用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 tgrm 於 09-11-12 00:09 發表
今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...
12月開始國際班招收後備生

回覆 1# tgrm 的文章

醒目開學勳章

原帖由 kcheng1328 於 09-11-12 00:21 發表
我都覺得佢地有o的問題,  包括在這平台上
有部份發言者讚這學校點好點好, 也不排除是佢地架人.

我去過佢地架open day 比我的感覺也有點負望.

在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無...anyway, 我小朋友入唔到, 但對佢地當日interview 安排,都覺ok (even 我4點幾到, 7點先in 我小朋友, 但入唔到就係無緣啦), 只係聽到樓主話招後備生, 覺得學校有d過份, btw, 佢係咁多間中, application fees算收得貴的, $50, 其他絕大部份都係 $30....

原帖由 kcheng1328 於 09-11-12 00:21 發表
我都覺得佢地有o的問題,  包括在這平台上
有部份發言者讚這學校點好點好, 也不排除是佢地架人.

我去過佢地架open day 比我的感覺也有點負望.

TOTALLY AGREED !! 好多人都對佢地 interview 既安排都好不滿而且我係 OPEN DAY 亦有唔好既經歷, 不過過佐去都算了

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 00:50 發表

在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無...anyway, 我小朋友入唔到, 但對佢地當日interview 安排,都覺ok (even 我4點幾到, 7 ...

經過分析佢地收生既情況同標準, 反而我既睇法有D 唔同, 所以入唔到唔係一件唔開心既事喎!

真係奇怪喎! 已有咁多人報名/面試, 我唔信佢揀唔夠人, 點解仲要招收後備生? 咁樣好唔尊重之前in過既人! 其他學校都唔會咁啦! 只會讓人覺得呃報名費!

我自己無報呢間呀! 但有幾個朋友報左都收reject信, reject再報中英班, 咁又比多次報名費啦!

原帖由 tgrm 於 09-11-12 00:09 發表
今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...

Yes! very agree!They are very unfair. I also got the reject letter(as my kid is the only one answer the questions in the group)

I also have bad feeling during the interveiw. We go there 5:00 and interview at 7:15. waiting so long time!

if they 12月開始國際班招收後備生, I will totally disappointed for this school doing like that.

我覺得TT的安排已經好過Good Hope好多好多.....至少唔使排隊

我本人都覺得TT 的面試安排好過Good Hope 多, 至少等候期間仍有地方供小朋友在玩, 如playground, 電腦室, 如果男小朋友的媽媽就未能比較到係Good Hope面試時要不停地排隊同排足個幾鐘,好似考驗小朋友同父母的耐力. 但是我都對TT收生安排有點懷疑, 我個女第一輪面試,收了主流下午班原因是上午班學位有限, 但眼見第二輪面試成功可被安排上午班, 真係唔明? 其次十二月招生國際班後備生的意義如何, 為何不把一些早前未備取錄國際班學生列入後備生, 是否這批學生的質素真的那麼差, 一定要REJECT連後備都不如?

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-12 08:49 發表
我覺得TT的安排已經好過Good Hope好多好多.....至少唔使排隊

原帖由 yiuyiumom 於 09-11-12 09:26 發表
我本人都覺得TT 的面試安排好過Good Hope 多, 至少等候期間仍有地方供小朋友在玩, 如playground, 電腦室, 如果男小朋友的媽媽就未能比較到係Good Hope面試時要不停地排隊同排足個幾鐘,好似考驗小朋友同父母的耐力.  ...

好多超水準既小朋友都俾佢地 REJECT 佐...諗下點解就會明

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 09:45 發表

好多超水準既小朋友都俾佢地 REJECT 佐...諗下點解就會明

你係唔係想講同父母同屋企既background有關?

我相信又未必既...我背景都唔係好好. 平平庸庸.

我會打去問下學校點解有後備生出現..了解多的先評論會公平一d.

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 09:45 發表

我仔仔就係其中一個 (interview 裡面, 只有仔仔答岩晒問題 but received the reject letter), 但係我唔係好明.

原帖由 leunter 於 09-11-12 10:28 發表
我相信又未必既...我背景都唔係好好. 平平庸庸.

我會打去問下學校點解有後備生出現..了解多的先評論會公平一d.

如果你問完學校, 再話我地聽啦, thanks so much..

我女女個日表現都好好,個日係Daddy帶佢去面試。見完後Daddy話覺得TT會收,不過Daddy話唔係咁鍾意TT,因為面試個日(27/10)既安排太混亂,反映出學校行政唔得,加上佢係TT n 年前的小學校友,但以前TT根本一d都唔出名,所以佢對我咁緊張TT收唔收覺得出奇(其實係我想女女入到一間有口碑有外籍老師又係基督教既學校)。

結果係TT唔收,我兩公婆都係專業人士,應該唔係背景問題,所以我都好想知佢既收生標準。

我女女依家係Victoria 君匯港讀緊PN,York 已經收左K1 AM,上星期係St. Catherine in 完後個外籍老師話"she has done a very good job"。但經過TT一役,我只可以話隨遇而安...

即係唔關父母同屋企既事啦
真係唔知佢地點收生...

我懷疑tt巳經收爆晒,但想收多d$50,就不停做下樣in下人,
我都是10月先交表,未n,相信都係石沉大海,近日上親來bk媽都話好表現都唔收.
無他...因巳ful,佢地由8月開始到現在,收埋d$50都幾和味,仲話可唔收後再寄信去申請其他班,嘩!發過發仔!
l

原帖由 aplbb 於 09-11-12 11:15 發表
我女女個日表現都好好,個日係Daddy帶佢去面試。見完後Daddy話覺得TT會收,不過Daddy話唔係咁鍾意TT,因為面試個日(27/10)既安排太混亂,反映出學校行政唔得,加上佢係TT n 年前的小學校友,但以前TT根本一d都唔出名,所以佢對我咁 ...

如果係因為女女面試表現唔好唔收,就無話可說...

好似佢上星期六 in 啟思,佢唔係幾睬個老師又唔肯答問題,因為老師用廣東話 in佢,而佢平時講英文多,我都冇計。雖然未收到信,但都預左啟思唔會收。

呀女係慢熱人...初見陌生人會表現得怕怕羞羞,即使見St. Catherine 既表現唔錯,都冇平時既一半。

不過我對佢有信心,即使係咩學校,只要熟習環境後就好快可以盡情投入,希望各位小朋友都一樣,最緊要讀得開心。

醒目開學勳章

原帖由 aplbb 於 09-11-12 11:15 發表
我女女個日表現都好好,個日係Daddy帶佢去面試。見完後Daddy話覺得TT會收,不過Daddy話唔係咁鍾意TT,因為面試個日(27/10)既安排太混亂,反映出學校行政唔得,加上佢係TT n 年前的小學校友,但以前TT根本一d都唔出名,所以佢對我咁 ...

Hi Hi 我女都係君滙港V記PN,interview果日表現好好,當時TT老師仲話我女好定表現好好,依家我仍未收到信(27/10 in),但c6 call 左TT and confirm rejected.

可能blacklist左我地間kg
‹ 上一主題|下一主題