用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為k1作準備, 應該點做?
go

為k1作準備, 應該點做? [複製鏈接]

2012/13 pn任何一間都可以讀, 當小朋友習慣校園生活, 和同學相處.

2013/14 k1 暫定會安排以下, 但不知如何為囡囡做準備, 請指敎. 以下是大部份家長心儀的學校.

民生
協恩
禮賢
崇真
根德園
培正
培道
聖羅撒
   1    0    0    0

back to basic , the most important thing is : speak in front of teachers.

如果孩子面試肯出声, 叫糊

你想問邊方面既準備?

學校方面的話:
1) 各校取申請表時間
2) 各校面試時間
3) 學費?雜費?校車(費用)?
4) 學校理念,教學模式
5) 各校面試內容

囡囡方面就要視乎情況,佢既學習進度,睇書、認顏色生活用品、唱歌、認ABC/123唔少得!如果覺得ok,可嘗試加插面試模式既活動 (如看圖認物件)、砌積木‧‧‧等等等等,不能盡錄。

不如你再講具體D睇下我地有咩幫到手?

回覆 2# iyct 的文章

要自己主動,例如:主動叫早晨,午安/再見,走時自己拉回椅子,唔駛人提,未必個個都識~另協恩升小冇優勢,可放棄!

多謝各位的回應.

最想知道怎樣為囡囡去準備面試表現, 平時生活常都會有唱歌, 跳舞, 睇書, abc/123. 禮儀方面: 早晨, hello, 握手, 謝謝, bye-bye...等都會有. 儘量生活化, 沒有壓力下敎導她. 而佢唔想做的亦不會勉強.

我只想囡囡可以入讀質素較好的學校, 特別是幼/小學. 打好基礎.

協恩小學, 已知道是大抽奬, 住校網區... 但睇入學記錄, 54%-60%人都可以入讀原校小學. 但又唔係必入不可....因為還有其他選擇. 如果可以讀女校便更好.

如何可以的話, 大家分析吓每所學校, 讓我能多一點認識.
有勞!

每間學校去分析就幫唔到你了,呢d功課要親力親為(扒文,睇blog,學校報告...etc) 先係真正你有用既reference,因為每個人既理解都唔一樣,我地講既太主觀了。

至於面試準備,都係果一句,先了解各校面試方式,再針對某一兩項特別既測試黎教小朋友。你個LIST入面我只IN左MS同KV:

MS - *group in (父母可一同入課室)
1) 問小朋友咩名/幾多歲
2) 叫小朋友讀出A-F/G,1-10
分顏色
3) 隨機問問題,不過都係好簡單,只要小朋友肯開口基本都ok
4) 問家長,平時邊個湊,有咩親子活動
5) 家長對"怪獸家長"有咩睇法
6) 其餘都係好似閒話家常,了解平時小朋友既日常生活 (當然,民生係一間好著重家校活動既學校,你要有心理準備如果答"工人湊""我冇時間同小朋友親子"的話就next)
---> 85%可上民小

根德 - *男女分開面試 (只有一位家長可陪同)
1) 考小朋友砌海綿積木
2) 問小朋友咩名/幾多歲,邊個同你黎,隔離既係邊個
3) 會要求小朋友唱一首歌-壓力下完成
4) 考配對 - 將一樣既圖案配合埋一齊
5) 出示圖晝 (生日party) 問小朋友係度做緊咩,(指住蛋糕/汽球) 問係咩黎
6) 問家長點認識根德,有冇親戚係度讀
7) 問家長平時邊個湊小朋友

我大慨記得咁多,希望有家長可以補充。

唔知幫唔幫到你...

回復 1# 藤媽 的帖子

藤媽, 非常感謝妳的回應. 這些資料對我有很大幫助. 有勞!

來年, 我會繼續努力去做research學校資料.

希望其他有經驗的媽媽, 可以跟我分享有關學校面試心得. ^_^

原帖由 iyct 於 11-12-9 12:46 發表
多謝各位的回應.

最想知道怎樣為囡囡去準備面試表現, 平時生活常都會有唱歌, 跳舞, 睇書, abc/123. 禮儀方面: 早晨, hello, 握手, 謝謝, bye-bye...等都會有. 儘量生活化, 沒有壓力下敎導她. 而佢唔想做的亦不會勉 ...

呢5x-6x%,可能當中不少就是有分人士
即是協幼可能傾向收舊生的女兒,或是現讀小學部的同學的妹妹
我只是推測

原帖由 iyct 於 2011-12-9 15:06 發表
藤媽, 非常感謝妳的回應. 這些資料對我有很大幫助. 有勞!

來年, 我會繼續努力去做research學校資料.

希望其他有經驗的媽媽, 可以跟我分享有關學校面試心得. ^_^ ...

唔駛客氣,我都只係初級媽咪,希望有限既資料可以幫到你。我囝囝因為比較怕羞,面試時要我三催四請先肯講野,所以KV只有waiting,民生仲等緊result。當初我底估左競爭既激烈程度,主張小朋友自由發展,但原來參加得呢個game要落好多功夫架!

所以我覺得你可以俾小朋友多參加playgroup/讀N班,盡量俾佢熟習陌生人既環境要大膽D。咁樣幫助可能仲大!

同埋你個LIST都係熱門學校,建議再報一兩間tier2/3既做backup,咁樣到時你會冇咁慌張!

仲有仲有,呢樣都係我面試完先知道原來家長可以做更多... 就係每次面試帶備自薦信!見到校長就俾校長,見唔到就交俾面試既老師,我唔知道咁樣會唔會加分,但至少可以俾學校睇到你既誠意。

加油!good luck to you

原帖由 iyct 於 11-12-7 17:36 發表
2012/13 pn任何一間都可以讀, 當小朋友習慣校園生活, 和同學相處.

2013/14 k1 暫定會安排以下, 但不知如何為囡囡做準備, 請指敎. 以下是大部份家長心儀的學校.

民生
協恩
禮賢
崇真
根德園
培正
培道
聖羅撒 ...

反而冇st cat?
女孩子何不多報一點龍校?goodhope/spk/聖心/st clare
‹ 上一主題|下一主題