用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 狼爸「三天一頓打」 三子女入北大
go

狼爸「三天一頓打」 三子女入北大 [複製鏈接]

0    0    0    0

認同。適當體罰是需要的。
講道理唔打:有某d人自己都未教得好自己,點身教。

"嚴厲的體罰"
Very uncomfortable that "考試粗心大意被扣分,打;書本作業本不整潔,打;丟失文具衣物,打"
Seems to use Behavioral Modification Theory, but why use "punishment" only, may use other strategies, such as time out or withdrawal of previliedges??

Admitted to Beijin University, then, so what, kids learn the same parenting from parents, when he becomes a teacher, he uses the same way to teach his students???

恕不能認同這個狼爸的教育方法....孩子太可憐了....那些被打的 "家訓"....真想問一下那位爸爸....他自己有沒有"粗心大意"過? 如有, 他有沒有打自己??
那種不許犯錯的教育方法, 想信沒一個人會希望被如此教育的!
就算學術上能成功, 心靈上/心理上又能否健康成長..??
每個小朋友的特質不同, 不可能一套方法適合所有的人!

may defined as childhood physical abuse?

明明係人,点解要做狼爸?
又唔係老虎,點解要做虎媽?

當仔女動物咁教,好似馬戲團訓練動物,結果仲贏得一眾馴獸父母稱讚!仲要話轟動內地!
轟動?係咪因為三日一打都仲可以捱到北大而未死所以轟動全國?

唔通只有馴獸方法,先可以入到北大?無其它方法?如果唔係,d人點解咁推崇?
話乜嘢小朋友十二歲前獸性強,不如話阿狼爸幾十歲人都獸性未除。

Sorry呀狼爸,你用心良苦,但我接受唔到lor。唔好話比我知北大學生個個靠打先入到!
既然有咁多方法入北大,我睇唔到点解要用打?萬一打咗咁多年最後阿仔入唔到名大學,係咪要〝'練〞死佢?定係代表阿仔(或狼爸)失敗?
人,有時比狼更狼,比虎更像虎。

狼虎父母,偶爾訓練出優秀名校生,即全國宣揚。可恨唔知幾多籍籍無名嘅孩子,打死在唔〝成功〞的狼虎父母棒下,懷着恨鐵不成鋼的怨屈,無人問津。

家家有本難唸的經, 有邊個敢話自己嗰套天下無敵, 人地嗰套一定唔掂. 教仔...各自修行, 自食其果.

回覆 4# awah112 的文章

多謝你呀.  家傳之寶都同我地分享.

原帖由 talknwrite 於 11-11-16 21:51 發表
家家有本難唸的經, 有邊個敢話自己嗰套天下無敵, 人地嗰套一定唔掂. 教仔...各自修行, 自食其果.

原帖由 talknwrite 於 11-11-16 21:51 發表

正確.......「狼爸」或「虎媽」嗰套是否一定唔掂我不敢幫他們下判斷, 暫時我只看到他們的子女的確系有成就, 甚至可以用出類拔箤來形容.......當然專家批評他倡導「奴性教育」是否成立真的見仁見智, 我都認同你說的"教仔...各自修行, 自食其果."

有無人可以告訴我世上有哪種動物會打自己的骨肉?

回復 17# yuengooluk 的帖子

haha !! good question !

已所不欲,勿施於人。
我始於覺得,無能力控制場面嘅人,先會用暴力施壓。偶爾打下都唔奇,但三日一頓打,唔知幾日又一小打,只要違規就打!Come on 仲要提倡?唔係卦?

唔理過程手段,只求達到目的,你咪理我點教,總之家吓呀仔入到北大!入到北大就証明我!成功!

咁,我地係咪應該教子女:仔呀仔,最緊要揾到錢,過程對錯我唔敢評論,總知,事實就係人地而家見你揾到錢,就証明你,你成功。

雖然家家有本難唸的經,教仔亦應該係各施各法,但唔係個個case都可以用咁中立態度輕輕帶過。咁樣打法嘅教育,無論日後變什麼頂級尖子,我都係反對。

原帖由 Parisienne 於 11-11-18 09:06 發表
已所不欲,勿施於人。
我始於覺得,無能力控制場面嘅人,先會用暴力施壓。偶爾打下都唔奇,但三日一頓打,唔知幾日又一小打,只要違規就打!Come on 仲要提倡?唔係卦?

唔理過程手段,只求達到目的,你咪理我點教,總之家吓呀仔入到北大!入到北大就証明我!成功!

咁,我地係咪應該教子女:仔呀仔,最緊要揾到錢,過程對錯我唔敢評論,總知,事實就係人地而家見你揾到錢,就証明你,你成功。

雖然家家有本難唸的經,教仔亦應該係各施各法,但唔係個個case都可以用咁中立態度輕輕帶過。咁樣打法嘅教育,無論日後變什麼頂級尖子,我都係反對。

三日一頓打,唔知幾日又一小打.......我睇到只系「狼爸」用軍訓式教仔法, 我相信個原則系冇犯錯就唔使打.....仲有我只系覺得「狼爸」的教仔方法就像 talknwrite 所講既" 教仔...各自修行, 自食其果.", 我從來冇提倡過......
作為旁觀者,我睇到「狼爸」既仔入到北大!入到北大証明佢既仔事實上系成功,.... 至於你一直反對既中國傳統"棒下出孝子"教仔方法,是否真的要好似西方D心理專家甘講個"暴力"過程完全不可取, 無論日後變什麼頂級尖子,都係要反對。老實說,我一直都有保留, 因為單系介定"暴力"都有排"拗"啦.......

原帖由 yuengooluk 於 11-11-18 00:51 發表
有無人可以告訴我世上有哪種動物會打自己的骨肉?

呢個系好問題.......
但我有另一問題, 除左人, 世上有哪種動物會思考怎樣教自己的骨肉?
‹ 上一主題|下一主題