用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

乜唔係"胡上"好過"胡下"咩? 2010轉全日

本人心水 (甲&乙部):
1) 沙呂
2) 培基
3).....已經唔知選邊間

(一呂唔會放咁前, 因為1st choice已經選定沙呂,
一呂咁heat, 做2nd/3rd choice一定冇機!)

請問以學術成績計,

朱正賢
田家炳
沙循
胡上
主風
蕭漢森

各位會點排位呢? 請賜教

甲1 = 沙呂
甲2 = 培基 或 沙官
甲3可能唔填

乙1 = 沙呂
乙2 = 培基, 其實唔係真勁鍾意, 只不過對其他學校唔係好熟悉
乙3,4......唔知點填

一路都冇留意"梁鉅鏐", 點解仲有120個位咁多嘅?
聽講"田家炳"都唔錯, 有冇人收到風, 呢間學校係點嘅呢?
"主風"會唔會好細+舊呢?
究竟填唔填晒網裡所有學校好呢?
唉....好煩!

原文章由 wingmamama 於 08-1-17 17:25 發表
請問你們會否放培基在 乙2 呢

仲以為"朱正賢"係d二線學校, 諗住放乙3 tim, 請問有冇家長可以分享吓佢係一間點樣嘅學校呢?

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

綜合各位意見, 我有以下草擬:

甲1 - 沙呂
甲2 - 沙官 (知道多數唔得, 反正想再抽乙1沙呂, 唔想咁快入2線學校, 填咗冇壞, 好過放棄唔填)
甲3 - 培基 (實唔得, 用嚟加"叩門"誠意分)

乙1 - 沙呂
乙2 - 培基 (知道多數唔得, 用嚟加"叩門"誠意分)
乙3 - 梁鉅鏐 (有120個學位, 唔放乙2應該都冇問題掛!)
乙4 - 田家炳 (其實想放乙3, 不過好似"梁鉅鏐"有把握d)

各位意下如何?

謝謝你地嘅意見, 其實我諗住如果全軍覆沒, 就會向"沙呂"+"培基"叩門, 反正"梁鉅鏐"有120個學位, 放佢喺乙2 or 乙3, 估計中嘅機會都差不多 (當然 provided 個 number 靚 la), 所以咁大膽放"培基"喺乙2, 諗住攞誠意分....

but 聼完你地嘅comment,
如果唔攞"培基"甲1+乙1 = 冇"叩門"機會,
咁就有d頭痛.....

原文章由 addy 於 08-1-24 12:45 發表
^oo^,
培基你放乙2我想叩到門機會極微囉.
一般好學校用得上叩門既都是第一輪選佢, 統一首志又排佢....
我心中"培基, 呂小, 胡上, 朱正賢"都係91區一線小學
"主風, 蕭漢森, 沙循, 田家炳" 係第二線.
所以如果乙一 ...
‹ 上一主題|下一主題