用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局馮晴小學家長請進
go

保良局馮晴小學家長請進 [複製鏈接]

保良局馮晴小學家長請進

我本人今年要幫小朋友揀小學, 我想問下你地小朋友響呢間學校讀得開唔開心, 及多唔多功課或有沒有壓力...tks
~只要有夢想,凡事可成真~

Re: 保良局馮晴小學家長請進

請大家幫幫忙, 我很想知道多些這學校資料...

請幫幫忙..

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&order=0&topic_id=545246&forum=252&post_id=&refresh=%ABe%A9%B9
希望這條Link對你有用

i alkyng,
我大兒子在馮睛小學讀五年級,細女今年九月亦會在同校讀小一.其實學校本身比較着重紀律,校風不錯:學校功課會比較多,但這幾年小朋友已習慣了!大兒子一年級老師發覺他比一般小朋友活躍及控制能力比較差,後來學校轉介到教統局做評估,結果得知他有經輕微過度活躍及専注力不足,雖然開頭半年辛苦些,但現在都習慣了.老師也經常留意他的進度.不過我覺得這所學校都是比較讀得吃力些,如果小朋友比較好動或心散,家長是會跟得比較辛苦的!另外家長亦要接受學校處理小朋友紀律問題時會比較嚴謹,如果小朋友不是太百厭的話,一般都不會太大問題的!最後要一提是,馮睛的升中派位成績歷年都十分不錯,上年有大約61%派到band 1中學.
以上資料,希望對你有幫助   
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

我小朋友係比較活躍,咁讀馮晴咪會辛苦D

369369 寫道:
我小朋友係比較活躍,咁讀馮晴咪會辛苦D

比較一些傳統名校,馮晴已不是辛苦了!只是比較區內學校,要多下點苦功吧
其實活躍不是最大問題,小朋友懂得上課時專心,明白老師所教的,家長亦要多協助小朋友適應小一生活,習慣了就應不會有太大問題
最重要是家長要認同學校的教學理念,因應小朋友的性格選擇合適的學校給他們  
何況小朋友只係比較活躍,正常喎 :
你小朋友今年要選小學嗎?

mebel0809
我小朋友肯叩門收咗,今日已經去咗註冊

Hi 你好!

我都係住將軍澳,都幾鍾意馮晴小學,但係我想問下你

[quote]
pris_cheng 寫道:
Hi 你好!

我都係住將軍澳,都幾鍾意馮晴小學,但係我想問下你

今日收到馮晴通知:
7月7日考分班試..

Hi,quenten
你小朋友係分班試編左什麼編號組別呀?

mabel0809 寫道:
Hi,quenten
你小朋友係分班試編左什麼編號組別呀?

D11

妳個寶貝女呢??
仲想問入唔入家教會好呢?
書包又好唔好星期5在校內買呢??
校服唔知買幾多套至夠,
俾D意見啦..唔該

C20  
喂!你有冇睇通告架 通告寫住建議家長預備最少兩套運動服呀 因為佢地每星期最少要着三日運動服. 另普通校服都要兩套.
你係一個好乖的家長,入家教會可以多同其他家長接觸,參加學校的活動又會有優先,仲可以得閒幫學校做吓野 借D意'莊'吓個小朋友,点解唔參加呀?
書包我買咗啦,個大仔一早比咗通告我,早前係吉之島睇咗個款,價錢好似學校平D,所以交咗表了   

有睇,但唔知好唔好買三套
有四間選擇唔知邊間好D呢??
書包買small夠唔夠用?會唔會細呢
我老婆唔肯入家教會,咁我入去睇睇囉...

点解你老婆唔肯入家教會?    入家教會唔係叫你做委員喎 係你可以參加吓佢地 D活動同埋得閒做吓義工咋
書包買small得架啦,到高小先需要買大架 :wink:
我買開豐昌順,D校服幾'come'架

佢話唔識講野喎
做義工??要做D咩??怕我時間配合唔到..

其實我初頭都唔知有乜做架,不過後來因為個仔喺學校成日有問題發生,我覺得係時候做吓野,咪幫學校做吓義工囉 :cry: 我都要返工架 仲係shift  
當小三第一次幫手做攤位遊戲時,先知自己原來都好掂喎 嗰次我地組仲得到第一名 自信心返晒嚟,個仔之後仲話覺得媽咪好叻    我相信多多少少對佢都有正面的影響.另外我直覺覺得多參與學校的活動,變相給老師一個好的印象.......   
‹ 上一主題|下一主題