用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友肯自己溫默書呀?
go

有無小朋友肯自己溫默書呀? [複製鏈接]

Dear all,

小兒四年級, 唔肯自己溫, 要罵, 要打嗎 ? 非常怒氣 !
大家有沒有好的方法 ?
   0    0    0    0

Dear Terry

He keeps like this since P1 or just happened since P4??

原帖由 Terry280905 於 09-9-21 12:31 發表

Dear all,

小兒四年級, 唔肯自己溫, 要罵, 要打嗎 ? 非常怒氣 !
大家有沒有好的方法 ?

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-9-21 12:38 發表
Dear Terry

He keeps like this since P1 or just happened since P4??

Since P.1

e + d小朋友肯自動自覺屬於少數民族, 多數要自. 有d甚至佢唔. 所以d 家長補習幫手, / 傷感.

原帖由 Rattie 於 09-9-21 14:21 發表
e + d小朋友肯自動自覺溫書係屬於少數民族, 多數要自己跟. 有d甚至係你急佢唔急. 所以有 d 家長搵補習社幫手, 費時勞氣 / 傷感情.

但補習社只會幫他們預默, 不會要他們溫默書的.

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 14:24 發表
阿仔P.1上學期唔知默書係mug就由我同佢一齊溫, 到左下學期習慣晒的模式, 我就放手比佢自己溫啦! 今年二年級第一次默書我一的都無幫佢, 攞到97. 我收貨! ...

可否分享吓您的經驗 ?
(佢自己溫)

原帖由 Terry280905 於 09-9-21 12:31 發表

Dear all,

大家有沒有好的方法 ?

Hi Terry,

我囝囝以前都係我幫佢溫黙書架, 但到了三年級(佢現在四年級), 有個家長教我一個方法, 唔使幫佢溫, 囝囝又唔使咁大壓力, 因為錯與對都是他自己負責對.
其實好簡單, 就係用錄音機或手提電話啦! 我叫囝囝自己錄低自己的聲音, 第一次係一邊錄一邊抄, 唔係黙, 叫佢看住書讀一句跟住就在紙上寫一次, 唔使關機, 寫完就讀第二句, 如此類推. 到了黙書前一天, 就播回給他自己黙. 我囝囝覺得好得意, 聽住自己把聲, 又唔使比媽媽鬧,  黙完自己對,一對佢就知自己錯了, 錯了叫佢罰自己寫錯字5次, 如果佢表現乖, 就只罰3次, 咁佢就扮乖罰少啲, 時間好快, 又唔使鬧佢. 關係好了好多.

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 14:40 發表
你會唔會見慣左默書簿上既高分數, 唔使得?
如果唔會, 就大膽放手比佢自己來溫, 比反個責任佢自己.

非常同意, 因為現在再唔放手比佢地習慣, 遲啲到了中學就幫佢地唔到了. 而且有時我地幫了佢地, 佢地有什麼差錯, 都會怪我地幫得唔好. 好似個責任在我們, 不是他們.

又會唔會係佢覺得默書好難呀?
即係例如中文字,佢唔識/唔慣將個字拆開來認.
而英文又有冇學過phonics呀?會識得拆字,識讀就串番出來唔會差得太遠,跟住再讀就唔會太難囉.

Dear all,

大家有沒有好的方法 ?
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 14:29 發表

Hi Terry,

我囝囝以前都係我幫佢溫黙書架, 但到了三年級(佢現在四年級), 有個家長教我一個方法, 唔使幫佢溫, 囝囝又唔使咁大壓力, 因為錯與對都是他自己負責對.
其實好簡單, 就係用錄音機或手提電話啦! 我叫囝囝 ...

Berry,

多謝您的意見.

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 14:40 發表
你會唔會見慣左默書簿上既高分數, 唔使得?
如果唔會, 就大膽放手比佢自己來溫, 比反個責任佢自己.

以前的默書簿很少100 marks, around
70-98 marks.
但他現在是精英班, 第一次中文默書全班只有
2 個是80幾分, 其中一人是我仔仔.
我現在怎放手呢?

家長唔放手,小朋友唔會有機會接手.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原帖由 Terry280905 於 09-9-21 15:11 發表

以前的默書簿很少100 marks, around
70-98 marks.
但他現在是精英班, 第一次中文默書全班只有
2 個是80幾分, 其中一人是我仔仔.
我現在怎放手呢?

你所講o既係全班最高係只有兩個有80, 還是個個都勁高, 只有你囝囝同另一個同學得80分? 如果係後者, 就係難了點. 不過所為放手, 唔係一下只放哂手, 而係部佢一起溫, 但唔係丁住佢溫. 有時啲人話抄係無用, 但其實用手寫過o既字係有少少記憶架. 所以第一次溫黙書時咪要用一邊抄一邊錄的方法囉.

原帖由 Dearivy 於 09-9-21 15:20 發表
平時的默書成績會影響考試成績, 名次嗎? 如果不會, 就不必介懷? 就算要介懷, 也是孩子自己, 不是父母.

平時的默書成績會影響名次.
不過我都會TRY TRY, 等佢自己來.

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 15:23 發表

你所講o既係全班最高係只有兩個有80, 還是個個都勁高, 只有你囝囝同另一個同學得80分? 如果係後者, 就係難了點. 不過所為放手, 唔係一下只放哂手, 而係部佢一起溫, 但唔係丁住佢溫. 有時啲人話抄係無用, 但其實用 ...

希望阿仔肯用這個方法啦.

醒目開學勳章

囡囡小一開始都係自己溫中英文默書
自己入房溫好我就幫佢默,次次都一百分
只有一,兩次係錯1個字
英文用拼音方法去記,會易記好多
中文就多看課外書
‹ 上一主題|下一主題