用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幾多歲先肯叫媽媽...
go

[聽/語障] 幾多歲先肯叫媽媽... [複製鏈接]

我個囡就快16個月...仲未識叫MAMA..點解咁架...??
一切有"M"音既字佢都發唔到.. 包括花, 媽, 婆, 包包...等等..
所有要合口發既音都無.

DADDY..佢發到.. 不過就係"DAD" + "DI" (勁重氣音咁)
車車都OK, 不過又係勁重氣聲
"謝謝"果D 都講到...

其實佢全部野都明我地講咩, 會UP 頭, 會"拎"頭.. 會跟我地要求既指示做.. 不過就唔講...

我地每一日都會同佢講好多野... 就算佢唔明, 都係咁同佢講... 但佢好硬頸... 例如我地唔俾包包佢食..要佢講左包先肯俾...但結果佢寧願勁CRY, 都唔肯講..(個樣勁慘...)

點解咁架..我可以點做..? 有無人可以俾D 意見我? 我只係想佢叫一聲媽媽..點解咁難架..
   0    0    0    0

其實我覺得你唔使太過担心,
因為每個小朋友嘟唔同啊,
有d是早亦有d迟,我個小朋友是到
瑞半先至會叫mama,不過相信你個小朋友好快會給個惊喜你,

我真係好期待, 無時無刻都等緊.
壓力真係來自自己
成日叫自己唔好搵其他小朋友黎比較.
但問心果句, 真係做唔到...

16個月姐,急都無用,我小朋友要兩歲四個月先識叫我,而家一日叫到我頭都暈.

我仔二一個月依十都未講話 成日嫲嫲嫲冇笫二句

我好明白你嘅心情, 我都等咗好耐佢先肯講 ... BB得16個月仲細, 有d嘢真係急唔到, 如果佢明白你講嘅野, 起碼佢理解無問題 ... 你現在可以做嘅係同佢講多d嘢, 講慢d, 嘴形誇張d, 要在佢面前講, 等佢望到你個嘴形 ... 最重要係放鬆心情 ... 你咁緊張bb會feel到, 嚇親佢等佢怕咗學講嘢仲唔好!

你留意佢係唔識講定唔想講, 到18個月同健康院講, 有政府跟進下都好過冇..
唔識講--完全連其他單字都冇講
唔想講--識講其他單字,只係未發到媽字

後者既話就唔使咁擔心..

基本上佢每日都無咩聲氣...
人地話小朋友應該好多聲架
佢可以好耐都唔出聲. 攪到我地都唔覺佢係屋企咁..
多謝你地, 我會盡量誇張D 咁講, 講慢D, 俾10倍既耐性

其實咁細個既小朋友, 會唔會主動講野... 即係望到花會講花??

我女女16個月時都好少聲, 去到20個月都少少講多左野(英文多), 不過都係好少講野, 不過問佢野, 佢只識指返出黎俾你睇..3歲幾先開始訓練, 過多3個月就4歲, 而家情況好過之前好多..
2歲10個月被評發展遲緩9個月

我仔仔11個月已識講daddy, mummy, 去到12,13個月講到一0的單字奶奶, 包包,餅餅等, 會表達指住物件要野(識講既都會講), 之前聽過佢講, 指住家姐對鞋講花花, 而家18個月聽懂簡單指令, 明白大人講野

有問題最好用多點耐性同佢玩同佢講野.因為真係每個小朋友都唔同, 要用自己既方法同bb溝通, 你可以同佢玩, 同佢睇多0的書, 自己學多0的同bb玩既技巧

我之前成日同呀女講英文, 一心諗住學左英文先, 講中文一定識啦, 但原來呢個諗法係錯, 冇野係必言, 我成日都好後悔, 每每諗起都好怪責自己, 我要用一年時間同佢講全中文, 只係間唔中教佢英文, 佢而家先可以用全中文同我講野, 不過未係好叻...
呀仔我真係冇教佢英文, 用哂中文, 佢無論認知同講野都叻過家姐之前.

唔使咁多壓力自己(我都係)一齊做個識玩媽咪啦!!

回覆 1# ttlucky0303 的文章

我成日都好後悔, 每每諗起都好怪責自己, 我要用一年時間同佢講全中文, 只係間唔中教佢英文, 佢而家先可以用全中文同我講野, 不過未係好叻...

======>>>> 好有同感 !

即係全部用中文同佢地溝通會好D?
唔好夾雜中英文一齊?

係....會學得快d。

原帖由 qooqoobaby2010 於 11-5-27 15:12 發表
唔好夾雜中英文一齊?

唔好夾雜中英文一齊-->

一定係, 因為佢聽單一語言會學得快好多, 以前呀女見到一0的野會衝出黎講英文, 不過唔會好長, 而家佢一見到0的野會衝出黎講中文, 仲要都幾完整下, 仲可以加長二至三句...

明白, 咁英文呢? 應該等佢返N 班由老師教? 定係點?
其實有幾多幼稚園INTERVIEW 係用英文既?

我覺得認知,社交重要過英文, 有認知,社交自然好易學識英文, 一般學校都係用中文多, 除非你要佢入國際學校, 國際學校都要以你家庭係英文為母語先入(不過當然講係咁講啦), INTERVIEW佢地主要睇認知,社交同埋問你點小朋友玩..

如果你想教佢英文, 你可以同佢睇下一陣英文DVD, 同佢唱下CD, 另外再同佢睇英文書就OK啦(每日同佢15-30分鐘)唔好太耐..

當然用多0的時間同佢玩, 指下眼耳口鼻好得多, 講多0的周圍既事物(唔好疊字), 咁認知自然會好..

原帖由 Capricorn2521 於 11-5-26 16:01 發表
我成日都好後悔, 每每諗起都好怪責自己, 我要用一年時間同佢講全中文, 只係間唔中教佢英文, 佢而家先可以用全中文同我講野, 不過未係好叻...

======>>>> 好有同感 ! ...

me 3.  Same feeling..

係一個月前... 囡囡已經會叫mama 喇...
仲開始成日ma 到暈...
我終於等到啦

聽你咁講,會唔會係呀女既口肌有問題? 因為如果口部肌肉協調唔到,都可能會影響一些字的特定發音的,我之前去聽過一個免費的口肌講座,治療師都有講過口肌發展都會影響小朋友的咬字發音能力,我都知有D 類似的訓練可以集中糾正小朋友這方面的能力的,如果你想知可PM 我。

我仔兩歲了, 只會講爸爸, 打, 少少"Bye Bye",教左好耐都未識講Ma Ma...., 激死 !要帶佢去做評估??
‹ 上一主題|下一主題