用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

原帖由 kcheng1328 於 09-11-12 00:21 發表
我都覺得佢地有o的問題,  包括在這平台上
有部份發言者讚這學校點好點好, 也不排除是佢地架人.

我去過佢地架open day 比我的感覺也有點負望.

TOTALLY AGREED !! 好多人都對佢地 interview 既安排都好不滿而且我係 OPEN DAY 亦有唔好既經歷, 不過過佐去都算了

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 00:50 發表

在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無...anyway, 我小朋友入唔到, 但對佢地當日interview 安排,都覺ok (even 我4點幾到, 7 ...

經過分析佢地收生既情況同標準, 反而我既睇法有D 唔同, 所以入唔到唔係一件唔開心既事喎!

原帖由 yiuyiumom 於 09-11-12 09:26 發表
我本人都覺得TT 的面試安排好過Good Hope 多, 至少等候期間仍有地方供小朋友在玩, 如playground, 電腦室, 如果男小朋友的媽媽就未能比較到係Good Hope面試時要不停地排隊同排足個幾鐘,好似考驗小朋友同父母的耐力.  ...

好多超水準既小朋友都俾佢地 REJECT 佐...諗下點解就會明

原帖由 NICOLE123 於 09-11-12 09:56 發表

你係唔係想講同父母同屋企既background有關?

只係個人見解, 所以唔方便發表, 因為費時俾人亂熗掃射

原帖由 tgrm 於 09-11-12 17:28 發表
我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...

求位信?? No La.... 又唔係非讀佢不可而且佢又唔係TOP 果類幼稚園, 所以點都未至於要底聲下氣去求位囉. 如果唔係 bk 有人講, 根本唔知祟真有幼稚園潻,  所以
反正咪當用佐 $50 係 in st.cat, kv 前當上佐個 interview course 囉....

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:18 發表

KAREN﹐如果你的見解是合情合理﹐我相信沒有需要害怕把它說出來。而這裡各位懂得分辨是非的家長更不會無理取鬧。除非你的見解只是個人不忿而作出的無理說法。

各位眼睛雪亮的家長應該明白以理服人的道理。 ...

我絕對明白好多家長都係明事理既, 我唔想講係因為只係我個人對學校收生標準既諗法同既見解唔代表係真, 所以唔想令其他家長誤會
不過你可以睇下隔離既 BK, 有某些家長真係睇到有D 唔啱聽既即作出批評, 其實大家都係討論同交留下啫, 又唔係乜野甘大件事, 真係睇完都覺得好笑

原帖由 cattylui 於 09-11-13 14:32 發表
尋晚終於in左國際班啦,雖然事前我都有d奇怪點解間學校in極都仲有位:question: 不過報左名有得in又in下

成事件感覺係.......哂氣:sigh:

5:30pm就要人去聽briefing, 成二百人係度等,分4輪。結果我個囡編到最尾一組,成7 ...

哈哈甘又係呀, 條魚都 ok 架, 都叫做收果 $50 俾返D 好小小既禮物, 好過只係俾張貼紙架喇

不過出年又有"打手"出尼推, 以為係好野,到時又有一大堆家長上當

原帖由 ireneyklo 於 09-11-20 03:45 發表
我囡囡2010年都收了讀國際班,而我老公同媽媽都有同事d仔女是讀這校,出來的評價都是不錯的。

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生 ...

由從前無乜人知有間甘既幼稚園, 到今日甘多人知, 唔係打手開個頭, 又點會有熱心家長答問大家呀, 我估大家都有睇佢地個 WEB-SITE, 其實唔係唔 BUY 佢地師資既質數或課程, 只係覺得作為一間教會學校, 甘既管理層, 甘既做事作風實在太失望, 而且係甘既管理之下, D 老師邊有心機教, 所以係 OPEN DAYS 當日我就遇上今我感覺好差既外籍老師......依家終於明點解喇

原帖由 lpcjoe 於 09-11-22 15:17 發表
dadajj and all mums here:
Thanks a lot for your comfort!! Now I just think that it is a warm up exercise for us to prepare other better schools' interviews.

And for their comment:
If this interview i ...

無錯, TT 今年真係人氣急升,但同時亦都俾佢地自已今次收后備生既安排而攪到至臭名遠播, 而今次事件亦已經損壞佐學校既聲譽喇. 真係一子錯, 滿盤皆落朔

如果父母覺得自己個小朋友都 OK SMART 既, 甘可以唔駛申請喇, 因為佢地一定唔會收, 所以可以慳返D 時間同錢了

原帖由 牛精仔 於 09-11-23 23:18 發表
樓上的新國民第一個post就已經咁落力...真佩服

係囉, 阿新國民只係路過,佢似乎係唔係好清楚發生乜野事而令到人對 TT 失望就已經甘落力.......我都好欣賞佢既落力
‹ 上一主題|下一主題