用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

想八下 1A 及 1B邊個係班主任呢?

我囝囝校車站都有1B班, 個女仔好高! 我心諗一年級 ( 咁高既 )

hugub

SPJB:

崔婉蘭老師舊年教1A, 一年級老師一定好有愛心!! 我囝囝今年讀2D..

英文 Grammer, Task Book and Listening 帶返學校老師會收, 到時上堂會派返比小朋友用(唔使書包咁重又唔怕冇帶)

中文工作紙同作業都係收左做至派 ( 基本上每日都有呢兩種功課 )

數作及補充每日要帶

學校校車有Auntie 幫佢上車"豆"書包, 個書包咁重佢自己點上車

我囝P.1 初時小息都係冇食,因為唔夠時間又冇位坐, 10月適應左之後仲想帶錢幫襯小食部.. 比少少時間佢la, 一定得

hugub

SPJB:

學校訂飯唔需要帶餐具, 餐墊安排每班都唔同,有D班唔需要帶餐墊只用餐紙(如麥當勞果D) , 但一定要自備紙巾或卷裝廁紙放locker..

hugub

原文章由 SPJB 於 07-9-8 11:32 硐表
Hello, 各位mami,

有張通告我唔係好明, 有無人可以幫吓我呀

第三段樂器考核的設立及評分原則
- 係唔係每個小朋友都要學佢在通告列明嘅其中一種中樂或西樂?
- 第三段係咩意思?
- 樂器要考核, 咁計唔 ...

Dear SPJB:

Third term 音樂科只係考打拍子及唱歌, 冇考樂器.. 西樂我囝囝學左小提琴中樂學左二胡, 約5月份興趣班導師會幫小朋友做評估, 但學校音樂科都會加分(好似5分,唔係好記得), 我只記得佢音樂科有加分A grade。但音樂科唔計算在總分內, 總分只計中英數常4科。

早兩日打去問過主任我想囝囝keep住學, 但唔知應該報初班定中班, 因為囝囝雖然學左一年但末見有成績, 主任話: 「佢仲細, 你當培養下佢la, 興趣要發掘,唔好錯失機會, 我地會幫P.2小朋友做測試, 再開一班適合既班教佢地」。咁我都放心D!!

我個囝囝做左班長,好鬼開心

hugub

原文章由 SPJB 於 07-9-6 09:40 硐表
我囝囝1B班昨天無功課呀

我地幾個小朋友都好似編左入唔同嘅班喎
1A - kennischow
1B - SPJB
1C - 小伊
1E - thwong

不過唔緊要啦, 你地多d上黎傾吓計吖

係呢, 你地有無人去星期六嘅音樂會呀?

...

以我所知 DonDon 讀1D呀! 佢話搬屋冇時間上BK..

八掛下1E班主任係邊個呢? 唔通我囝囝去年班主任張佩詩老師大肚所以冇做班主任, 但張老師有教中文 and 普通話, 有冇教你地?

hugub

原文章由 Junior-Mom 於 07-9-10 13:06 硐表
Hi Hugub,

Want to clarify:

總分不是只計中英數常4科,
這四科各佔200分,另加普通話(100分)及聖經 (100分),
即總分是1,000分.

Daer Junior Mun:

學校係計4科分數, 點解一定係總分1000分呢?成績表總分係比 grade架..

hugub

Dear All:

Sorry, 誤導左大家.. 剛剛打去問過, 今年全部科連美勞都計分 。  

hugub

原文章由 TracyC 於 07-12-2 19:11 發表
Hi,

你們知不知閱卷日會否講名次,成績表會怎樣列出來?即是想問 中文共200分,會否分開列出閱讀幾多分,寫作幾多分,中黙幾多分,中文聆聽幾多分......是用A/B/C來定或分數定, 還是計中文科共加埋有幾多分再統一 一個分 ...

Dear Tracy C:

閱卷日只係成疊卷比番家長睇, 未有名次ga, 成績表會列出各項 A/B/C/D .. 寫作, 中默, 閱讀及聆聽係分開 mark ga, 唔合格會(D) 括住但唔會用紅色... 名次唔會 mark 成績表, 老師只會叫小朋友自己寫低.

hugub

原文章由 TracyC 於 07-12-3 15:11 發表
hugub

多謝你回應.
成績表不會列出名次,家長可以問回老師嗎?平均分有沒有mark?
點解不列出名次? 2年班若有份拔尖是否老師會有通知?

TracyC:

可以問老師名次, 平均分都用 Grade A-D mark. 學校從來冇講邊班係拔尖, 只係家長 feel 到( 因中文用普通話教, 其它科較多補充 , 你可以留意下2A 班同其它班既分別)

hugub

原文章由 Uran 於 07-12-3 17:58 發表
請問各位家長,黃埔宣小有沒有開放日?一年有幾多次 exam + test 呢?平均一天有多少份功課呢?是否每星期都有 dictation?因本人小兒將於明年入讀小一,現想了解多一點學校,請問各位家長可否分享呢?Thanks!!! ...

Uran:

http://218.188.14.158/it-school/php/photoalbum/view_album.php?album_id=9&isinpublic=1  功課欄

Dict 約 2個多星期1次 , 每年3考 , 測驗經常有約個多月1次但事先冇通知

2007年開放日約6月-7月, 我想要明年6月

hugub

原文章由 SPJB 於 07-12-4 09:23 發表
Hi hugub,

好耐無見你啦!

你真係好熱心, 成日都解答我地lee班新手mami嘅問題.
Thank you so much!

係呢~ 親子旅行你去唔去? 我都未見過你, 到時咁多人都幾難搵到, 不過, 我認得你囝囝, 好smart! ...

SPJB:

我都會去旅行仲會BBQ, 都時見

hugub

SPJB:

我都考濾緊帶搵囡囡去, 我末見過有工人去.. 我諗唔係太適合 到時應該會玩集體遊戲( 大兵步操, 估領袖等 ) , 諗起都開心

hugub

原文章由 Uran 於 07-12-4 12:26 發表
感謝您的回覆﹗因我聽人講黃埔宣小的程度很深,所以想多了解一下﹗其實在我未選這校之前已經留意這 topic 的,想問 lunch
通常幾多錢一餐?有幾多款可選擇?如果唔 join 學校, 可否自行帶飯?如帶飯是否用保暖盒盛載?另通常一星期 ...

Uran:

中文就深D , 英文及數學算淺,  一年級唔太深考試會讀卷。 可自行帶飯, 學校冇要求一定要用暖盒視乎小朋友係唔係 like 熱食, 我工人逢星期一 12:00 會送飯比囝囝及朋友囡囡都冇用暖盒(因為太重) 都o.k., 佢地話仲暖 ga...  訂飯有 4 款 , 好似$18 餐 (唔係好記得, 返屋企睇完飯單再覆你)
一星期 2 日P.E , 逢星期五興趣小組要著P.E 衫

hugub

原文章由 TracyC 於 07-12-4 14:02 發表
Uran
感謝您的回覆﹗你知不知道黃埔宣道小一考試分數若有一至兩科不合格(中文寫作,聆聽) 通常名次大約會怎樣? 其他科就考得中上. 我仔仔話中文很深呀! 這間小學若考15名左右會否已很差呢? ...

Dear TracyC:

Uran 出年至 P.1 ... 等我答你 la

平均分約九十分都考到成六十幾名ga, 呢間學校競爭好大, 我囝囝上年first term 平均分 A grade (85分以上) 考全班 15 , 全級 76名
second term 退左步考 全班17名 , 全級 82
Final term 高分左但  ( 可能大考 D 同學爭精英班, 超谷 ) 結果全班23, 全級 118 呀! 陰公 !!

hugub

原文章由 SPJB 於 07-12-4 14:50 發表
Hi Fiona,

你做左我地個顧問啦

我覺得中文仲教得好快tim, 1st term 巳經教完上冊 + 下冊(2課), 咁2nd term都教完哂下冊啦, 3rd term教咩呀

唔係喎! 常識同數學都係教緊下冊啦喎  
英文好似慢dd....

...

SPJB:

仲有1C & 1D ga , 我地下學期都仲末買書

hugub

TracyC:

應該講級中小朋友好強, 你唔好睇班中名次, 假如你全班考第一但讀輔導班咁又乜用? 精英班考第尾都勁你好多...   我唔喜歡講大話, 算我直言, 你囝囝中文好差
中文寫作 29/80 ( 29 乘100 再除80 = 36.25分 )
中文聆聽 2/10 ( 2乘 100 再除 10 = 20分 )
閱讀 42/80 ( 42乘100 再除 80 = 52.5分 )

你有冇做越讀越有趣呢? Keep 住做真係有用ga, 唔好提佢只係在旁觀察 ! 去圖書館租多D書佢睇 , 如果冇時間去就叫佢上網睇多字既書, snoopy圖畫都好多生字ga.

作文你要多D留意派回來既工作紙, 再解釋點用 , 我好記得我仔仔第一次考作文是 -  像  及 幫 ..  我囝囝作左 : 大陽像個大火球。 ( 都o.k.) 我幫爸爸洗操。 ( on 居你點會幫爸爸洗操呢??) 你估幾多分呢.. 登登 48/80

聆聽因為佢發夢law.. 拎住佢隻大耳朵la...我而家每次考聆聽都叫佢豈起對大耳
閱卷日留意下佢錯咩, 再返屋企執下...

可能我太多事, 但以上係我教仔既餘見

hugub

原文章由 Uran 於 07-12-4 17:51 發表
hugub + 各位家長,

您地好好人呀﹗可以回答我的問題, 希望您地唔好怕我煩,因為我有好多野想知呀﹗請問中文係唔係用普通話教?英文科係唔係由外籍老師教呢?原來小學一年級已有名次, 咁二年級係唔係有精英班的?原來有咁多競爭 ...

Uran:

P.2 分左精英班但學校唔會講邊班 ( 但係人都知2A la) , 英文係有外籍老師但一星期才1-2次

P.2A中文係用普通話教, 其它班用廣東話

hugub

原文章由 Uran 於 07-12-4 18:07 發表
o下﹗咩原來唔係全部用普通話教學﹗咁就唔公平啦﹗應該一視同人呀﹗

Uran:

P. 2A 中文書係有拼音 但其它班係冇ga, 但其它班開始雙數課用普通話教 ( 第2 , 4 , 6 , 8 課)

P.1 中文係用廣東話教但老師會普通話誦讀課文一次

hugub

原文章由 TracyC 於 07-12-5 09:16 發表
hugub

我很高興有高年班家長講多點此校資料,本身我仔仔是34區校綱,時差問題,選了此校,現對此學校運作方式仍摸索緊.請多點指教.
P.1第一次普通話考試計甚麼分?因小兒話有考筆試, ?/40但佢話老師說不列入成績表裹,是 ...

TracyC:

我以前都係 net 34 , 呢間學校我叩門入ga... 你試下問多D就會發現呢間學校老師好有 愛心.. 你個衰鬼梗係冇去家長會,多D出席家長會就會明運作方式
唔好估估下, come on 比個 e-mail address 我等我 send 我乞兒囝張成績表你地參考下, 你就會明D 分點標..

hugub

SPJB:

Great! I'm prefer send to you but still finding your e-mail address.. please check e-mail I'm send already.

The result of this report is 76 Position in Form

hugub
‹ 上一主題|下一主題