用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

emilylin,
我都有興趣,不過學你咁話,等埋YMC 章程先~   

wendy_ ,
Bovie讀 PM class ( LK D ),因為Cannan K3 得PM class可選,我怕囡囡又要適應多次時間(又早又晏),所以K2 報PM class.
你仔仔個班好小girl 喎,我上次望過下Bovie 插班既 LK D, 應該有3份1 girl, boy 都係較多的.LK B 一班有幾人?你仔仔叫咩名呀?
多D上黎交流下K2 課程,講下湊仔湊囡經la~

somimi,
Cannan有外籍老師教英文架,K1功課...open day..要問emily mama清楚D.
K1,K2 有AM & PM class
K3 only PM class
05-06應該已開始招生

wendy_,
你仔仔叫咩名呀?反而Bovie 就好中意粥,湯類食物.
依家係咪寫到(中文"牙"字;英文 j k l ;Maths 11-20)? 拼音本書開始教未?
其實每日要帶邊D書?主題?普通話?song books?     

Emilylin,
畫班/芭蕾舞我都未有決定,睇多幾間再決定.thanks 報料!
你張大頭相轉左喎~emily小畫家~~

Wendy , Emily,
我拿了書包等物品,你地知唔知黃色個索袋仔有咩用途?
透明的file 袋,係咪裝通告架?
依2個袋係咪唔駛寫名?因為個袋都冇寫名既地方.

somimi, Emily,
根德D課程好深,讀高人地一級.好跨張架..而迦南程度屬中上.
以前Bovie都有報名 2歲入救世軍nursey,亦都已收佢,但我都冇比佢去讀.我覺得救世軍只是麻麻地吧了....
Cannan 既K3係得PM class ,其實好多幼園K3 都係得PM class,(民生.培正...)所以我插班揀左PM.     

wendy,
我囡囡Bovie係10月4日開始返Cannan.
10月佢唔搭校車住,等佢適應左先,或者11月開始搭.
希望Bovie 能好快適應新學校呢!!   
你仔仔呢,佢叫咩名?有冇搭校車?
你仔仔讀K2 B班,邊位是班主任?(Bovie 果班係周先生)
現在功課進度如何?係咪寫到"牙"字la?

emily,
嘩!我真係好中意酒井法子架!!!哈哈~       簡直係超級Fans 呀!
校服買左la~~得個黃色索袋仔,冇紅&藍色呀~唔知點解呢
   個毛巾盒係咪唔駛寫名?
你朋友係邊度教呀?上門?

somimi,
應該唔會只係依間cannan K3要上PM,
因為我知kLN CITY,WHAMPOA GARDEN,OI MAN ESTATE ,LAGUNA CITY ,駿發花園,富榮花園 既迦南幼園K3 都只有PM class.

emily,
原來係咁,但個半hr. 小朋友會唔會冇耐性?
我知今日KLN TONG Cannan 生日會?or 中秋節慶祝會?,我地Tsuen Wan Cannan有冇開中秋節慶祝會呀?

wendy,
如果我個度搭school bus 番放學,要$600
我仲考濾緊........

Emily,
Bovie 係5月尾生日,Emily呢?
生日相係每人1張?學校會唔會影左D相之後,貼出泥比家長揀相曬?因為我番工& Bovie 依家既學校都有咁做的(承為每張2元)   

Bovie 知自已要轉校,但佢好掛住一位先生~叫安安老師.安安老師由2歲教到佢依家.好多時食野買野都會同我講:"不如買多份比安安老師!" 傻豬Bovie係好有佢心的....
Bovie都會話好掛住安安老師,唔捨得佢.....有時仲會喊住咁講.......唉..依D要慢慢來的.其實Bovie真係好錫佢,有時連我都未曾咁有心.

不過..無論邊度都好..一班咁多小朋友,做先生既都係人..梗會有一個半個特別喜愛的...我自已都好了解.......所以我成日都同Bovie講,先生唔係淨係錫你的,佢都要錫其他小朋友.
:wink:  :wink:  :wink:

emily,
emily 係屋企開party,一定好開心.party預備左咩食物?
我都希望Bovie快D 適應到la~~

emily, wendy,
祝中秋節快樂!!!   

NWY,
1)要問emily & wendy,因為我係考插班生的
2) TW Cannan學費$1480 /月
school bus視乎地區
茶點雜費$800 (半年一次)
書薄$1350 (半年一次)
夏季校服 $120 套

emily,
你好叻呀,親自下廚!咪請左好多同學仔?你屋企一定好大呢.
而我呢....唔識煮飯架,真失禮......      我係無飯主婦...
Bovie 仲番緊幼兒園30/9 last day, 4/10 就開始番Cannan.

emily,
個party一定好熱鬧,在此祝Emily Happy Birthday,快高長大,健康活潑!!!
Bovie 今天last day,佢有D唔捨得班同學仔&姐姐,不過佢話最唔捨得安安老師喎...

somimi,
你囝囝11月開始番大坑東?大坑東既老師很nice 的,我都有D唔捨得呢!
因為我番工時間關係,夾唔到Bovie 番學坐校車,還有..Bovie放學後有時會到我mammy 家,有時又番屋企.....校車邊有可能就到我四圍走?....冇計.........

雯雯,
好開心係依個topic見到你呀      !!!!!
我請了假陪Bovie適應新學校,這星期有些空檔呢!
我地PM 再傾傾佢~~~~

Emily,
番學既野都準備得7788 la,我聽主任講,k2好似11月家長日..
明天Bovie便加入迦南大家庭,依家有小小緊張呢~     

emily,
Bovie 今日開始番Cannan,都OK la, 因為未適應,所以比較靜,我相信時間過耐D就冇問題^_^
真係好開心認識到您,大家多D傾下計~^_^~

emily, wendy,
不如找day 大家約出來食飯丫...Hehe       

emily,
唱K ok 呀,但在星期六我先得呀~
如果等emily 放左學可以一齊lunch (我今星期free D ^_^) 但妳好似要番工喎.....咁dinner 都冇問題的..Hehe

K2 冇得陪架,係門口睇住佢入class room 我就走lu~
功課要做呀,不過尋日只係做一版中文(寫"手"字10零個),
好容易就攪掂.
今日英文功課仲小,(只係寫8個little letter "n" & "o"),比起大坑東寫小很多個呢.
Bovie 嫌寫得小...所以我加多本練習簿佢寫.
Bovie 都係比較靜,有點兒怕新的外藉老師,又話好miss 安安老師咁....不過小朋友適應力好強,遲D應該會好D的.
Bovie 話佢果班有22人,男女差唔多多?~?(信7成就得),要問番先生至知~我得黃色個索袋炸,係咪袋住D中英文word card 呢??   

歡迎~moonsay2001

my daughter 都係讀K2, 請多多指教呀~

emily,
我要扣$$$ 架,因為大假唔夠扣了 ...
飯局不如星期日la, 我咁0岩今個星期日得閒,你呢? 荃灣有邊度好食,又傾到計..? 酒樓?西餐?唱K?有冇好idea?

Wendy, somimi 得唔得閒join我地?

仲有冇迦南媽咪想join一齊飯局?
地點:荃灣MTR 付近

emily,
Cannan 寫的生字比THT (大坑東)深.始終Cannan 係行傳統;而THT 行活動....兩者很難相比.THT冇外籍老師,但有英語&普通話先生.Bovie 係THT 的日字是很開心,現在Cannan 她適應得也不錯(只是寫些深字需要多點時間,現在要她默出來更是沒可能的事) 但這些也是要慢慢習慣,始終Dict. 對K2 來說也不是件易事,所以我沒有給她半點壓力.昨天cannan功課要寫"秋天",對Bovie 來說"秋"字有點深,但都能完成.
對呀~個外籍老師係女性,朝朝都企係門口等學生返學架.唔記得星期2? 3? 教左"煲冬瓜"

今日我要見醫生覆診,趕唔到湊Bovie番放學,所以今日Bovie 請假一天
‹ 上一主題|下一主題