用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 借地址抽小學疑問
go

借地址抽小學疑問 [複製鏈接]

我有個朋友想借家人地址抽小學, 請問有無人試過? 被發現既機會高唔高呢?
   0    0    0    0

I don't suggest you to do this, even how close relationship of your family. (Parent or brothers) Except your kid is living there really. Otherwise you will very trouble when found.

果個朋友唔係我自己, 因為我諗住俾個女讀私校, 所以我無呢d煩惱, 但個朋友問我, 我又唔清楚, 咪睇下有無人有類似經驗可以分享下..........

原文章由 rhkrv 於 08-6-23 10:10 發表
I don't suggest you to do this, even how close relationship of your family. (Parent or brothers) Except your kid is living there really. Otherwise you will very trouble when found.

原文章由 Cynthiasia 於 08-6-23 18:49 發表
果個朋友唔係我自己, 因為我諗住俾個女讀私校, 所以我無呢d煩惱, 但個朋友問我, 我又唔清楚, 咪睇下有無人有類似經驗可以分享下..........

你要話比你個朋友知的, 並不是"人地分享d經驗", 巳係做呢件事的後果會係點!

原文章由 Cynthiasia 於 08-6-23 09:58 發表
我有個朋友想借家人地址抽小學, 請問有無人試過? 被發現既機會高唔高呢?

撇開道德唔講, 其實可以話冇風險o既. 睇佢有幾想幫人. 發現的機會很低, 發現亦不會有甚麼後果.

原文章由 乳猪媽媽 於 08-6-23 21:56 發表

撇開道德唔講, 其實可以話冇風險o既. 睇佢有幾想幫人. 發現的機會很低, 發現亦不會有甚麼後果.

今年都好捉咗咁多單,明年一定唔會放鬆,同埋要搞文件証明,自己又點同個小朋友交待這些事,好似佢明明唔係住係處,又要教佢講係住那處,咁變相係未教仔女講大話。萬一衰咗真係點面對小朋友,自己都做這些不對的事...............

我好同意你的講法! 畢竟是有制度限制, 想博吓機會咪搬去住...其實可以先計吓數, 所花的錢可能跟你買股票投機所損失的相若...做任何事也是如此, afford 唔到就要退而求其次, 區區都有好的學校, 好似前兩年英華小學都由九龍塘搬咗去西鐵南昌站, 如果真對她情有獨鍾, 亦可以由41校網搬過去...當然現在轉了直資冇得講...

原文章由 rat 於 08-6-23 22:52 發表

今年都好捉咗咁多單,明年一定唔會放鬆,同埋要搞文件証明,自己又點同個小朋友交待這些事,好似佢明明唔係住係處,又要教佢講係住那處,咁變相係未教仔女講大話。萬一衰咗真係點面對小朋友,自己都做這些不對的事.............. ...

原文章由 rat 於 08-6-23 22:52 發表

今年都好捉咗咁多單,明年一定唔會放鬆,同埋要搞文件証明,自己又點同個小朋友交待這些事,好似佢明明唔係住係處,又要教佢講係住那處,咁變相係未教仔女講大話。萬一衰咗真係點面對小朋友,自己都做這些不對的事.............. ...

對呀, 所以我的前提是撇開道德唔講, 只談技術上的風險. 以今年數據計, 捉到70, 但虛報的相信點都有2000以上, 3%到, 風險算相當低. 即使捉到, 只要做定工夫, 家人比較易自圓其說. 最後, 技術上如果佢地立埋租約, 風險可以進一步降低.

但如果談及道德, 即是非善惡, 係人都知咁啱唔啱喇.

[ 本文章最後由 乳猪媽媽 於 08-6-24 01:01 編輯 ]

what is the last time to move-in if the 1st round result not successful?

原文章由 乳猪媽媽 於 08-6-23 23:21 發表

對呀, 所以我的前提是撇開道德唔講, 只談技術上的風險. 以今年數據計, 捉到70, 但虛報的相信點都有2000以上, 3%到, 風險算相當低. 何況捉到亦未聞借地址比人果個有任何後果. 最後, 技術上如果佢地立埋租約, 即使捉 ...

原文章由 andykwan 於 08-6-23 23:39 發表
what is the last time to move-in if the 1st round result not successful?

好似係有指定居住幾耐,咁有人係早一年搬去,有d人係用跨區,抽到派到叩到後才搬去,咁每個人都有佢方法,而且報紙都講咗"2009年起於小一入學統籌表格加上阻嚇字眼,提醒家長使用虛假文件填報資料,須負刑事責任。",唔再係道德問題,係犯罪問題了,所以係未做自己諗清楚,如果捉唔到係未當好彩。捉到就同個仔女講:"嗱..現在daddy 媽咪為咗妳(你)有好前途,才以身試法.......!"總之犯罪的事三思。

原文章由 rat 於 08-6-23 23:49 發表

好似係有指定居住幾耐,咁有人係早一年搬去,有d人係用跨區,抽到派到叩到後才搬去,咁每個人都有佢方法,而且報紙都講咗"2009年起於小一入學統籌表格加上阻嚇字眼,提醒家長使用虛假文件填報資料,須負刑事責任。",唔再係道德問 ...

冇規定日子, 報名前一日"搬"都可以. 理論上, 報名後一兩星期"搬"都可以. 但當然, 愈遲"搬"查你的機會就愈大.

我認識有人今年選校時已租咗地方但未正式搬入去, 佢照實同教署報, 教署都接受佢新地址.

多謝咁多位媽咪既意見, 老實講, 自己亦唔贊成咁樣做, 但每人有唔同想法及做法, 而為人父母故希望為子女安排條好既路, 人都係自私, 只不過係喺邊件事上面, 至於所謂既以身作則, 唔好話呢件事, 各位父母自己問心係咪每件事或每句說話均無錯呢, 都令自己小朋友有好既榜樣, 完全做到無缺點呢?

原文章由 Cynthiasia 於 08-6-24 10:13 發表
多謝咁多位媽咪既意見, 老實講, 自己亦唔贊成咁樣做, 但每人有唔同想法及做法, 而為人父母故希望為子女安排條好既路, 人都係自私, 只不過係喺邊件事上面, 至於所謂既以身作則, 唔好話呢件事, 各位父母自己問心係咪每 ...

如果真係要講,邊個乜錯,乜個無講大話,但我想最基本唔係用小朋友身上,甚至係要佢有份參與事件,咁亦可以講人人都係咁做,自己做都唔係一件乜事啫。正如前陣子有小朋友話唔世入"癈柴"學校派到第一志願好開心,有好多bk媽咪話係這個係乜小朋友,一定係佢父母教佢,咁有家長亦話咁人地係唔鐘意那些學校,個小朋友未一樣咁睇那麼學校一樣道理。每個人教仔方法不同。
‹ 上一主題|下一主題