用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒奶嘅意外收穫
go

戒奶嘅意外收穫 [複製鏈接]

係仔仔兩歲確診後,我參考咗生物療法嘅資料,決定立即戒奶(只係戒咗食藥咁食個支,無完全戒絕奶製品,但也不常吃)。也好在仔仔當時已不太飲奶,好鍾意食固體,所以可以即戒。

早兩日同醫生傾開,我問奶係咪真係咁毒?我當時一戒咗,阿仔啲反應即刻返嚟。不過醫生話可能咁啱得咁蹺。

姑勿論點都好,阿仔戒奶後,到依家四歲,但望落仍然好似三歲,比普通小朋友奀廋,又矮,三歲時仍然好似大BB 咁,依家四歲好少少。外人覺得我兩公婆都唔算矮,何解個仔咁細粒,我都估係因為無食奶粉嘅緣故。

不過雖然係咁,但卻帶俾我三個意外收穫:

一,佢細粒,佢最難搞嘅時期,我好容易便能夠捉得實佢,用強硬嘅手法迫使佢冷靜,迫佢面對現實。漸漸佢啲固執野都越嚟越易搞。

二,佢進步好快,我覺得有番個仔,雖然之前錯過咗好多 BB 時期嘅溫馨時刻,但因為佢細粒,仲有個 B 樣,我成日當番佢 BB 個陣咁攬抱錫,補償番以前曾經失去嘅關係和感覺。

三,我唔駛愁撲奶粉。佢係細粒啲,但好健康,不常病,所以差唔多上足堂咁滯,無影響訓練。

忽然有感而發,多謝收看
   4    0    0    0

chynnamama 發表於 13-5-8 02:18
生物療法係咩 ? 我個 係 a 仔 ? 同飲 milk 有 關 ? milk 同 高度有關 ?
其實我都唔知,但感覺有食奶個啲大隻啲...
生物療法好複雜,呢度都有會員行緊呢條路,我只取其皮毛... 你可以係度開個 Post 問下,或者上網 search。

au2109 發表於 13-5-4 18:45
戒奶真糸會有用?
我B女就黎4歲都未識講野
佢一日都飲2枝奶有冇關?
其實都 4 歲,正常小朋友都建議從一般飲食吸取營養。你可以試下,反正唔飲奶又唔會有大問題。不過聽好多媽咪講,戒咗奶真係無咁遊魂。
‹ 上一主題|下一主題