用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幾多歲先肯叫媽媽...
go

[聽/語障] 幾多歲先肯叫媽媽... [複製鏈接]

我個囡就快16個月...仲未識叫MAMA..點解咁架...??
一切有"M"音既字佢都發唔到.. 包括花, 媽, 婆, 包包...等等..
所有要合口發既音都無.

DADDY..佢發到.. 不過就係"DAD" + "DI" (勁重氣音咁)
車車都OK, 不過又係勁重氣聲
"謝謝"果D 都講到...

其實佢全部野都明我地講咩, 會UP 頭, 會"拎"頭.. 會跟我地要求既指示做.. 不過就唔講...

我地每一日都會同佢講好多野... 就算佢唔明, 都係咁同佢講... 但佢好硬頸... 例如我地唔俾包包佢食..要佢講左包先肯俾...但結果佢寧願勁CRY, 都唔肯講..(個樣勁慘...)

點解咁架..我可以點做..? 有無人可以俾D 意見我? 我只係想佢叫一聲媽媽..點解咁難架..
   0    0    0    0

我真係好期待, 無時無刻都等緊.
壓力真係來自自己
成日叫自己唔好搵其他小朋友黎比較.
但問心果句, 真係做唔到...

基本上佢每日都無咩聲氣...
人地話小朋友應該好多聲架
佢可以好耐都唔出聲. 攪到我地都唔覺佢係屋企咁..
多謝你地, 我會盡量誇張D 咁講, 講慢D, 俾10倍既耐性

其實咁細個既小朋友, 會唔會主動講野... 即係望到花會講花??

即係全部用中文同佢地溝通會好D?
唔好夾雜中英文一齊?

明白, 咁英文呢? 應該等佢返N 班由老師教? 定係點?
其實有幾多幼稚園INTERVIEW 係用英文既?

係一個月前... 囡囡已經會叫mama 喇...
仲開始成日ma 到暈...
我終於等到啦

尼1個月好感恩.
囡囡進步神速
已經識講2個字.
eg. 洗手/ 食飯/ 出街.
之前做既野真係無白費到....
好似突然間唔同左咁..
希望各位daddy mami一齊努力
‹ 上一主題|下一主題