原帖由 son1223hk 於 09-6-8 15:16 發表
我囡囡第一揀培基,但派咗第三沙循,我都會照去培基叩門,駁吓都好吖,始終都係喜歡培基多D!
我囡囡個同學ge家長,佢個大囡係讀胡下,成績唔差,佢話D老師好好架,個女勁鍾意返學,所以一早按排咗細女今年入讀,而另一家長第一 ...

想請問沙循好嗎?因很少人評論這學校,想知評價如何?因很近我家,謝謝!

下, 選第2及第3, 胡下及胡上都不入, 那小朋友的隨機編號一定好後.

唔係wor, 無理由, 有d人放第七位, 都入到胡下, 我覺得一係你攪錯, 一係你朋友, 不是91網, 在本區填了誇區, 即=棄權.

以上是我估的, 希望不要介意.

原帖由 son1223hk 於 09-6-8 15:16 發表
我囡囡個同學ge家長,佢個大囡係讀胡下,成績唔差,佢話D老師好好架,個女勁鍾意返學,所以一早按排咗細女今年入讀,而另一家長第一 ...

‹ 上一主題|下一主題