用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch)
go

[澳紐] 2021 ~ 紐西蘭 (Christchurch) [複製鏈接]

現開始籌備亞仔出年年頭紐西蘭讀書 year 12 (現在中四)
我們有以下三間心儀學校,請問有冇JM認識可分享一下,Thanks !
1 Darfield High School
2. Mount Hutt College
3. Ellemere College

1    0    1    0

點解主力選Christchurch?

kinder17 發表於 20-4-30 15:04
點解主力選Christchurch?
因為上年八月去紐西蘭南島,我哋好鍾意,Timaru,Wanaka ... 較入同遠,所以重點選基督城,仍較近機場。

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 14:49
現開始籌備亞仔出年年頭紐西蘭讀書 year 12 (現在中四)
我們有以下三間心儀學校,請問有冇JM認識可分享一 ...

Mount Hutt好似成績及評價好小小,但我未睇ranking
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 15:55
因為上年八月去紐西蘭南島,我哋好鍾意,Timaru,Wanaka ... 較入同遠,所以重點選基督城,仍較近機場。
...

但哩三間似乎唔多近機場喎
8-)

anitawong21 發表於 20-4-30 15:58
Mount Hutt好似成績及評價好小小,但我未睇ranking
第一和第二個Ranking 都係 9Mandy 已經幫我做 Excel 表,仲教我點睇

anitawong21 發表於 20-4-30 16:01
但哩三間似乎唔多近機場喎
系呀~ 大約一小時啦,屬於Minor Urban Area

回覆樓主:

我原先幾鍾意st Margaret’s, 後來大家提我有地震,我search下原來學校在2011年大地震八成校園損毀了, 不過又咁諗,全部新起,抗震能力應該好D

anitawong21 發表於 20-4-30 15:58
亞仔鍾意有中一學生(由year 7 - year 13) ,Mandy 也分享一些點様選擇,例如全校學生最好不多一千人 ... Ranking 起碼 7 以上,再加上距離機場1小時內,就得出這三間選擇

kinder17 發表於 20-4-30 16:15
我原先幾鍾意st Margaret’s, 後來大家提我有地震,我search下原來學校在2011年大地震八成校園損毀了, 不過 ...
我哋之前都擔心地震問題,但其實其他國家(例如日本、台灣)都會有,我相信佢哋都有好強意識同埋教導處理,我都希望吾好太大地震 ... St Margaret’s 是女校,咁你女選咗邊間學校?

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 16:20
亞仔鍾意有中一學生(由year 7 - year 13) ,Mandy 也分享一些點様選擇,例如全校學生最好不多一千人 ... Ra ...

點解不多於一千較好?

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 16:20
亞仔鍾意有中一學生(由year 7 - year 13) ,Mandy 也分享一些點様選擇,例如全校學生最好不多一千人 ... Ra ...

係呀,有9係相當唔錯,不過我唔記得咗你係咪揾基督教學校,我就係咁二睇咗吓,Mount Hutt好似冇宗教。
8-)

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 16:26
我哋之前都擔心地震問題,但其實其他國家(例如日本、台灣)都會有,我相信佢哋都有好強意識同埋教導處理, ...

未定呀,下星期仲有得in, 我女細year 7, 想boarding school

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 16:26
我哋之前都擔心地震問題,但其實其他國家(例如日本、台灣)都會有,我相信佢哋都有好強意識同埋教導處理, ...

嗰D地方,地震都係非常頻密,只係咁啱你身處嗰度有冇感受到,其實對於嗰D地方嘅人,地震已經係佢哋生活一部份,呀女都試過,佢話好似搭巴士咁
8-)

kinder17 發表於 20-4-30 16:32
點解不多於一千較好?
其實你可以諗下,如果間學校成千人 ... 變咗可能相對地各方面都未必能顧及到,尤其是海外生初到貴境可能佢哋都會感到徬徨 ... 就算我仔e加自己中學都係幾百人 ..另外仲要睇吓國際生、海外生比例

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 17:14
其實你可以諗下,如果間學校成千人 ... 變咗可能相對地各方面都未必能顧及到,尤其是海外生初到貴境可能佢 ...

Auckland 那間就全校1400人,減了yr 1-6都1100,亞洲學生24%,香港人8個,國際生3%,boarder 50人,仲有咩數據要再問呢

kinder17 發表於 20-4-30 16:34
未定呀,下星期仲有得in, 我女細year 7, 想boarding school
你女也是2021 年頭開學去紐西蘭? year 7 好細啊~ 一定好掛住 ..我仔咁大,我也不捨得

anitawong21 發表於 20-4-30 16:33
係呀,有9係相當唔錯,不過我唔記得咗你係咪揾基督教學校,我就係咁二睇咗吓,Mount Hutt好似冇宗教。
...
係呀最好基督教,你真係好記性

尼加拉伯爵 發表於 20-4-30 17:24
係呀最好基督教,你真係好記性

或者你可以問吓學校可否安排到基督教家庭做homestay ,如果為信仰,可能同虔誠基督徒一齊生活仲好,可以的話帶埋佢去返教會,始終你囝囝已經咁大個,學校的宗教教育未必對佢有太大影響力
8-)

anitawong21 發表於 20-4-30 17:45
或者你可以問吓學校可否安排到基督教家庭做homestay ,如果為信仰,可能同虔誠基督徒一齊生活仲好,可以的 ...
所以我填學校份Homestay 都有寫低
‹ 上一主題|下一主題