用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 借地址抽小學疑問
go

借地址抽小學疑問 [複製鏈接]

原文章由 乳猪媽媽 於 08-6-23 21:56 發表

撇開道德唔講, 其實可以話冇風險o既. 睇佢有幾想幫人. 發現的機會很低, 發現亦不會有甚麼後果.

今年都好捉咗咁多單,明年一定唔會放鬆,同埋要搞文件証明,自己又點同個小朋友交待這些事,好似佢明明唔係住係處,又要教佢講係住那處,咁變相係未教仔女講大話。萬一衰咗真係點面對小朋友,自己都做這些不對的事...............

原文章由 andykwan 於 08-6-23 23:39 發表
what is the last time to move-in if the 1st round result not successful?

好似係有指定居住幾耐,咁有人係早一年搬去,有d人係用跨區,抽到派到叩到後才搬去,咁每個人都有佢方法,而且報紙都講咗"2009年起於小一入學統籌表格加上阻嚇字眼,提醒家長使用虛假文件填報資料,須負刑事責任。",唔再係道德問題,係犯罪問題了,所以係未做自己諗清楚,如果捉唔到係未當好彩。捉到就同個仔女講:"嗱..現在daddy 媽咪為咗妳(你)有好前途,才以身試法.......!"總之犯罪的事三思。

原文章由 Cynthiasia 於 08-6-24 10:13 發表
多謝咁多位媽咪既意見, 老實講, 自己亦唔贊成咁樣做, 但每人有唔同想法及做法, 而為人父母故希望為子女安排條好既路, 人都係自私, 只不過係喺邊件事上面, 至於所謂既以身作則, 唔好話呢件事, 各位父母自己問心係咪每 ...

如果真係要講,邊個乜錯,乜個無講大話,但我想最基本唔係用小朋友身上,甚至係要佢有份參與事件,咁亦可以講人人都係咁做,自己做都唔係一件乜事啫。正如前陣子有小朋友話唔世入"癈柴"學校派到第一志願好開心,有好多bk媽咪話係這個係乜小朋友,一定係佢父母教佢,咁有家長亦話咁人地係唔鐘意那些學校,個小朋友未一樣咁睇那麼學校一樣道理。每個人教仔方法不同。
‹ 上一主題|下一主題