用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch)
go

[澳紐] 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch) [複製鏈接]

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 14:49
現開始籌備亞仔出年年頭紐西蘭讀書 year 12 (現在中四)
我們有以下三間心儀學校,請問有冇JM認識可分享一 ...

Mount Hutt好似成績及評價好小小,但我未睇ranking
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 15:55
因為上年八月去紐西蘭南島,我哋好鍾意,Timaru,Wanaka ... 較入同遠,所以重點選基督城,仍較近機場。
...

但哩三間似乎唔多近機場喎
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 16:20
亞仔鍾意有中一學生(由year 7 - year 13) ,Mandy 也分享一些點様選擇,例如全校學生最好不多一千人 ... Ra ...

係呀,有9係相當唔錯,不過我唔記得咗你係咪揾基督教學校,我就係咁二睇咗吓,Mount Hutt好似冇宗教。
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 16:26
我哋之前都擔心地震問題,但其實其他國家(例如日本、台灣)都會有,我相信佢哋都有好強意識同埋教導處理, ...

嗰D地方,地震都係非常頻密,只係咁啱你身處嗰度有冇感受到,其實對於嗰D地方嘅人,地震已經係佢哋生活一部份,呀女都試過,佢話好似搭巴士咁
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 17:24
係呀最好基督教,你真係好記性

或者你可以問吓學校可否安排到基督教家庭做homestay ,如果為信仰,可能同虔誠基督徒一齊生活仲好,可以的話帶埋佢去返教會,始終你囝囝已經咁大個,學校的宗教教育未必對佢有太大影響力
8-)

bbba05 發表於 20-4-30 21:45
如果要三揀一,Hutt好似成績好d, 但其實三間成績只係中遊,可以有其他選擇。

可以睇吓Middleton Grange S ...

哩間真係超近機場,我估十幾分鐘車就到,但咁多人,又冇乜鄉郊氣息,呀仔唔知鍾唔鍾意
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 22:53
請問可以從那裏可以睇到成績?不過我仔成績普通 ... Middleton Grange School 我都有睇,Main Urban area , ...

Rangiora New Life 有冇睇過?
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 23:26
謝謝你 我可以慢慢再研究下

https://educationcentral.co.nz/__trashed-3/

你上哩個網揾的話,最好係搜Canterbury,如果你只查Christchurch,佢真係只出Christchurch 市內的學校,你問嗰三間,仲有Rangiora New Life部已經唔係基督地市內,當然Canterbury好大,所以你要留意返地點,唔好去到Timaru咁遠

bbba05    發表於 20-5-1 00:43
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-6-4 12:58
昨天收到學校offer 了,會於十月交學費,辦簽證,出年一月year 12 。我們估計出年會二月一月開學。 agent  ...

咁就好喇,恭喜哂!如果你哋會送佢去,可以早D入境。通常一月最尾星期開學的,不過個別學校唔同安排。

如果學校冇特別指定,你又打算買window 10系統的話,你買電腦時最好問埋有冇國際保養,同埋最好配多隻火牛...唉!我個女隻火牛咁啱lockdown前燒咗,叉唔到電,好彩佢另外有部ipad

8-)

kinder17 發表於 20-6-4 15:59
回覆 anitawong21 的帖子

國際保養可以在NZ整機? 不過佢地都好難自已拿出去整

佢用HP,係可以上門收機,查實佢都唔知到底邊一忽壞咗,總之就差唔到電。但佢一直都忙緊做internal,到而家都未打電話去問
8-)

kinder17 發表於 20-6-4 16:22
咁買hp機唔錯wor, 知唔知其他牌子係咪都係上門收機維修?

唔清楚,我當時都係托朋友幫我買電腦,三年國際保養係要額外加錢的,但唔知豐澤嗰D零售商可否做到。
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-6-4 16:33
多謝你~ 高興認識你^^  比我好多好有建議同提點,一步一步咁去做 ~個火牛壞咗 NZ 有冇買個新試吓? 用 iP ...

火牛唔買住啦,學校都唔俾佢出街,又唔知係咪真係燒火牛,等佢叫人睇咗部機先再算。佢而家用住ipad都可以,lockdown時我幫佢上apple nz網店買到個藍牙keyboard 俾佢,打功課都好方便。

你要俾個心理準備佢,頭兩個學期主要做internal,但其實佢哋internal要寫report嗰D真係唔簡單,要高分一定要花足時間
8-)

bbba05 發表於 20-6-4 16:53
阿仔學校有建議買咩spec 嘅電腦, 仲可以經供應商連結網上買,直接送學校。睇過價錢同香港唔差得遠(貴少少), ...

咁樣係最好最衰我哋要自己買
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-6-4 17:49
咁我都比定個 iPad 亞仔帶去以備不時之需明白! 開初一定辛苦,亞仔去到又要適應加上新學習環境,希望佢快 ...

如果經Apple買正價機,香港定價係平過紐西蘭。但唔知點解我上次買嗰隻keyboard居然平過香港幾十蚊,最開心係lockdown 都仲可以有DHL送到去門口
8-)

cherrie^^ 發表於 20-6-4 18:29
想呀女早啲適應下 ,所以10月就過去讀term 4啦,如果入得境的話

係呀,你香港唔好退學住,因為退學好簡單,交一封信就可以
8-)

delfin 發表於 20-6-10 13:12
我也想幫大仔申請year 12,
Hamilton
Nelson

就咁睇校名,我楝King’s
8-)
‹ 上一主題|下一主題