用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2010 K2 大召集
樓主: carfoon
go

創價 2010 K2 大召集 [複製鏈接]

hi, 大家好, 我的兒子是下午第二組..
返學搭4號車, 放學搭5號車.. 但是這幾天校車遲了很多呢..

原帖由 Pekya 於 10-9-3 22:37 發表
潁彤個水壺係 Mickey mouse,  原來有 Hello Kitty, 穎彤只係話女仔紅色, 男仔藍色, 只要她喜歡就得啦
樂澄搭幾號車 ? 潁彤返學搭5號車, 放學就4號車

你好,我兒子叫易駿,是水母組。很高興可以加入創價這個大家庭,以後請多多指教。

quote]原帖由 Pekya 於 10-9-4 13:18 發表
cyc627
妳囝囝叫咩名 ? 我個女潁彤係海馬組
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途? ... [/quote]

你好呀, 我仔仔易駿也是K2插班生, 幼低二水母組. 我記得上年INTERVIEW有好多人.. 家長坐滿成個禮堂呢..

原帖由 Pekya 於 10-9-28 18:57 發表
我阿女潁彤係今年K2插班生, 4月份interview個陣都好多人, Joanna努力

你好呀潁彤媽媽, 還以為只有易駿一個插班生, 現在有個伴了.
今天晚上才去買中國服, 明天可以一起影相了.
潁彤返學開心嗎? 仔仔每天放學也很開心呢!

原帖由 Pekya 於 10-9-28 23:18 發表
易駿同潁彤係同學仔, 潁彤係海馬組.  30/9 會唔會比
易駿穿中國服啊, 我就剛剛買了一套給阿女, 著起好似打工夫 ... 好得意

你好呀, 我仔仔易駿也是K2插班生, 幼低二水母組. 我記得上年INTERVIEW有好多人.. 家長坐 ...

Thank you Pekya

原帖由 Pekya 於 10-9-30 22:54 發表
統計一下先

第一組 (下午)        
樂澄        (龍蝦組)
子桓        (螃蟹組)
靖彤        (螃蟹組)
卓霖        (章魚組)
綽彥        

第二組 (下午)        
潁彤        (海馬組)
芷澄        (水母組)
易駿        (水母組)
心悠 ...

我打算買兩套校服, 兩套運動服, 校褸及藍色外套, 唔知夠唔夠呢.?

原帖由 carfoon 於 10-10-5 12:17 發表
我覺得校褸幾好架, 入面有層內裡, 唔太凍時可以拆出, 凍時加番就好暖~
我自己覺得校褸應該要買, 因為有時都需要著, 上年試過上學期結業禮, 樂澄剛好無著, 老師都有借俾佢著上台領獎~
買大少少, 可以著兩年~

不過背 ...

係呀, 我最後都決定買兩套夠了, 多謝你的意見..

原帖由 carfoon 於 10-10-7 13:52 發表
我覺得都夠的~
我舊年只係買左一套校服裙+兩套運動服, 因為一星期只是二,四需要穿裙;
不過今年一星期有三日要穿裙, 所以我都買多一套, 兩套應該夠的了~!

不過我自己覺得白色外套都幾多機會穿架, 最近天氣涼涼地最 ...

我仔仔一個COURSE都抽唔到, 唔知係咪太多人抽呢..
學校有很多講座比家長, 真的很好. 你們是不是多數都參加呢?
就快到家教會選舉了, 有無家長參選呀?

原帖由 kimmiechiu 於 10-10-6 23:27 發表
我本來都係你咁諗, 不過諗住返二個course, 咪有多d時間. 點知, 只係抽一個course. 淨係公園食下早餐,同睇下mp4過日晨. 希望遲d可以識到d家長冇咁悶.

我都係買左校褸, 一件藍色外套&一件白色外套, 1套校服, 二套運動 ...

咁多媽媽參選呀,我到時一定會支持你地,比心機呀!
我就無勇氣參加,不過好想參與做義工呢!
原帖由 Pekya 於 10-10-20 19:46 發表
樂澄媽, 我都有參選呀, 我簡介會個日遲左少少果個囉,希望大家都可以一齊服務學校啦! 要上台自我介紹, 真係好緊張, 希望個日唔好啞左就好, 好贊成妳所講 "就算當選唔到, 都係一次好寶貴嘅經驗", 大家努力啦 ~

...

嘩原來眞係好多下午同學仔喎
恭喜哂樂澄媽媽,我果曰都有投你一票呀。見到咁多家長咁忙都咁熱心真係好開心,希望有機會可以做義工啦。

我都好想去接放學,不過眞係好遠,但都要搵曰試一次呢!
原帖由 carfoon 於 10-11-2 14:20 發表
christine,

好耐無見妳上黎了~^.^
妳唔講我都唔覺, 係喎, 原來我地好多都係下午班呢~
舊年我都試過一次去學校接樂澄放學, 佢都幾開心呀~ 不過佢又好似有少少奇怪咁, 哈哈.....因為佢好鍾意同班朋友仔坐校 ...

回復 1# tolulu 的帖子

呵 我都以為只係得上午班呢!

另外各位家長上星期學完點用個式數板,有冇喺屋企試吓,都晤容易教呢!

回復 1# carfoon 的帖子

嘩!樂澄咁叻女識得教你點用。等我都要用多幾次練習多d先..

回覆 1# carfoon 的文章

係呀易駿有時都會講"孤零零,有朋友",不過都要成日提住先至記得囉。

回覆 1# cyc627 的文章

祝各位家長和小朋友聖誕快樂,新年進步!希望各位小朋友放完假之後晤好乜都唔記得哂呀!

放完長假期希望各位小朋友收拾心情,唔好乜都唔記得哂啦!
原帖由 carfoon 於 10-12-22 16:51 發表
我都祝大家冬至快樂~!聖誕快樂~!新年進步~! 大人小朋友都健康快樂~ 小朋友就聽教聽話, 聰明伶俐~!
‹ 上一主題|下一主題