用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Sum107
go

2010/11 K1 [複製鏈接]

hello各位同學仔嘅Daddy, Mammy, 我呀女係pm呀, 好期待佢返K1, 好感動, 對間學校都好有期望, 希望呀女讀得開開心心啦!

回復 4# 21oct07 的帖子

21oct07 我問過學校上年學費要件1700, 減咗學卷應該大槪$700, 點解係$300嘅?

校車方面你係咪已經安排好喇? 我美孚嗰邊要11:50上車, 5:20分左右至返到屋企, 要成個半鐘一程, 好似好辛苦咁, 點算好呢?

回復 24# 21oct07 的帖子

我都打過電話去學校問過, 都係叫我喺街度買, 真係搵唔倒啱size, 我諗諗吓, 不如攞個膠file(有公仔嗰隻) 頂住檔先!

回復 23# 21oct07 的帖子

咁你頭三日有冇得同小朋友一齊搭媬姆車? 我嗰架安排唔倒, 所以諗住頭一日唔搭, 自己帶返學, 第二,三日就送佢上車, 比佢自己搭, 然後响學校join佢一齊上堂, 希望咁樣佢會容易d適應, 冇咁驚啦! 畢竟係佢第一次一個人出"遠門"嘛!

回覆 53# 咕嚕 的文章

咕嚕, 唔貴喇, 我由美孚去要$2200呀, 今日媬姆車打比我, confirm會直接由九龍到學校, 唔需要中途轉車, 所以時間會縮短咗, 只需1小時(之前要成1.25小時!), 咁我至無咁擔心咋!

我想帶菱角呀, 連我自己都少見,何況而家d小朋友, 我諗街市應該有, 知唔知應該帶幾多份量?

原帖由 corrochan 於 10-9-14 19:14 發表
我想問吓K1A(PM)嘅家長,你哋本貼紙簿多唔多貼紙?我阿囡由開學至今都係得兩個,班主任話開學時會有好多,我想知係佢冇乜再貼定係阿囡喺學校唔乖?

我呀女都係得一個貼紙同一個印仔, 我以為佢怕醜, 講嘢蚊螆咁細聲, 所以冇貼紙囉?!  佢手冊內老師响"幫助老師收拾用具"一項攞三角形咋, 佢平時喺其他Playgroup都有主動幫手架, 我諗佢要小小時間Warm up吓!!

我哋都會去呀, 一家三口親子遊, 行程麻麻都唔緊要啦, 我好想睇吓呀女點同佢d同學仔交流(其實我諗係零交流!)? 邊個係佢個best friend? 識唔識介紹佢d同學仔比我.....等等.

呀, 佢使唔使著校服呀?

呀女冇同我講任何車上面發生嘅嘢, 因為嚴叔叔話佢係爛瞓豬, 返學同放學都瞓架!!

要着校服, 咁要唔要掛個姓名牌呢?

知唔知佢哋會食乜蛋糕呀? 清蛋糕定有cream嗰隻呢? 我今晚返去會問吓佢, 聽日同你哋匯報吓, 睇吓佢有冇講錯, 麻煩你哋都問吓你嗰個, 印證吓吖?! 我呀女有時講嘢好叻, 有時又好似係自己作出嚟咁, 都唔知信佢邊句!! 佢日日都話喺學校嘅茶點係面包- 腸仔包呀, 芝士包呀咁, 其實係唔係架? 如果係都幾悶喎!!

回覆 131# Sum107 的文章

呀女話有旦糕, 旦糕白色cream架喎, 佢仲話生日d同學仔至有得食, 佢冇喎?! 但跟手又話佢都有"日色cream"旦糕食!! 比佢講到我亂晒!!

哎呀! 呀女剩得d餅仔同糖糖咋, 唔通佢趺咗???

原帖由 21oct07 於 10-10-5 10:24 發表
我哋係貓貓水樽+一支鉛筆

原帖由 Sum107 於 10-10-4 20:01 發表
阿女嗰組有同學仔生日,好似有買蛋糕返學校,所以可能每班食嘅都唔同。係咪每人都有個公主水樽呀?

可以自己帶蛋糕架? 係就好喇, 咁可以寫埋佢個名, 佢咪好開心囉?!  你哋囡囡識串自己個名未呀? 我教佢好似唱歌咁串, BRI--TTANY, 佢好快就學識咗喇!!

我阿女終於唱咗佢人生第一首St. Clare's金曲喇~~~

"手, 可以拍拍拍
手, 可以 揼揼揼
手, 可以 猜猜猜
手, 可以 說再見"
(連動作!)

其實佢讀N班嗰陣每個禮拜都返嚟唱新歌架, 唔知點解而家好似唔係好想唱呢?!

回復 264# Snoopywy 的帖子

一班有兩個老師對30個小朋友.
‹ 上一主題|下一主題