用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 狼爸「三天一頓打」 三子女入北大
樓主: awah112
go

狼爸「三天一頓打」 三子女入北大 [複製鏈接]

明明係人,点解要做狼爸?
又唔係老虎,點解要做虎媽?

當仔女動物咁教,好似馬戲團訓練動物,結果仲贏得一眾馴獸父母稱讚!仲要話轟動內地!
轟動?係咪因為三日一打都仲可以捱到北大而未死所以轟動全國?

唔通只有馴獸方法,先可以入到北大?無其它方法?如果唔係,d人點解咁推崇?
話乜嘢小朋友十二歲前獸性強,不如話阿狼爸幾十歲人都獸性未除。

Sorry呀狼爸,你用心良苦,但我接受唔到lor。唔好話比我知北大學生個個靠打先入到!
既然有咁多方法入北大,我睇唔到点解要用打?萬一打咗咁多年最後阿仔入唔到名大學,係咪要〝'練〞死佢?定係代表阿仔(或狼爸)失敗?
人,有時比狼更狼,比虎更像虎。

狼虎父母,偶爾訓練出優秀名校生,即全國宣揚。可恨唔知幾多籍籍無名嘅孩子,打死在唔〝成功〞的狼虎父母棒下,懷着恨鐵不成鋼的怨屈,無人問津。

回復 17# yuengooluk 的帖子

haha !! good question !

已所不欲,勿施於人。
我始於覺得,無能力控制場面嘅人,先會用暴力施壓。偶爾打下都唔奇,但三日一頓打,唔知幾日又一小打,只要違規就打!Come on 仲要提倡?唔係卦?

唔理過程手段,只求達到目的,你咪理我點教,總之家吓呀仔入到北大!入到北大就証明我!成功!

咁,我地係咪應該教子女:仔呀仔,最緊要揾到錢,過程對錯我唔敢評論,總知,事實就係人地而家見你揾到錢,就証明你,你成功。

雖然家家有本難唸的經,教仔亦應該係各施各法,但唔係個個case都可以用咁中立態度輕輕帶過。咁樣打法嘅教育,無論日後變什麼頂級尖子,我都係反對。

回復 19# samuel89 的帖子

haha 唔駛拗唔駛拗,三日一頓打暴唔暴力且唔好拗,就正如有人覺得跌斷幾條pan骨係等閒事,起碼要內出血兼半身不遂先叫嚴重。
尺度問題,無得拗。

有時唔係身上多兩條藤條印咁簡單,有無諗過心靈上嘅壓力?棒下出孝子,孝,係因為驚支棒同個老豆,多過真正明白箇中意思。

無犯規就唔打,咁咪即係一犯規就打lor !

我唔係話你提倡,你梗係無提倡啦,我係話〝狼爸〞開班提倡啫。

回復 24# rchchan0505 的帖子

Agree!!

回復 34# samuel89 的帖子

我又何德何能「限制」狼爸開班呀?我只係反對。反對=唔支持,就等如你唔支持我反對佢一樣。
我是反對打的,雖然我可以理解體罰,但咁打法嘅體罰我覺得過份!我亦相信好多人都覺得。
國家都無將「唔排隊打尖」列為犯法,咁,係咪唔可以反對吖?

我唔知你用咩方法教孩子,但敢問一句你如果居住內地,會否送個仔去被打呢?

回復 36# samuel89 的帖子

吓!反唔反對竟然要睇吓人地「需唔需要你反對」你先回應,咁低調真係唔似你喎....
答案有D牽强。

不過你無支持狼爸〝物極〞的做法,絕對替你子女開心。

回復 40# samuel89 的帖子

我理解力未必高,但一個支持用「打」去表達自己,以「藤條」代言,用體罰威嚇孩子就範,其表達能力真係可想而知。
即使父母背後如何用心良苦,其手段也是九流。不值支持。

回復 43# samuel89 的帖子

舊時用「打」嘅方法教徒弟,應該唔只于師父。可恨千千萬萬個于師父,卻只出得七個小福.....
論據不必新,很多謝你的尊重,但你所尊重的,不是我的言論,而是孩子本身。
‹ 上一主題|下一主題