用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友肯自己溫默書呀?
go

有無小朋友肯自己溫默書呀? [複製鏈接]

Dear all,

小兒四年級, 唔肯自己溫, 要罵, 要打嗎 ? 非常怒氣 !
大家有沒有好的方法 ?
   0    0    0    0

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-9-21 12:38 發表
Dear Terry

He keeps like this since P1 or just happened since P4??

Since P.1

原帖由 Rattie 於 09-9-21 14:21 發表
e + d小朋友肯自動自覺溫書係屬於少數民族, 多數要自己跟. 有d甚至係你急佢唔急. 所以有 d 家長搵補習社幫手, 費時勞氣 / 傷感情.

但補習社只會幫他們預默, 不會要他們溫默書的.

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 14:24 發表
阿仔P.1上學期唔知默書係mug就由我同佢一齊溫, 到左下學期習慣晒的模式, 我就放手比佢自己溫啦! 今年二年級第一次默書我一的都無幫佢, 攞到97. 我收貨! ...

可否分享吓您的經驗 ?
(佢自己溫)

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 14:29 發表

Hi Terry,

我囝囝以前都係我幫佢溫黙書架, 但到了三年級(佢現在四年級), 有個家長教我一個方法, 唔使幫佢溫, 囝囝又唔使咁大壓力, 因為錯與對都是他自己負責對.
其實好簡單, 就係用錄音機或手提電話啦! 我叫囝囝 ...

Berry,

多謝您的意見.

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 14:40 發表
你會唔會見慣左默書簿上既高分數, 唔使得?
如果唔會, 就大膽放手比佢自己來溫, 比反個責任佢自己.

以前的默書簿很少100 marks, around
70-98 marks.
但他現在是精英班, 第一次中文默書全班只有
2 個是80幾分, 其中一人是我仔仔.
我現在怎放手呢?

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 15:20 發表
平時的默書成績會影響考試成績, 名次嗎? 如果不會, 就不必介懷? 就算要介懷, 也是孩子自己, 不是父母.

平時的默書成績會影響名次.
不過我都會TRY TRY, 等佢自己來.

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 15:23 發表

你所講o既係全班最高係只有兩個有80, 還是個個都勁高, 只有你囝囝同另一個同學得80分? 如果係後者, 就係難了點. 不過所為放手, 唔係一下只放哂手, 而係部佢一起溫, 但唔係丁住佢溫. 有時啲人話抄係無用, 但其實用 ...

希望阿仔肯用這個方法啦.

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 09:59 發表
我個囡囡小四, 因為我地兩公婆要返工. 所以自小一起, 做好晒功課之後. 我必定要佢自己溫eng dict, 如果有唔識既vocab. 佢先會抄寫, 抄到熟為止. 等我放工返屋企就全部開始讀默. 唉, 依家小四eng dict 範圍比小三多,  ...

自小一起, 阿仔都係要我幫佢, 我地兩公婆都要返工,
現在功課多了, 平時沒有時間溫, 所以要在星期六&日
溫好晒, 但佢唔肯溫, 就勞氣law.

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 12:04 發表
或者你試下, 收到dict syllabus 時. 抽起10個8個深字. 每日叫佢寫5個x 5次左右. 等你返到屋企同佢默果幾個vocab. 第二日又寫另外果5個, 晚上時默. 到星期六 / 日, 就全部一次過同佢讀默. 呢個step by step 既方法都 ...

這又是方法之一.
多謝大家的意見, 我同仔仔會try our best.

原帖由 Rattie 於 09-9-22 16:46 發表
Terry280905,

好奇一問, 你e+有冇check仔仔d功課?
Rattie

只會check 佢有無做晒, 唔會check 有無做錯.

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-9-23 14:13 發表
Dear Terry
Personally opinion.  It's quite important to check its correctness, as it is a good indicator to know how he understand what the teachers' teach him.  Also a good chance to remind him to b ...

I knew it is important, but I will know which
part is his weakness while he made mistake on the homework.

原帖由 beywat496 於 09-9-23 15:28 發表
我囡囡(現 小二)次次都係佢自己默書, 而且次次 100分或貼近。

佢自己從小一開始, 平日背埋課書。

我的方法 : 平日晨咁早個 alarm 係用 CD 鬧醒佢, 晨咁早就播放 書本內容, 如, 中文普讀, 英文課本,

而 CD 係學校 ...

這個方法都唔錯呀!

原帖由 rats 於 09-9-29 18:59 發表
My son now in P6...
From p1to p3 - he forgot every time & I need to force him to do it
p4 - p6 he will remeber, but still need me to initiate revision & pre-dictation
P6 - he will initiate revision, b ...

You help him until now (P6),
how about his dictation marks ?

原帖由 mietwins 於 09-9-29 18:14 發表
我個女讀小一,剛剛開學一個月未够,就為咗默書喊咗十幾次,佢自己比自己壓力,多過我比佢,自己温到發脾氣,溫完發覺自己晤係完部識晒又喊,唉

阿仔都知道要溫默書的, 如果前一晚未溫完,
咁個朝早都會擔心的.

原帖由 黃巴士 於 09-9-29 22:14 發表

他在哪方而有困難呢??  他是視覺型, 聽覺型, 接觸型學習形式??

我覺得他什麼型都不是.
他常常叫我同佢溫, 睇怕都rely on me la.
英文串字方面唔肯用拼音記,
e.g. together 我會教佢用 to get her 來記,
中文方面佢唔肯寫多一點, 筆劃錯.

原帖由 黃巴士 於 09-9-29 22:23 發表

咁即係話你小朋友都緊張, 但係又無從入手, 要家長幫吓手!!

Yes, exactlly !

原帖由 黃巴士 於 09-9-30 10:53 發表

你試吓去掌握小朋友的學習模式.  
如我囝囝是聽講&接觸型, 他完全唔願抄寫, 就算迫佢抄, 佢都唔入腦.

如果要人陪, 試吓搵補習老師, 或者一班差不多年齡
同學/鄰居小朋友一齊做功課, 你小朋友可能想互動 ...

您說得對呀! 佢就是沒有自信心law.
‹ 上一主題|下一主題