用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園收弟妹的機會大嗎?
go

根德園收弟妹的機會大嗎? [複製鏈接]

各位BK的爸爸媽咪,

有經驗的請幫忙分享一下如果有家姐或哥哥仍然在校就讀, 兄弟妹會收的機率如何? 我個仔今年在KV讀K2, 阿女剛於6/11面試了, 我個女是0810細女, 面試表現可以說是差, 基本上沒有答問題, 知道答案的也沒有回答, 只很小聲的答了一兩聲, 沒有唱歌, 因老師問她會不會唱歌, 我說應該不會了, 所以老師也沒有叫她唱歌, 而且她算是還沒有很會說話, 主要還是單字, 我覺得我答的部份應該OK, 不過阿女就......我見份form寫了OR, 大家知道是什麼意思嗎, 門口的老師問了一兩條問題, 不過阿女表現都係唔好, 所以就問下以往BK的爸爸媽咪幫弟妹報讀KV, 會收的情況如何, 當然我知以阿女當日的表現, 都係無機會多啦!
   0    0    0    0

PM to u already...

原帖由 sarahlmf 於 10-11-17 18:18 發表
各位BK的爸爸媽咪,

有經驗的請幫忙分享一下如果有家姐或哥哥仍然在校就讀, 兄弟妹會收的機率如何? 我個仔今年在KV讀K2, 阿女剛於6/11面試了, 我個女是0810細女, 面試表現可以說是差, 基本上沒有答問題, 知道答案的 ...

個"OR"呢個字係唔係在am同pm之間上面寫嫁?

我都係答AM PM 都冇所謂, 老師都係響AM & PM 上面寫個OR 字.

我都係有哥哥讀緊K3, 我女係8月女, 唔大唔細. 都肯答野, 只係超細聲.....唱歌時由哥哥陪住一起唱.

我都唔知想佢得定唔得, 我其實更想佢入一條龍的幼稚園, 因為煩哥哥小一已經很辛苦, 如果哥哥讀私校, 妹妹都唔係100%會收. 都仲要考, 所以想個細既入有小學BACK UP 既幼稚園. 但我老公成日大我, 問我, 如果KV 收, 跟本就好難會放手. 但係, 讀KV 真係要跟得好足, 唔係野小. 而家都好煩惱, P1, K1 一起煩.

原帖由 coco513 於 17-11-2010 09:31 PM 發表
個"OR"呢個字係唔係在am同pm之間上面寫嫁?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-17 21:52 發表
我都係答AM PM 都冇所謂, 老師都係響AM & PM 上面寫個OR 字.

我都係有哥哥讀緊K3, 我女係8月女, 唔大唔細. 都肯答野, 只係超細聲.....唱歌時由哥哥陪住一起唱.

我都唔知想佢得定唔得, 我其實更想佢入一條龍的幼稚 ...

我都係答冇所謂  
你地同埋哥哥入去IN呀? 咁幾好喎, 冇咁驚~
今年咁大競爭, 緊係想d 學校收左先再諗啦~ 不過我個人都係like 一條龍既學校多d, 升小學時唔洗煩真係好好多!

Any one dragon school for boy in kln?

原來可以同哥哥一齊去?
我以為kv面試咁serious係唔比架添!
我同樓主一樣大仔讀緊k2,
妹妹都係11月6日面試, 講野好細聲,
我答老師問題期間完全聽唔到佢同老師對話,
最後佢細細聲自己唱左隻歌仔,
出到門口老師問佢野佢又掛住望壁布板, 只係答左1句!

大家都答am pm冇所謂, 我都同老師講冇所謂不過...
哥哥出年返am, 所以希望妹妹一齊,
老師即刻話:「咁即係要am啦, 我幫你寫am only!」
我想話唔係但佢已經問我第2個問題...無奈!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-17 21:52 發表

我都唔知想佢得定唔得, 我其實更想佢入一條龍的幼稚 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

can u also pm me?

原帖由 2ndsister 於 10-11-17 21:19 發表
PM to u already...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我都同大家一樣,我個女讀緊K3,煩緊亞女又要煩亞仔。我依家都想揾有小學的KG。煩亞女的同時,又錯過了崇真的報名。:(

上年經驗:
我大仔KV 畢業(上年p.2).
細女07年尾出世。(上年考k1).

考KV日, 小女表現極佳(答對所有問題, 配對, 顏色, 砌玩具...唱了整首Twinkle little star, 拉椅拍椅, 多謝吾該乜都齊。)

因報名表上有滇寫哥哥係KV 畢業, in我地的老師(沒教過我仔)主動傾談哥哥現況及讀成點。(小兒在所謂地區名校讀書, 成績幾好)當時老師長現友善,好好傾, 亦寫下不少notes. 老實講以為會收個女。

結果係....waiting, 而且冇再收到通知。
當時都幾失望。

原帖由 agugi 於 10-11-18 09:26 發表
上年經驗:
我大仔KV 畢業(上年p.2).
細女07年尾出世。(上年考k1).

考KV日, 小女表現極佳(答對所有問題, 配對, 顏色, 砌玩具...唱了整首Twinkle little star, 拉椅拍椅, 多謝吾該乜都齊。)

因報名表上有滇寫哥哥係K ...

咁奇怪既? 我聽你咁講都以為會收你女女添!
唔知佢地咩準則呢?

我都吾明, 客觀地諗, 只能估係我女係年尾出生的細女, 並非KV的喜愛。

原帖由 coco513 於 10-11-18 09:46 發表

咁奇怪既? 我聽你咁講都以為會收你女女添!
唔知佢地咩準則呢?

回覆 12# agugi 的文章

They will ask your son's ex-teachers for their comment on your son.  It will have great influence.

舊年就好大,朋友的囡囡去到乜都冇答,仲喊,朋友都打輸數囡囡冇得同家姐一齊返學,但都收左…
但今年就唔知…
原帖由 sarahlmf 於 10-11-17 18:18 發表
各位BK的爸爸媽咪,

有經驗的請幫忙分享一下如果有家姐或哥哥仍然在校就讀, 兄弟妹會收的機率如何? 我個仔今年在KV讀K2, 阿女剛於6/11面試了, 我個女是0810細女, 面試表現可以說是差, 基本上沒有答問題, 知道答案的 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 agugi 於 10-11-18 09:26 發表
因報名表上有滇寫哥哥係KV 畢業, in我地的老師(沒教過我仔)主動傾談哥哥現況及讀成點。(小兒在所謂地區名校讀書, 成績幾好)當時老師長現友善,好好傾, 亦寫下不少notes. 老實講以為會收個女。

地區名校? 津校? 但係其他區嘅人未必識?
個細嘅唔駛靠KV個名都可以跟哥哥入到去, 會唔會係咁~ 所以唔收?
恐龍家

如果真係會去問ex-teachers, 就更應收我個女....

我仔性格好乖好專心, 三年成績表都幾乎全A(除了唱歌手工嗰D係B+), 三年老師都好讚賞佢。 我做呀媽都吾怕羞講, 哥哥真係品學兼優好學生嚟ga...

雖則吾代表一定要收我個女, 但我幾肯定吾會拖累細妹。

算啦, 今次純就題目分享。我當時好意外, 都只係失望一陣, 因內心一直都有考慮作為年尾女跟KV課程確實會小小辛苦。

塞翁失馬...現在我囡的學校我就非常滿意呢!!!

原帖由 nnl 於 10-11-18 09:58 發表
They will ask your son's ex-teachers for their comment on your son.  It will have great influence.

Hi,

地區名校? (係)
津校(係)?
但係其他區嘅人未必識?
(仔學校算係幾出名, 吾知係咪人人識, 但in 女我的miss話: 嘩, 派得好好啊!所以我認為佢識)

個細嘅唔駛靠KV個名都可以跟哥哥入到去, 會唔會係咁~ 所以唔收? [/quote]
咁我就吾知啦.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 agugi 於 10-11-18 10:46 發表
塞翁失馬...現在我囡的學校我就非常滿意呢!!!

係架~ 有時d嘢講緣分
咁咪幾好!
恐龍家

I have also seen some people bringing the big brother to interview. The teachers all say hi to the family and some go to carry the son tim! If brother and parent is doing well - must have advantage. But I agree that doesn't mean straight in - have to see the younger one's interview performance also.
This is fair to the others applying for the same school.

知唔知道根德園幾時有結果,通常會去邊間小學.
‹ 上一主題|下一主題