用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局馮晴小學家長請進
樓主: alkyng
go

保良局馮晴小學家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局馮晴小學家長請進

yeeli 寫道:
mabel0809
我過兩日要同仔仔報自行,你個時係幾點去交表架,多唔多人呢,早d去交表係咪會好d呢,我都知今次係計分未必得.     
係呢自行要唔要交profile

yeeli,
我記得交表唔係好多人,因為好似唔係得一日時間交
我都好早去,不過係唔想夜長夢多啫
自行係唔需要交profile的,純係睇分數 :  :
人人平等,唔洗擔心喎!
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

yeeli 寫道:
mabel0809
我都覺多數唔得多架,自行我得十五分,宜家好似買六合采咁
等運到 中咗就唔洗煩囉.

我係令一個topic睇到話要交以下影印本,係咩野嚟架,我間幼稚園無講要交,點解?
<<申請學生與學校關係證明文件正本及影印本>>
唔該晒你呀

yeeli ,
<<申請學生與學校關係證明文件正本及影印本>>
係咪學生如果填咗有兄姐就讀或父母在此小學畢業,就要有關文件正本及影印本證明
我記得細女報小學時,都要影印大仔的手册作證明文件
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

Hi jerrychan999999,
馮晴小學的中文科比較深,英文一般
今年英文科轉用Longman English Express 及三本英文
圖書教授,另每星期增加四節英文加油站加強小朋友
英語能力
你在九月八日無去聽簡介會嗎?有家長問有關的問題,
溤晴校長回應學校到現時為止,都覺得無必要於初小開始
用普通話教中文科,對小朋友來說,理解方面有一定困難,亦
妨礙他們對學習中文的意欲,他希望小朋友從小學好母語,
善於表逹及理解,普通話科會作獨立科目教授.
英文有phonics學.外籍英文老師每星期有幾多節,我就唔係
好清楚,只知道英圖課會有一位外籍英文老師及一位主科
老師一起教授.
我個女今年小一,到現在為止,每天平均一至兩樣功課.有時
會無(好似今日就好清閒)
默書仲未開始,一般都係一星期一次.有時會預默.
測驗唔算多,亦唔會計在考試分內.
一年有分三個學段,有三次考試.

yeeli ,
據我所知,真雪溜冰會在太古城溜冰場上課,游泳跟私人泳會,在將軍澳泳池,機械模型創作(Lego機械人)是在學校上課的,保齡球則不大清楚.馮晴的老師會不會罵學生?點解會問這樣的問題?試問有那間學校敢說自己學校的老師不會罵小朋友呢?我才不信啊 我的經驗告訴我,答案是會的 :cry: 反而老師在什麼情況下和什麼原因罵,才是家長要了解的啊 上課是不是比較嚴謹?我覺得一般啦 反而紀律方面會較嚴謹! 完善的獎懲制度很難用三言兩語寫出來,
你可以上馮晴小學的網頁-家校訓輔-訓輔組,裡面會有詳細的介紹      希望可以幫倒你 :wink:

啊...... :wink: 明白 希望你一擊即中!

學校今日去旅行,可以鬆一鬆啦   

Hi quenten
好耐無見 嘩,乜咁多網上功課做咩 我女嗰班就一般啦!暫時我都幾輕鬆 其實今年學校都好似改變咗好多,過去我個仔邊有咁自在 不過聽講男仔係慢啲
你啲網上功課係咪每日一篇嗰啲呀 如果係就唔洗咁緊張,唔一定要做哂架!寫在家課册的才是要交的功課呀
不過係時候要stand by 啦,因為過去經驗話比我聽,十月尾至十一月頭,功課量會増加,而佢哋啲功課又好濕碎,有時睇唔慣真係幾煩架 尤其小朋友成日唔見工作紙,幫佢哋check 都有排check

Hi yi,
你好,我的小朋友不是讀保良局的幼稚園,但很多朋友對我說,保良局無論幼稚園,小學,中學都辦得頗出色.但學校的紀律會比較嚴謹,適合一些乖乖坐定定的小朋友!   

hi,各位馮睛家長,又到考試了 .......

‹ 上一主題|下一主題