用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教灣仔華仁小學
樓主: babych
go

請教灣仔華仁小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請教各位高人, 現在華仁小學好嗎?  可否幚忙分析下這所小學好與壞? 謝謝大家 !
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我見到有些討論都說現在華仁小學/中學明顯比以前退步了很多, 我唸, 爛船都有三分釘, 因為有聯係中學關係, 若果成績 keep 到, 都仍然很吸引?  如果係你小朋友入到, 你地會唔會選華小呢? 謝謝!

原帖由 brian61950 於 10-7-21 15:10 發表
單論成績,St. Joseph is better.

醒目開學勳章

我一直心目中既華仁小學係一間德育/成績都非常好既學校,由囝囝出生以來, 此小學是我們之一目標. 到了囝囝p1,呢幾年我都好留意bk各位mani既留言,我發覺大家對華仁小學既看法好像變了,本來堅定既我對此校越來越迷糊, 大家都說這所傳統學校成績差了,有更多更好既學校, 而好多其它新興(直資/津校)學校非常之受家長歡迎.這所小學好像前年轉了新校長, 由新校長帶領下, 前景會唔會變好?

原帖由 Sumyeema1 於 10-7-22 10:42 發表
i like this..but my son only got 10 points.

醒目開學勳章

brian61950, 我有一些事想請你幚忙分析比些意見,請問你介唔介意我pm你. thanks !

babych

原帖由 brian61950 於 10-7-22 12:46 發表
中文小學好過佢既有喇沙.

冇乜fair唔fair,佢都好過唔少英文小學.
如想求成績或做狀元既,華仁唔係幾適合.
香港區津校來講,佢仍是好多人的首選.

醒目開學勳章

非常同意. 我囝囝P1是返上午班, 放學食完lunch 2點, 休息一下2:30開始做功課,之後溫書,補習班,學琴, 沖涼…… 下午時間非常好用, 他們習慣6點前絕不開電視. 一天要做既事情下午可以輕輕鬆鬆全部做好. 今年囝囝學校轉全日制,我到現在還未定時間,我想,他們放學回家已經4點有多, 又要休息一下,又要做功課………點算?? 我放工返到屋企都7點, 我唸連傾下計都無時間

原帖由 brian61950 於 10-7-28 10:37 發表
其實除番吃飯時間,全日比半曰多個零鐘之嘛.至於玩和睇電視,關父母和小朋友自己多d,全日或半曰反而好次要.
1.叩門同插班可以揀.
2. 肯為小朋友付出的家長,他們的小朋友差極都有個譜.
3. 物以類聚,你身邊的朋友仔個個 ...

‹ 上一主題|下一主題