用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... ...
go

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... [複製鏈接]

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

兩個月前,我和太太還膽心/懷疑小天使是否有自閉症...... 今個月10號.....醫生評估報告出左,小天使証實患有自閉症(bb22個月, 現在的發展等同於15個月).....我好似已經接受左這個係是實咁....當我太太同我講個時..我冇晒反應,唔知係咪,這是我預料之內啞(之前睇左好多有關自閉症的informatiom),定係我仍然唔相信係是實.

上星期三,係協康上左第一堂(青蔥計劃),喊喊喊.....呀b開頭15-20分鐘都唔坐唔定同埋喊喊喊.....唉..原來呀仔連"比比"都唔識.

之後我問姑娘有無D方法可以使呀仔可以快D學識??
姑娘叫我地同呀仔做吓training等等,我諗住都可以一路上協康,一路係屋企做Training 點知姑娘同我講,佢地會放3個星期假..   死啦,啱啱先開始第二堂,又話放假...咁我應該點安排Dtraining比呀仔呢,邊種模式啱呀仔呢?點做呢?
我上左好多網,但係都冇教係屋企可以點做.....各位網友 唔知可唔可以教我呢. Jay媽如果睇到這篇幅,可否教我點做呢? 我真好想小天使可快D有進步...我好驚遲3個星期再上堂,到時會重差...   
請大家指教.............多謝大家幫忙           

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

Dear hoho1105,
Sorry reply late.. Coz busy busy so much...
我倆公婆同賓賓,定左每日要同BB做最少一個鐘訓練,做吓"比比,食食,.......希望BB可以快D Pick up 到啦 .
不過..協康D姑娘又話唔駛專登同呀B去做訓練.....所以我才有點唔知點做姐....

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

HI dream_cool00,
Sorry reply late coz so busy busy before...
,我都聽過好多網友講過...   , 一來我唔知有無用(對於呀b,因為我知唔係個都OK),二來有冇多D information提供呢.   

Hi Leonare,
In fact we've starting training with BB, also as like your adv.  give, eat, go, want etc"... Of course, we must try my best ......
Anyway, many thanks for your information

Gigi,
so reply you late ,coz so busy before.
我都係突破menber黎架.. : 等我今個星期日同呀b去睇吓先(兩仔老爺,因為老婆要duty),跟住再update你....  

gigi,
今日去突破買左兩本書...衝 破 障 礙 - 努 力 試 訓 練 課 程
同埋(孩子,你並不孤單),我希望可以快D睇(因為我不嬲睇書都好慢),知道點可以有效咁幫吓小天使同自己啦....

CarmenBeta,
多謝妳的寶貴意見.我剛剛睇緊本書(衝破障礙),內容大約都係講妳個種training方法,可希望可以對BB有幫助啦. 不過我地倆公婆都唔可以全職揪BB.....    ,不過我已經早左起身,希望可以返工前和呀B多D溝通,一放工就快D返家又同呀B玩吓同做一D簡單的training ,不過有時好似今晚咁,剛剛返黎冇耐...呀B都    左...其實我都好攰......   
如果ok的話我都想吓朗研社,上網可以搵到資料嗎??? sorry 我真係好攰..... 明天再傾...sorry...

因為政府個度評估左呀仔係自閉(但又無同我老婆講係嚴重,中度定係輕微.... )個醫生只係寫信比我地,話會安排特殊學校..... ,我覺得好兒戲.但點樣都好,我都想呀仔好啫..所以自己都報左協康先...
協康D姑娘都有同呀仔做training架,不過可能我心急啦,我覺得呀B的進度好似慢左D(已經兩堂)... 我好想加速 呀B去學快D....所以好想知道我邊種Home Training可以岩我呢D唔係全職父母呢.....
I feel sorry coz I'm so     talk to you tomorrow.

hinhinmummy,
暫時係協康個做緊個一對一訓練,姑娘主要係訓練呀B做一D動作,例如比比,座座.......我一有時間就係屋企同呀B做返呢D動作.....宜家剛剛睇緊本書(衝破障礙),then我希望可以同呀B編個完整D的Training schedule......但我覺得重難過幫公司做project.... 因為個個小朋友都有唔同的問題,書中所講的CASE又未必可match係我呀B身上.....可有further adv?

2001122,
有呀,呀仔佢見到水就生晒.. 無論沖涼又好,洗手又好,一離開水就cry cry cry :cry: 時間就同佢去游水.....不過上星期六諗住同呀仔去亦柱, 點知架車未去到呀賓(姐姐)同我老婆講,呀仔好悶悶不樂,跟住咪即刻回家啦, 唉on the way,呀仔發燒...跟住係車到又抽筋....then went to Tseung Kwan O hospital,,,la...... . 現在回左家,take a rest la right now.....

Ok!!我會試吓,其實第二樣我都已經做緊,不過呀仔每次見到支奶就自己訓左係床到等食咁... ,anyway,我都要佢做比比呢個動作,有時做有時唔做咁啦....  
我宜家做緊一D Card係關於日常生活的事務,希望呀仔可以識多D其他野(我係呢個網學識架,唔知有冇用呢),希望有用 如果再有好planning同提意不防PM我同e-mail都可以     

Dear CarmenBeta,
我係朗研社的website到都冇mentioned邊D course for 自閉症D BB 可否指引   

12312,
呢過我睇左喇..好貴呀.. 不過我都會報的..   

今次真係大濟....    ,我呀仔重日日睇Nemo,Noddy等等.....不過已經轉晒比佢睇中文喇(D English TIme都已經收埋左喇)    .
咁如果唔睇VCD同TV then我應該怎樣安排呀仔的日常生活呢?妳是否和我一樣要返工的呢?咁可否教我(for our reference都好)點樣安排才算ok呢?現我已叫呀姐姐同呀仔做一D簡單動作同認物了.不過唔可以全都同呀仔做架麻..
我有諗過幫呀仔報協康會的course,Mon to Sat 0900 to 1200個過.唔知好唔唔呢?????
可唔可以提點吓   

其實可唔可以話我聽,咩叫S位,i位等等....我之前都問過其他人,不過唔記得左... 今晚再講....

Hello llcathy,

其實我都排緊言語治療師(私人-係呢樹有個宋姑娘),不過要兩個星期後 .
我呀B日日都係到(無意識)叫"媽媽媽""爸爸爸"打打打....等等,唉不過佢唔會對住我倆公婆講呢.
我現在每晚都用緊15分鐘左右(剛剛開始,遲D慢慢加),同呀用手指,指吓呢樣指吓個樣,希望佢可以知多D同埋學多D野啦.不過可能剛剛開始,呀b鬼殺咁嘈....cry cry cry    ....老婆又心軟..好彩我一定要insist.....
大家一齊努力啦.....    記住...我地呀B同其他呀B係冇分別架,話唔定係某D技能上,還要其他呀B優勝呢..   

Hello hinhinmummy
呀仔今日剛剛返完笫三堂協康訓練,姑娘話試吓比佢學多D自主動作,例如wear褲,要教呀B講褲褲,wear衫,要教呀B講衫衫...等等..  
所以今日一放工就即刻返屋企,諗住同佢做training,.....點知唉....做唔夠10分鐘,佢就CRY cry cry....    ,都唔知係我唔識點同佢做training,定係佢唔想同我做,又定係因為佢唔識做而發脾氣(琴日都已經係咁)??我又想呀仔快D學識多D野,但如果繼續咁樣我又擔心呀仔帕左做training,咁就重大濟.........不過聴我老婆講,呀B係協康同姑娘做得都OK喎...   
其實我只不過係抱住呀仔,叫佢指D野比我睇"姐"....有時就坐係地下道同佢玩(教佢認吓)吓Apple,orange,ball ......玩多一震,我諗住換第二D野時,佢又黎cry crycry....(Non stop)......   
唉......呀仔老豆都我攰架,..........   

Hello 承承媽媽,
可能好似hinhinmummy同妳所講,我唔會左姑娘的意思啦.....因為我好驚呀B會浪費時間,所以有好多時候(我已經提早起身,係返工前.同埋一放工即刻返家,我想比多D時間同佢做training),我想快D比多D野佢,等佢快D去學......其實我都知好野都急唔黎,但有時我真係控制唔到.....好急...好急....好急...好急......
另外,呀B係9月就兩歲喇,1)有咩training好提意(我已經上緊協康1對1的training),2)呀B差不多38lbs,但都唔知點佢好易發燒同病,有咩辦法可以加強佢D抵抗力呢...3)我地幫呀B報左N1,9月會開學,我想問其實普通N1好,定Step個D course好D呢?

其實妳已經比左好多有用的意見喇.講真,當呀B被評估為"有自閉症"時(今時今日都係),我都唔知帶佢去邊到做training,只係呢到知到可以去協康會,其他就好白痴喇.....   

講真我到現在都未有一個好清晰的方向同planning,點樣去做????    什麼叫st,op and pt我都未知係咩黎...... 我只知道邊度有training我就想去幫呀仔報,不過唔係地點太遠就已經full左....所以我個topic真係好match架"(亂?無助)...  :cry:  :cry:

anyway,我都會試問協康個姑娘有冇advice比我啦.

有時我好驚因為我未能做一個好planning比呀仔而累左佢....所以我先會咁心急(當一有堂上的時候),真係好驚.....   

唉...有時我覺得好似樣樣野都好迫切(好似D人話最好2yr前做多D training,又話要密集式training,咁呀仔就會去返普通學校,跟其他BB冇分別....),但好多野都好似又急唔黎咁....example政府D野又要等唔知幾耐?? 有D 私人course,好似協康,step個D咁,又好快就full....所以每樣野都好似老鼠拉龜,.....       我開始覺得好大壓力同好攰.... 不過我係呢到見到好多case都有好轉,同埋有好多媽咪爹D都冇放棄......我要同自己講"小天使"都可以..我都可以......
大家一齊努力啦.....   

Hello hinhinmummy,
今日問左協康D姑娘意見,有關於呀仔應否入普通N1or 參加一D(協康又好,Step又好)其他機構的S班好? 姑娘都話如果afford得起,佢提意去其他機構的S班好D,因為佢話呀仔重未學識基本規則,所我地兩公婆將會有好大壓力...主要會來自老師的complaint,有關於呀仔的問題...... 唔合群,又唔聽instruction等等,所以姑娘都提意...   寧願打好的基礎先,then先去返一D普通幼稚園會好D.....妳地有冇呢D經驗呀     
‹ 上一主題|下一主題