用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園收弟妹的機會大嗎?
go

根德園收弟妹的機會大嗎? [複製鏈接]

上年經驗:
我大仔KV 畢業(上年p.2).
細女07年尾出世。(上年考k1).

考KV日, 小女表現極佳(答對所有問題, 配對, 顏色, 砌玩具...唱了整首Twinkle little star, 拉椅拍椅, 多謝吾該乜都齊。)

因報名表上有滇寫哥哥係KV 畢業, in我地的老師(沒教過我仔)主動傾談哥哥現況及讀成點。(小兒在所謂地區名校讀書, 成績幾好)當時老師長現友善,好好傾, 亦寫下不少notes. 老實講以為會收個女。

結果係....waiting, 而且冇再收到通知。
當時都幾失望。

我都吾明, 客觀地諗, 只能估係我女係年尾出生的細女, 並非KV的喜愛。

原帖由 coco513 於 10-11-18 09:46 發表

咁奇怪既? 我聽你咁講都以為會收你女女添!
唔知佢地咩準則呢?

如果真係會去問ex-teachers, 就更應收我個女....

我仔性格好乖好專心, 三年成績表都幾乎全A(除了唱歌手工嗰D係B+), 三年老師都好讚賞佢。 我做呀媽都吾怕羞講, 哥哥真係品學兼優好學生嚟ga...

雖則吾代表一定要收我個女, 但我幾肯定吾會拖累細妹。

算啦, 今次純就題目分享。我當時好意外, 都只係失望一陣, 因內心一直都有考慮作為年尾女跟KV課程確實會小小辛苦。

塞翁失馬...現在我囡的學校我就非常滿意呢!!!

原帖由 nnl 於 10-11-18 09:58 發表
They will ask your son's ex-teachers for their comment on your son.  It will have great influence.

Hi,

地區名校? (係)
津校(係)?
但係其他區嘅人未必識?
(仔學校算係幾出名, 吾知係咪人人識, 但in 女我的miss話: 嘩, 派得好好啊!所以我認為佢識)

個細嘅唔駛靠KV個名都可以跟哥哥入到去, 會唔會係咁~ 所以唔收? [/quote]
咁我就吾知啦.

‹ 上一主題|下一主題