用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為k1作準備, 應該點做?
go

為k1作準備, 應該點做? [複製鏈接]

2012/13 pn任何一間都可以讀, 當小朋友習慣校園生活, 和同學相處.

2013/14 k1 暫定會安排以下, 但不知如何為囡囡做準備, 請指敎. 以下是大部份家長心儀的學校.

民生
協恩
禮賢
崇真
根德園
培正
培道
聖羅撒
   1    0    0    0

多謝各位的回應.

最想知道怎樣為囡囡去準備面試表現, 平時生活常都會有唱歌, 跳舞, 睇書, abc/123. 禮儀方面: 早晨, hello, 握手, 謝謝, bye-bye...等都會有. 儘量生活化, 沒有壓力下敎導她. 而佢唔想做的亦不會勉強.

我只想囡囡可以入讀質素較好的學校, 特別是幼/小學. 打好基礎.

協恩小學, 已知道是大抽奬, 住校網區... 但睇入學記錄, 54%-60%人都可以入讀原校小學. 但又唔係必入不可....因為還有其他選擇. 如果可以讀女校便更好.

如何可以的話, 大家分析吓每所學校, 讓我能多一點認識.
有勞!

回復 1# 藤媽 的帖子

藤媽, 非常感謝妳的回應. 這些資料對我有很大幫助. 有勞!

來年, 我會繼續努力去做research學校資料.

希望其他有經驗的媽媽, 可以跟我分享有關學校面試心得. ^_^
‹ 上一主題|下一主題