用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

Zoey,

Maggie 真係好叻!
你唔好咁夜都要人默書啦, 佢又唔係唔識,
係佢太眼訓, 一路默一路訓, 好慘架,
你又激氣, 作用又唔大, 不如早d比佢上床,.
要有足夠精神先得.

菲菲真係好唔小心, 好彩中默只係錯左一個, 都預左架.
昨晚九點幾就上床, 我都唔理佢啦,
其實自己都好想同佢默多次,
但係算吧, [size=large]香港人, 輕鬆下啦!
菲媽 =^_^=

預祝Maggie 在校際鋼琴比賽得到理想優異的成績.
更重要係祝大家今次學校考試成績保持水準,名列前名芧,更進一步…..

菲媽 =^_^=

Zoey,

恭喜哂! 恭喜哂!
我對Maggie好有信心, 佢好淡定, 有自己個人風格,
前途無可限量……. 今次証明佢係好有天份….
叫佢比心機啦….   
菲媽 =^_^=

你地有冇留意到有個廣告:
[size=large]分數係唔重要, 學到野才重要,
我就問自己, 分數係唔係真係唔重要呢?
答案係[size=x-large]絕對重要
大家同唔同意?

因為已經知道英文得8x分, 有d唔開心,  
真係擔心其他科都係咁, 你話分數係幾咁重要……
我地做左咁多野都係為左d分數……..

都係唔好擔心咁多, 真係要輕鬆下, 不如稔下去邊度玩,
有冇興趣約星期六或日一齊去溜冰呀?

菲媽 =^_^=

大家好,

近日我心情唔係幾好,雖然話求學不是求分數,
但係見到成績退步左真係唔開心.
而且工作很忙,星期五終於可以放假,休息一天,
希望天氣會好,吸下新鮮空氣.

菲菲就好開心,選了做班長,不停地告訴人自己係班長,
比佢激死...如果遲d比人炒尢魚就慘啦.

菲菲話可以帶麵包食和水,不是去野餐,是去公園收集資料和寫生,佢負責公園設施.

Zoey,

點解你個班老師又係搵番上次旅行幫手既媽咪,你有冇問下佢呀?

Abbybear,OLIVIA1997, 
星期五見!

桃子, 
你d資料非常詳細,菲菲都話一定要帶相機.
菲媽 =^_^=

菲菲話有半班人打針時喊,佢就冇,不過d藥好苦.
昨晚,睡覺時都話好痛,要用手巾包著手臂才睡覺,
我呀媽話痛係正常,傷口會有少少紅腫發炎,起碼要痛幾日呀,
你地睇下自己隻手臂,每人小時候都要打呢支針,都會留下疤痕的.

菲媽 =^_^=

桃子, Zoey,OLIVIA1997,So,

你地幾個經常pm來往,有咩秘密,有好
菲媽 =^_^=

我都知你地有好
菲媽 =^_^=

Zoey,

我地book上午,機會可能大d,為左唔好另大家失望,
我都幫手一齊打電話,人多好辦事,齊心合力,希望成功啦.
(而家有幾多人參加?最少要有幾多個爐先夠呀?)

致於遊戲項目,book到爐先再安排啦!
其實戶外遊戲都幾難控制,到時先算!
菲媽 =^_^=

Zoey,

習游升小二暑假係最好既時間,
7至8歲係最合適既年齡,我地係最佳既拍當,
只要你一出手,一定有很多人報名,菲菲係第一個,Gobby都話要學,
仲有OLIVIA,已經有4個人....ya..     
可以組隊啦!    

Zoey 寫道:
今年好似好多小朋友都要去習游 wor          .
菲媽 =^_^=

Hi! HelloDearAnnie,

Yes, we are very happy that we don’t have to do project this years, honestly, all the project was prepare by parent.

I also find that we only have two or three homework per day, the work load was reducing, (compare with last year) it is good for us. And the school pays more attention to read story book, I hear from others parent, the students in P2 have some open book test for story book, isn’t it?
菲媽 =^_^=

Zoey,

Maggie 張相好靚wor! 笑得好甜美…….    

我非常極之讚成復活節攪個聚會 ,
10-12號我都ok,去邊都冇問題(去你屋企就最好)         

再想confirm 一下BBQ 資料:
9 April 2004, Friday, 下午4:00 – 9:00
一星期前book, 即2/4 Fri 9:00正 要打電話.

至於食物方面, 要同菲菲婆婆商量下先, 想知有幾多大幾多細?
食物:
蒜茸雞中翼
秘製豬扒
秘製豬頸肉
美國頂級牛扒粒
美味鰻魚
錫紙粟米
錫紙蒜茸什菜包
什錦丸
芝士腸
雞肉腸
蒜茸飽
蕃薯
仲有冇其他提議?
菲媽 =^_^=

Zoey,

冇問題啦, 冇人車就打的law, 入到去都係30紋左右,
至於價錢方面大約30-40元一位,其實真係要買完先計到.
到時多除少補啦, 最重要係book到爐..   
菲媽 =^_^=

Zoey, 桃子,

4/4 我唔得,去左camp,不如就11/4,
夜晚食咩都冇問題, 有得玩就開心.      
:idea: 你屋企有冇焗爐呀?
教你地整cookies或者芝士cake…….
又或者sushi     
菲媽 =^_^=

Zoey,

焗爐仔……冇問題, 焗到野就得…..
咁就決定整cookies,我到時帶齊工具去搞亂你屋企啦.
菲媽 =^_^=

桃子:
我都係樣樣都想食, 如果你鍾意食cheese cake and sushi,
其實有時間都可以整哂, 但係要帶好多工具, 要再商量下…   

桃子 寫道:
菲媽 >> 你真係好掂呀! cheese cake and sushi 我都好鍾意食. 如果你個日真係做的話, please teach me 呀!!!    
菲媽 =^_^=

桃子,Zoey, Olivia,

知道大家今次考試成績理想,真係好開心,要慶祝一下     
菲菲今次雖然話退步左, 但都好滿意,  
成績表同上次比較大致一樣, 幸好都入到五強.
其實今次考試我都盡量放手比佢自己溫書,
唔好比佢依賴慣, 要從少培養佢地自習能力,
祇要能夠保持十名內,已經達到我要求

桃子:
佢地做到班長真係比考第一名開心十倍.       
菲媽 =^_^=

Miffy2, So,

多謝你地支持和鼓勵…

Miffy2:
菲菲英文名又叫Miffy, 所以見到你d留言就好有親切感,好似同你好熟咁.
菲媽 =^_^=

Zoey,

唔係馬!:-x 菲菲等左呢日好耐啦!
求下你快d再安排下啦………  
菲菲日日提實要去Maggie到整cookies呀, 點算呀?  

Zoey 寫道:
菲媽, 桃子,

不好意思呀, 今個 Sun (11 Apr) 有事要辦, 所以我地既 cookies 聚會暫時要 postpone 一下喇      :cry:    !
菲媽 =^_^=

Zoey, 桃子, Olivia1997

關於專題功課,好似好復習咁,都幾煩,   
我地呢個假期只係做設計封面,冇講其他野wor?

上網做功課仲奇怪,係屋企入唔到,     
但係其它地方任何一部機都入到去,你話奇唔奇?????
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題