用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 2
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站--Part 2 [複製鏈接]

Re: 優才書院家長分享站--Part 2

唔該晒, 咁我可以全家一齊出發啦.
印第安公主 寫道:
Farm, sonma & 軍朋友:

為配合校方於同日舉行之「綠創生活」計劃開幕禮,本旅團各支部(小童軍、幼童軍及童軍)於本週六(三月三日)的集會暫停一次。敬請留意。

好彩,唔駛咁充實.     

你有沒有收到跆拳道考升級試的通告呀, 25/3 下午, 時間比上次在晚上理想, 公主是否參加呢?

Farm

農曆年之前已派了, 相信小公主很快會收到.
今次應該考綠帶, 我見上次D小朋友考都好容易, 如果平日才華班有上堂, 都應該無問題.
至於唔考會點我都唔知, 上一次考黃帶, 有個家長打算不考, 結果教練不斷提她交表, 結果她就交了, 亦順行考到條黃帶. 再者, 才華班都會有評估報告, 考到帶都應該是一項表演的評估, 不如你鼓勵小公主考埋綠帶啦, 有始有終ma, 真是不喜歡, G2都可以選其他班的.    

係呀, 昨晚跟dad講起考帶, 囝囝立刻更正我是黃綠帶  
可能同班有幾個同學仔一齊上堂和考試, 囝囝都上得幾開心.  :

我想問一下有無家長的小朋友報讀過或者讀緊奧數學校的"奧數課程, 可否分享一下.
另外, G1的才華班也有趣味數學, 跟奧數接近嗎?
我在想, GT本身的數學已教快半級, 又之前忘記了在那裡看過, GT的數學教法是採用奧數模式的 (如有錯, 請更正我), 是否還有需要在外再添多些給小朋友呢? 因為Weekday 放學去又趕, 星期六日去又少了family time.
謝謝
Farm

唔該晒小公主和跳跳虎
Farm

印第安公主
唔該晒
Farm

軍生, 印第安公主:
D相真係好靚呀, 完全捕捉到小朋友的動靜和神情, 還可以原size save起, 真係好好.
個兩日我地都玩得好開心, 希望快D有第二次啦.
Farm

軍魁星 寫道:
各位請收PM. 有野睇.      

點解intranet無通告ge?

[quote]
跳跳虎 寫道:
陸運會有得報名喇!係咪可隨個人喜好參加?定體育老師曾推薦?

我個仔都好心散,上堂又唔專心。昨日仲唔見

唔係係呢到收料都唔知運動會要網上報名, 阿仔完全無提過

你地要選擇班別和學號, 再入出世紙第一個英文字加頭4個數字才 OK, 入到去只有網上報名, 選擇了要按"送出", 唔係download表格的.

一年班男仔可從以下4項選擇2項:
1. 立定跳遠
2. 壘球
3. 40米
4. 60米

等我今晚問下阿仔報邊項至得.

Farm

印第安公主:

好呀! 我地都好耐無去跑, 遲D再約呀.
昨晚問阿仔, 佢話報40米和60米, 其他兩樣就無興趣.

係啦, 你係邊到做lasik, 點解4年又有近視呢?
至於阿仔, 我去年帶他去polyvision驗眼, $380, 真係好全面, 好專業, 全程都用左半小時有多.

Farm

印第安公主:
小公主有無報名考帶呀, 今個星期日就係啦.
Farm

印第安公主:
咁星期日見啦.
Farm

軍生, 印第安公主:

我都想睇sport day 和 MK 的相呀, 唔該send 埋備我呀.

謝謝
Farm

印第安公主, 軍生:
D 相影得好靚呀, 原來旺角咁 colourful, 睇見班小朋友就知幾開心了. 幾時幫TKO小一都影番一輯, 好樣我們留念啊.
Farm

Christmas 個陣軍生和另外幾位攝影師都有去TKO GT 影全家福, 不過我阿囝和另外幾個同學走開了, 全家福變成不齊全, 最慘係每班都放大了貼在班房門口, 不過就無左幾個, 其中一個就係我囝囝.    

希望下次有機會影個陣可以集齊全班同學仔啦  

Farm

dabbycheung 寫道:
學校遲D會幫我地各班影全家幅,到時會分正經版同Q版。所以如果軍魁星今次整唔到張全家幅都唔緊要。

GT 2008-2009 小一收生程序出左啦, 有弟弟妹妹的快D入去睇下啦.

Farm

我盆植物D葉跌晒落黎, 唔知係咪死左呢?  

軍生, beesbees

我只是每日淋些少水, 之後放在客廳, 不過我地會關閉所有窗才出門口, 可能真係中暑都唔定, 佢D葉係垂落黎, 未脫落, 唔知仲有無得救?

係啦, 有無人去星期五的課程檢討大會呀, 有家長話想提出學校明年辦游泳班及訓練校隊, 你地有咩意見呢?

Farm
‹ 上一主題|下一主題