用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

我女都讀緊公文中 & 英, 數我就讀"數研",你地小朋友開始放棄la, 我女讀左3個月, 英文都重係6a炸, 吾知lee個下星期有無得升la, 暫時佢又吾係好抗拒, 日日都係聽同讀

原文章由 石板街 於 07-7-27 15:44 發表

Ivy,
請問咩係"數研"

http://www.soinedu.com.hk/english%20ver/centreinfo/centreengpri.html

"數研"接近學校課程教學, 要排好耐架, 我讀九龍灣排左一年先有位呀 !

原文章由 石板街 於 07-7-27 16:34 發表
Ivy,
你女女是否未上小學?如未,讀公文中,英都ok~
可否講多少少關於"數研"例如功課........因網址無講~

我大女讀緊小學la...因為佢吾多睇書, 我當故事禁比佢聽下讀下...

細女先讀k2, 不過k3都要上公文架la.......

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪試下law, 我暫時睇吾到有咩成績, 不過可以講佢地有咩買ga...

暫時1個鐘, 一對3, 堂上做練習, 老師會教佢點做, 跟住比功課你回家做,  我見我女係堂上做練習都識哂(果d係佢未學過架), 禁就好似幾ok, 不過要睇考試先知有無用law, 遲d 有機會我再講下佢進度你聽

原文章由 catcatmom 於 07-7-30 10:56 發表
數研 & 學林 兩面都學過, d 數其實差唔多! 如果要星期6某時段數研可能真係要等耐d, 但佐敦一定有位, 數研的管理好d,  學林要睇center, 但數研就有d"超前班", 係教d深d數, 但好似要8xx/m, 學林就無!

我朋友都講油麻地排半年就得, 不過佢學平日, 我就要學sat la...

學林原先真係想學架, 不過藍田果間有bkmami講吾係禁得所以見soin 有位就去試下, 都吾錯起碼我女堂數都有8x分, 果d係未學過架.....

公文就有d麻煩la, 英文 已經第3個月都重係讀同5A,中文又係吾升班, 但睇佢寫只係一個3其他都係2,但又吾升佢班GA???今個星期耍問下MISS 先得

原文章由 Terry280905 於 07-8-19 14:13 發表

5354,

我想quit kumon Eng next month
因仔仔由7A到現在4A, 足足用了一年,
最重要是他不聽足3次CD, 沒有看住字來讀.

我女剛剛lee個星期先升5A炸, 由6月開始讀用左3個女先升2次...

不過我都會讀下去先, 4A好似係讀Phonic, 禁吾放半途放棄所以keep住讀...

反而公文中升得幾快, 差不多個個月升, miss講我女下次返去考試佢應該無問題, 次次都取2分, 應該會升4a又係學拚音...

sherryko9, 你個囡真係好叻, 我大女都學緊公文中, e+4A, 開始學小小拚音, 以4聲為主, 但比起5A時佢進步無禁快....

而我細女 4歲今個星期5開始上公文數, 我間CENTRE係有playgroup 架, 一個小時我覺比佢唱遊下聽下故事幾好

原文章由 shanma 於 07-9-12 16:19 硐表
my girl studied Kumon Chi for 4 months. She started from 5A and now she is at 4A. She seems didn't like to do the work, everyday I have to urge her to do . She said the
words are difficult and she is ...

我大女都係讀緊4A, 進度&字句真係比之前深左, 因為要學4音, 我女初初都困難架, 但好快都跟上了, 上星期見到普通話老師都讚佢, 讀得好好, 多D讚小朋友佢地會有心機做架, 4A除左要寫字連拚音部份都要寫埋, 我通常都陪2個女一起聽, 寫字我又讚下佢, 我都吾想佢放棄, 因為可以學好筆順 & 拚音幾重要的
‹ 上一主題|下一主題